ZF Deschiderea de astăzi

ZF Deschiderea de astăzi la Bursă. Raluca Drăgan, Meta Estate Trust: Durata medie a unei investiţii într-un proiect, între 12 şi 24 de luni. De aici vine întârzierea în recunoaşterea veniturilor

02.03.2023, 00:06 Autor: Eduard Ivanovici

În 2022, compania s-a concentrat pe susţinerea dezvoltatorilor imobiliari în calitate de acţionari.

O parte din investiţiile realizate în ultimii doi ani de Meta Estate Trust (simbol bursier MET), companie de tip holding care activează în industria imobiliară, se vor reflecta pe viitor în situaţiile financiare ale grupului, spune Raluca Drăgan, CFO, explicând rezultatele financiare preliminare de anul trecut, recent publicate la Bursa de Valori Bucureşti.

„Ca să înţelegem ritmul de creştere al veniturilor, ar trebui să povestim despre modelul nostru de business. Meta Estate Trust plasează ca investiţie banii pe care îi are de la investitori şi finanţări bancare în proiecte de tip imobiliar. Durata medie a unei astfel de investiţii este de 12-24 de luni, ceea ce înseamnă că de la primele plasări până reuşim să marcăm exiturile avem de aşteptat această perioadă. De aici vine şi întârzierea în recunoaşterea veniturilor. O parte din investiţiile realizate în 2021 şi 2022 se vor vedea în viitor“, explică CFO-ul.

Societatea prezentă pe piaţa AeRO a avut venituri de 21,7 milioane de lei anul trecut, de la 3,1 milioane de lei în 2021, şi un profit net 6,5 milioane de lei, după o pierdere de 2,4 milioane de lei în anul precedent.

În perioada de raportate, activele au ajuns în total la 98,6 milioane de lei, plus 38%, Meta Estate având totodată încasări de 8,9 milioane de euro din exituri.

Compania a ieşit total din şase proiecte şi parţial din alte cinci.

„Am reuşit să plasăm şi pe termene mai scurte banii pe care i-am obţinut din oferta publică iniţială şi cei pe care îi aveam deja atraşi. Aş descrie 2022 ca un an al incertitudinilor, începând de la tot ce s-a întâmplat pe plan geopolitic până la mediul inflaţionist crescut. Lucrul acesta ne-a făcut să regândim tipologia de investiţii, continuând cu investiţiile făcute anterior“, adaugă reprezentanta Meta Estate.

Anul trecut, compania a achiziţionat mai puţine unităţi în vederea revânzării pe termen scurt, intrând deci în mai puţine proiecte de tip „early stage“. În schimb, grupul s-a concentrat pe susţinerea dezvoltatorilor de real estate în calitate de acţionar.

„Mai sunt în plan proiecte în care ne dorim să intrăm în vederea construirii unui portofoliu de active care aduc venituri recurente. În principiu, ne gândim la partea de active închiriate pe termen scurt.“

Dinamica acţiunilor MET este de plus 6,3% de la începutul anului şi minus 5% în ultimele şase luni, tranzacţiile ajungând la 500.000 de lei, respectiv 1,66 milioane de lei. Cu o capitalizare de 82,7 milioane de lei, compania este deţinută în proporţie de 12,6% de Adivi Estate Bucureşti.

„Cred că 2023 va aduce un pic o aşezare în piaţa imobiliară, cât şi o consolidare în urmă căreia cei care vor avea rezilienţă vor reuşi să meargă mai departe cu bine, iar ceilalţi vor amâna sau vor dispărea din real estate“, consideră Raluca Drăgan.


Devino investitor la bursă. Este simplu să investești la Bursa de Valori București. Peste 20 de brokeri îți stau la dispoziție pentru a-ți deschide un cont de tranzacționare. Este primul pas pentru a cumpăra sau vinde acțiuni ale companiilor listate la bursă. Află mai multe pe www.bvb.ro/devinoinvestitor.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea
BVB Banca Transilvania Evergent