ZF Deschiderea de astăzi

ZF Deschiderea de astăzi la Bursă. Nicolae Şerban, Grup Şerban Holding: Avem proiecte în derulare de 20 milioane de euro. Afacerile şi veniturile de anul trecut, peste nivelul din 2022

29.01.2024, 00:05 Autor: Eduard Ivanovici

♦ CEO-ul ia în considerare folosirea mecanismelor Bursei pentru finanţările viitoare ♦ „Consider că, în 2023, o EBITDA mai mare decât în 2022 este un succes neaşteptat“

Compania antreprenorială Grup Şerban Holding (simbol bursier GSH), activă în mai multe domenii din agricultură, are în desfăşurare investiţii de circa 100 de milioane de lei (echivalentul a 20 de milioane de euro), dintre care peste jumătate reprezintă cofinanţări europene, spune Nicolae Şerban, director general şi preşedinte al consiliului de administraţie din cadrul societăţii, invitat la ZF Deschiderea de Astăzi.

„În 2023 am reuşit să obţinem autorizaţie de construcţie pentru patru proiecte. Astăzi avem în desfăşurare patru şantiere în diverse faze care înseamnă irigaţii, noi capacităţi de depozitare frigorifică, o hală tot frigorifică pentru o linie robotizată de ambalat legume, o fermă de găini ouătoare la sol“, afirmă CEO-ul.

Cel mai mare business antrepre­norial din agricultură listat la BVB a încheiat primele trei trimestre de anul trecut cu un profit cu 44% mai mic, de 12,4 mil. lei, şi venituri din exploatare de 424,6 mil. lei, minus 25% faţă de perioada similară din 2022. Cheltuielile de exploatare s-au dimi­nuat cu 27% la 396,8 mil. lei, într-un an în care seceta şi preţurile ce­realelor au adus provocări multor companii din domeniu.

„Toate acestea sunt în desfăşurare în diverse stadii, sunt deja finanţate, iar valoarea proiectelor este de aproximativ 20 de milioane de euro, cu cofinanţări europene de peste 11 milioane de euro. Unele investiţii au nevoie de sume mai mari şi este posibil ca la un moment dat să necesite suplimente de equity şi atunci ar fi de dorit o finanţare pe bursă. Noi suntem deschişi, dar piaţa este puţin doritoare de noi plasamente“, continuă Nicolae Şerban.

Structura grupului este integrată şi conţine următoarele domenii de activitate: agricultură, comerţ cu cereale, plante oleaginoase şi legume, fermă de bovine Angus, panificaţie, patiserie. cofetărie, alimentaţie publică (lanţ propriu de magazine – Băcăniile Şerban şi o cofetărie sub brandul LuMa creator de gust), distribuţie şi transport.

„Cu venitul din exploatare la nouă luni este doar o decizie de tranzacţie. Astăzi avem rezultate preliminare pentru sfârşitul de an. Nu ştiu dacă pot vorbi despre ele, dar, la nivel de venituri şi cifra de afaceri, sunt peste anul 2022. Privind profitabilitatea unei companii, influenţele în cadrul EBITDA pot fi diverse. În momentul în care marja noastră este mai mare decât în 2022, deci am avut EBITDA mai mare, dar profitabilitatea rămâne mai mică, avem o grămadă de argumente.“

La Bursa de Valori, acţiunile GSH se tranzacţionează în creştere cu 7% anul acesta, pe un rulaj în valoare de 300.000 de lei, în vreme ce dinamica din ultimele 12 luni este de minus 1,2%, pe o lichiditate de 4,5 milioane de lei. Evaluată la peste 300 de milioane de lei, compania prezentă pe piaţa AeRO este controlată în proporţie de 95,8% de fondatorul Şerban Nicolae.

„Am avut investiţii, amortizări mai mari, respectiv dobânzi mult mai mari. Important este că am avut marjă suficientă de unde rezultă sursa de finanţare pentru achitarea dobânzilor, respectiv potenţialul de a ne amortiza investiţiile făcute şi sursa de rambursare a creditelor pe termen lung. Consider că, în 2023, o EBITDA mai mare decât în 2022 este un succes neaşteptat“, adaugă reprezentantul companiei.

 

Alte declaraţii:

Şi noi suntem astăzi impresionaţi de rezultatele noastre. Prognozasem o EBITDA similară sau în scădere pentru că lucrurile nu erau roz la începutul anului. Dar prin eforturile pe care le-am făcut, deciziile de a cumpăra, vinde, de a reduce din costuri ş.a.m.d., am ajuns la această performanţă notabilă. Nu ştiu dacă în agribusiness vor fi foarte multe companii cu EBITDA în creştere an/an. Astăzi ne aşteptăm ca nici măcar profitabilitatea să nu fie mai mică.

Am depăşit (datele din BVC – n.r.). Avem date preliminare şi nu ştiu câte dintre ele pot fi făcute publice înaintea raportului, dar suntem peste previziunile de la T3 şi începutul anului.

Ca prognoză climatică, 2024 arată mai bine decât 2023, adică au fost precipitaţii, iar planul de culturi este relativ schimbat.

Nu cred că există an simplu, perfect şi fără dificultăţi. Dificultăţile sunt ceva natural în mediul de business, important este să găseşti soluţii să le depăşeşti. Trebuie amintit că am avut şi ani de pandemie, crize, am fost şi în afara UE, fără subvenţii, am avut şi secete în alţi ani. Preţurile au fost mici cu alte ocazii. Ne aducem aminte şi de inflaţie de 100%-150%, deci au fost momente şi mai dificile decât cele din 2023.

Acesta este avantajul nostru – ne ocupăm de mai multe ramuri. Facem şi legumicultură, avem terenuri în diverse zone unde seceta este mai pregnantă şi decizia a fost acum cinci ani să mergem pe o politică de reducere a costului. Lucrăm şi în zone cu precipitaţii mai bune şi avem teren care nu este la irigat. Bineînţeles, avem şi teren la irigat unde facem cultură la maxim.

Avem legumicultură în rotaţie, cu diverse plante standard, dar în două culturi, adică reuşim într-un an să facem rapiţă şi porumb-siloz sau orz şi porumb-siloz, ceea ce ne acordă un venit suficient ca, atunci când tragem linie, EBITDA să fie suficientă cât să ne acoperim şi cheltuielile cu amortizarea şi dobânzile şi tot să rămână profit.

Dacă ne uităm la ultimii patru ani, 2020, 2022 şi 2023 au fost secetoşi, doar 2021 a fost în regulă. Trebuie să îţi modifici toată tehnologia şi abordarea, ca atunci când tragi linie să rămână o marjă pozitivă. Dacă nu dorim să facem porumb cu apa necesară plantei să supravieţuiască, n-avem nicio şansă să facem porumb. Atunci trebuie să găsim alte plante pe care să le creştem ca să putem recolta şi să facem venituri. Dacă veniturile rezultate din plantele pe care le creştem noi nu sunt foarte mari, la fel trebuie să găsim tehnologii unde ai costuri mici.

 

 


Devino investitor la bursă. Este simplu să investești la Bursa de Valori București. Peste 20 de brokeri îți stau la dispoziție pentru a-ți deschide un cont de tranzacționare. Este primul pas pentru a cumpăra sau vinde acțiuni ale companiilor listate la bursă. Află mai multe pe www.bvb.ro/devinoinvestitor.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea
BVB Banca Transilvania Evergent