ZF Deschiderea de astăzi

ZF Deschiderea de astăzi la Bursă. Mihai Constantinescu, Amundi AM: Ne aşteptăm la randamente bune pe fondurile de obligaţiuni cu scadenţe mici în euro şi dolari

21.12.2023, 00:06 Autor: Eduard Ivanovici

Piaţa se confruntă momentan cu semnale diferite din partea principalelor bănci centrale: Fed şi Banca Centrală Europeană.

În continuare, fondurile de obligaţiuni pe termen scurt, denominate în euro şi dolari, pot furniza randamente atractive investito­rilor, după ce ritmul inflaţionist din Europa şi de cealaltă parte a Atlanticului nu a urcat atât de mult precum se aşteptau analiştii, spune Mihai Constantinescu, head of sales în cadrul Amundi Asset Management, invitat la ZF Deschiderea de Astăzi.

„Inflaţia din America şi Europa a crescut mai puţin decât se anticipa. Am văzut o scădere uşoară a randamentelor pe titluri de stat şi obligaţiuni americane şi europene, lucru care s-a translatat pe de altă parte în randamente foarte bune pe termen scurt. Astfel, ne aşteptăm ca acest trend să continue pentru fondurile de obligaţiuni în euro şi dolari.“

Momentan, aşteptările sunt ca Banca Centrală Europeană şi Rezerva Federală (Fed) din Statele Unite să aibă o perioadă de platou de trei-şase luni în ceea ce priveşte ratele dobânzilor. Apoi, Fed ar putea scădea uşor dobânda monetară din a doua parte a anului viitor, adaugă reprezentantul celui mai mare administrator european de fonduri mutuale.

„BCE poate chiar mai devreme. Probabil că piaţa de capital anticipează aceste mişcări şi nu reacţionează după ce se anunţă o scădere de dobândă, ci în anticipare“, continuă Mihai Constantinescu.

Fed a semnalat trei reduceri ale dobânzilor din 2024 în cea mai recentă şedinţă monetară, în care a menţinut ratele neschimbate.

Aceeaşi decizie a luat-o şi BCE, ţinând astfel dobânzile la cel mai ridicat nivel din istorie, de 4%, pentru a doua şedinţă consecutivă. De altfel, instituţia europeană şi-a reiterat convingerea că presiunile inflaţioniste vor rămâne puternice pe termen scurt-mediu.

„Aş vrea să fac o paranteză între retrospectiva pe 2023 şi ceea ce ne aşteptăm să se întâmple în 2024. 2023 a fost un an foarte bun pentru zona de acţiuni la nivel global, însă a fost un an al volatilităţii pe obligaţiuni. Băncile centrale au dat mesaje diferite, piaţa se aştepta ca ele să înceapă să oprească creşterea de dobândă mai devreme. S-a întâmplat însă mai târziu. Avem o direcţie, însă nu este foarte clară şi vedem destul de multă volatilitate.“


Devino investitor la bursă. Este simplu să investești la Bursa de Valori București. Peste 20 de brokeri îți stau la dispoziție pentru a-ți deschide un cont de tranzacționare. Este primul pas pentru a cumpăra sau vinde acțiuni ale companiilor listate la bursă. Află mai multe pe www.bvb.ro/devinoinvestitor.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea
BVB Banca Transilvania Evergent