ZF Deschiderea de astăzi

ZF Deschiderea de astăzi la Bursă. Mihai Căruntu, AAFBR: Poate mai mult ca niciodată, ar trebui să cobori cu analiza spre cinci ani. De urmărit nu doar trendul profitului, ci şi cash flow-ul operaţional

28.04.2023, 00:06 Autor: Eduard Ivanovici

Companiile care raportează sub anii precedenţi pot fi drastic penalizate de piaţă.

Analizând bugetele de venituri şi cheltuieli, hotărârile de distribuire de dividende şi raportările anuale sau la T1/2023, în contextul actual al pieţei, investitorii ar trebui să îşi extindă orizontul de analiză şi să îşi îndrepte atenţia asupra unor indica­tori financiari ce pot indica sustenabilitatea profitabili­tăţii companiilor listate, spune Mihai Căruntu, vicepreşedintele Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari din România (AAFBR).

„La noi, majoritatea bugetelor pe care m-am uitat indică creşteri de profitabilitate. Însă nu mă aştept ca profiturile companiilor să semnaleze lucruri semnificative în T1/2023. Din punctul meu de vedere, primele şase luni din an sunt cele mai relevante. În funcţie de un sector sau altul, poţi să calibrezi trendurile şi explicaţiile. Foarte important este să te uiţi şi la 2018-2019, deci prepandemie“, consideră Mihai Căruntu.

„Poate mai mult ca niciodată, este important să cobori cu analiza spre cinci ani.“

Bursa de la Bucureşti se află în plin sezon de raportări la primul trimestru, startul fiind dat zilele trecute de producătorul de materiale de construcţii TeraPlast Bistriţa (TRP). Săptămâna viitoare, printre companiile incluse în indicele BET care vor „ieşi la tablă“ se numără grupul financiar Banca Transilvania (TLV) şi Bursa de Valori Bucureşti (BVB), operatorul pieţei locale de capital, urmate la scurt timp de distribuitorul de bunuri de larg consum Aquila (AQ) şi transportatorul naţional de ţiţei Conpet (COTE).

„În ultimii patru-cinci ani, Bursa de la Bucureşti a avut o performanţă atractivă măsurată prin indicele BET-TR, surclasând pieţe mature, dar şi regionale precum Polonia, Cehia datorită contribuţiei sensibil mai ridicate a dividendelor la randamentul total al investiţiei. Pe orice perioadă, mai ales pe cele mai lungi de doi-trei ani, peste 50% din randamentul mediu anualizat al acţiunilor de la BVB a venit din dividende. Anii trecuţi, randamentele dividendelor erau mult mai mari decât dobânzile şi randamentul obligaţiunilor guvernamentale, însă acum, dacă excludem «vedetele» Petrom, Nuclearelectrica şi Romgaz, probabil că un randament mediu ar fi în jur de 5%. Este foarte important ca investitorii să nu urmărească doar trendul profitului, ci şi cash flow-ul operaţional, care arată sustenabilitatea profitabilităţii“, adaugă analistul.

Contextul actual al pieţei arată că obligaţiunile sunt mult mai atractive pe termen scurt decât acţiunile, explică Mihai Căruntu. Acum, după ce unele burse, precum cea locală şi cea din Statele Unite, au urcat cu circa 15% de la minimul atins la jumătatea lui octombrie 2022, investitorii continuă să se întrebe dacă pieţele îşi vor continua creşterea sau vor adopta un nou trend descendent.

„Aici contează raportările de profitabilitate. Sunt foarte multe argumente să o ia mai degrabă în jos după acest prim trimestru neaşteptat de sus privind amplitudinea anumitor cotaţii. Vor fi foarte mari diferenţe de la un sector la altul şi o companie la alta, precum în cazul crizei Covid-19, în februarie-martie 2020. Companiile care vor dezamăgi investitorii, deci care vor raporta sub aşteptări sau sub anii trecuţi, vor fi drastic penalizate de burse.“

 

Alte declaraţii

Despre piaţa din SUA:

► Tema profiturilor companiilor este majoră şi a luat prim-planul pentru că ştim în mare parte că vor mai creşte dobânzile pe dolari şi pe euro. Poate că vom mai vedea una-două majorări, însă nu de amplitudine mare. Foarte probabil nu vom nu vom vedea scăderi pe ratele dobânzilor în economiile mature în acest an, în pofida aşteptărilor pieţei care se pare că înglobează cumva nişte scăderi de dobânzi. Acţiunile sunt influenţate de două lucruri: dobânzile viitoare, iar aici lucrurile sunt pe un canal mai clar, şi profiturile viitoare.

► La profituri suntem în plin sezon în Statele Unite. După o scădere în T4/2022 faţă de T4/2021, în pofida profiturilor bune ale companiilor din energie, aşteptările sunt că vom vedea scăderi ale profiturilor în T1/2023. Nu sunt neaşteptate două trimestre consecutive de scădere, însă reprezintă un semnal că mediul economic complet diferit, cu un palier mult mai ridicat al dobânzilor, lasă urme în profiturile companiilor.

► S-au raportat creşteri pentru bunuri şi servicii non-esenţiale şi industrie, cât şi scăderi în tehnologie, telecom, farmaceutice şi procesarea materiilor prime. Investitorii mai mult sau mai puţin sofisticaţi încearcă să intuiască cum va arăta profitabilitatea companiilor în următorii ani. Estimările oficiale sunt că profiturile ar creşte cu 1-2% în 2023 faţă de 2022. Există destul de multe argumente că dobânzile pe dolari nu vor fi reduse anul acesta, însă chiar dacă profitabilitatea companiilor va scădea, nu va fi un recul dramatic.

► Spre sfârşitul anului 2000, în timpul crizei Dot-com, declanşată în martie 2000, oamenii se întrebau dacă mai pot scădea acţiunile, ceea ce s-a întâmplat şi în 2002-2003. Atunci, companiile din tehnologie şi-au ajustat profitabilitatea la jumătate. Acum am văzut un prim trimestru neaşteptat de bun, cu un optimism foarte mare pe burse, în mare măsură considerat nejustificat în multe zone. Profitabilitatea va fi cea care va dicta şi acum dinamica pieţei de acţiuni.

► Dacă profitabilitatea va scădea, atunci investitorii vor prefera tot mai mult obligaţiunile în detrimentul acţiunilor.


BVB Arena este programul Bursei de Valori București creat pentru a descoperi și promova companiile antreprenoriale românești de succes. Proiectul dedicat antreprenorilor români, a fost lansat în 2017 și în cele 6 ediții a strâns peste 1.200 de companii nominalizate în program și 20 de companii semifinaliste și finaliste care au folosit instrumentele puse la dispoziție de BVB. Valoarea totală a celor 37 de runde de finanțare de acțiuni și emisiuni de obligațiuni la BVB derulate de cele 20 de companii a depășit suma de 236 milioane de euro.

Companiile finaliste din Program au oportunitatea de a interacționa cu alte companii românești de succes și de a beneficia de programul de mentorat care le oferă informații utile despre elaborarea strategiei de business și accesul la capitalul necesar pentru a-și duce compania la nivelul următor. În final, ele vor face parte din BVB Arena și vor primi recunoașterea pe care o merită.

Înscrie-ți compania pe www.bvbarena.ro sau recomandă-ne o afacere locală în care ai încredere. BVB Arena. Antrenăm capitalul românesc.
O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea
BVB Banca Transilvania Evergent