ZF Deschiderea de astăzi

ZF Deschiderea de astăzi la Bursă. Milan Pruşan, Goldman Sachs AM: Sper ca Hidroelectrica să nu fie doar un foc de artificii urmat de o cvasilinişte pe piaţa de capital, ci un pilon pentru BVB

16.06.2023, 00:07 Autor: Eduard Ivanovici

♦ „Tranziţia către o economie mai verde nu poate fi făcută fără astfel de companii şi cred că acesta este subiectul principal care ar trebui dezbătut în aceste zile.“

Vizibilitatea şi lichiditatea Bursei de Valori Bucureşti au perspective considerabile de creştere ca urmare a listării Hidroelectrica, cea mai profitabilă companie din portofoliul statului român, aşteptată să intre la cota Bursei în luna iulie ca urmare a unei oferte publice de vânzare de acţiuni (IPO) desfăşurată de acţionarul minoritar Fondul Proprietatea, care va vinde parţial sau integral pachetul de 20% deţinut la producătorul de energie electrică. De altfel, „perla“ energiei româneşti va intra în indicele de referinţă BET din prima zi de tranzacţionare, având o pondere estimată de aproximativ 20% .

„Este un sentiment pozitiv în piaţă şi, chiar dacă volumele sunt destul de reduse, este clar că atenţia este îndreptată spre evenimentul anului, listarea Hidroelectrica. Cred că toţi participanţii îşi doresc să fie un succes. Îmi doresc ca listarea să nu fie ca un mare foc de artificii urmat de o cvasilinişte pe piaţa de capital, ci să fie un pilon de început pentru Bursa de la Bucureşti în sensul în care vizibilitatea este mai mare cum n-a mai fost de mulţi ani. Iar aşteptările sunt pe măsură, este chiar un test de maturitate al pieţei din România“, spune Milan Pruşan, country head, Goldman Sachs Asset Management.

Prezent în cadrul ediţiei din 15 iunie a ZF Deschiderea de Astăzi, reprezentantul administratorului de investiţii cu 2,6 mi­liarde de lei active a argumentat că debutul Hidroelectrica vine într-un context în care, deşi lichiditatea pieţei este sub media de anul trecut, din ce în ce mai mulţi oameni accesează Bursa de la Bucureşti, inclusiv datorită dobânzilor atractive ale titlurilor de stat Fidelis.

„Hidroelectrica reprezintă un sector de activitate de mare interes pentru investitorii instituţionali şi un segment al acestuia de şi mai mare interes, acela al energiei verzi. Tranziţia către o economie mai verde nu poate fi făcută fără astfel de companii şi cred că acesta este subiectul principal care ar trebui dezbătut în aceste zile“, adaugă Milan Pruşan.

În cazul în care IPO-ul companiei ar ajunge la 2 mld. euro, eveni­mentul ar marca cea mai mare ofertă din istoria Europei Centrale şi de Est şi ar duce tot mai aproape Bursa locală la statutul de piaţă emergentă în indicii MSCI, deci mai aproape de radarul investitorilor institu­ţionali globali. Săptă­mâna trecută, agenţia britanică de ştiri Thomson Reuters a scris însă că oferta s-ar putea ridica la un miliard de euro, citând în acest sens o sursă apropiată tranzacţiei.

„Lichiditatea şi vizibilitatea BVB ar trebui să crească semnificativ în perioada următoare, urmând să ţină cont şi de contextul economic internaţional pentru că, până la urmă, este o Bursă care operează într-o piaţă mai largă“, continuă Milan Pruşan.

Hidroelectrica şi-a bugetat un profit net de 3,66 miliarde de lei anul acesta, cu 8,5% sub nivelul din 2022, şi venituri de 11,63 miliarde de lei, în urcare cu 27,8%. Anul trecut, profitul a urcat cu 33% la patru miliarde de lei, iar veniturile s-au majorat cu 40% la 9,1 miliarde.

Emisiunea ZF Deschiderea de Astăzi poate fi urmărită zilnic, de la 09:30, pe zf.ro şi paginile de YouTube şi Facebook ale Ziarului Financiar. Podcastul este transmis pe platforma Spotify.

 

Alte declaraţii:

Observăm tendinţe îmbucurătoare pe piaţa dobânzilor din ţara noastră şi din Europa, iar lucrul acesta ne dă încredere pe mai departe.

La noi, consumul alimentar şi nealimentar dă anumite semne de slăbiciune. Încrederea în economie nu este într-o zonă alarmantă din perspectiva mediului de business, dar lucrurile au încetinit şi în ceea ce priveşte acest indicator. Nu va fi un an foarte uşor mergând mai departe, de aici poate şi evoluţia de la începutul anului pentru principalii emitenţi de la BVB, în sensul în care nu am văzut creşterile spectaculoase din anii anteriori, mai ales în cazul companiilor mari.

Cred că suntem într-o zonă de consolidare în care investitorii ar trebui să ia poziţii solide, iar portofoliile lor ar trebui să fie cât mai diversificate . Cunoaştem limitările BVB privind zona de diversificare, având o amprentă importantă pe sectoarele financiar şi energetic. Însă ar trebui mers dincolo de aceste două sectoare.

Până la urmă, România este într-un context de creştere economică chiar şi în 2023. Suntem în top cinci/trei ţări UE ca perspective de creştere anul acesta. Ar trebui să ne bucurăm cu toţii şi să folosim în egală măsură acest context favorabil pentru că bursa ar trebui să fie referinţa principală a economiei oricărei ţări.

 


BVB Arena este programul Bursei de Valori București creat pentru a descoperi și promova companiile antreprenoriale românești de succes. Proiectul dedicat antreprenorilor români, a fost lansat în 2017 și în cele 6 ediții a strâns peste 1.200 de companii nominalizate în program și 20 de companii semifinaliste și finaliste care au folosit instrumentele puse la dispoziție de BVB. Valoarea totală a celor 37 de runde de finanțare de acțiuni și emisiuni de obligațiuni la BVB derulate de cele 20 de companii a depășit suma de 236 milioane de euro.

Companiile finaliste din Program au oportunitatea de a interacționa cu alte companii românești de succes și de a beneficia de programul de mentorat care le oferă informații utile despre elaborarea strategiei de business și accesul la capitalul necesar pentru a-și duce compania la nivelul următor. În final, ele vor face parte din BVB Arena și vor primi recunoașterea pe care o merită.

Înscrie-ți compania pe www.bvbarena.ro sau recomandă-ne o afacere locală în care ai încredere. BVB Arena. Antrenăm capitalul românesc.
O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea
BVB Banca Transilvania Evergent