ZF Deschiderea de astăzi

ZF Deschiderea de astăzi la Bursă. Lucian Hanganu, Goldring: Deocamdată nu văd motive de scădere a pieţelor. În continuare, trebuie să fim atenţi la dobânda de referinţă din SUA

13.09.2023, 00:06 Autor: Eduard Ivanovici

BET, creştere peste S&P 500 şi Dow Jones în 2023, dar sub Nasdaq Indicele local, peste dinamica la nivel european.

În perioada următoare, unul dintre principalele aspecte urmărite de investitorii prezenţi pe pieţele internaţionale de capital va consta în trendul adoptat de Statele Unite în ceea ce priveşte politica monetară, după una dintre cele mai agresive campanii de majorare a ratelor dobânzilor din ultimele decenii, spune Lucian Hanganu, broker al Goldring.

„Motive de scădere ale pieţelor deocamdată nu sunt. Eu sper ca până la finalul anului Fed să păstreze dobânda actuală şi poate din primăvară să vină cu reduceri ale dobânzii de politică monetară.“

„În următoarea perioadă trebuie să fim atenţi în Statele Unite la dobânda de referinţă“, explică brokerul, invitat la emisiunea ZF Deschiderea de Astăzi.

Următoarea şedinţă a Rezervei Federale (Fed – banca centrală ame­ricană) are loc pe 19-20 septembrie.

Unii analişti sunt de părere că instituţia va ţine neschimbată dobânda de referinţă, dar atenţionează asupra faptului că Fed-ul nu ar fi încheiat încă seria de majorări. Banca centrală a crescut dobânzile cu 5,25 puncte procentuale în ultimele 18 luni.

„Preşedintele Fed Jerome Powell a avut un discurs extrem de echilibrat şi a dat un sem­nal pozitiv în piaţă spunând că îşi menţine ţinta de inflaţie de 2%, dar că va fi atent şi la ce se întâmplă în economia americană. A declarat că va căuta un echilibru între politica de dobândă monetară şi nevoile şi realitatea din economie.“

„A fost prima dată când am auzit faptul că Powell se uită şi la datele care ţin de piaţa imobiliară şi altele. Până acum părea foarte orientat pe coborârea inflaţiei, acum se pare că a dat un semnal pozitiv“, adaugă Lucian Hanganu.

S&P 500 afişează un avans de 17,4% de la începutul anului, în timp ce Dow Jones Industrial Average s-a apreciat cu 4,6%, iar Nasdaq Composite, unde sunt incluse marile companii tech, este pe plus cu 34%. Totodată, Nasdaq 100 a crescut cu 42%.

Prin comparaţie, la Bucureşti, indicele BET are plus 21% în 2023, iar BET-TR, care include şi dividendele atribuite acţionarilor, s-a apreciat cu 25%. Dinamica la nivel european, reflectată în indicele Stoxx 600, este de plus 6,3%, conform MarketWatch.


Devino investitor la bursă. Este simplu să investești la Bursa de Valori București. Peste 20 de brokeri îți stau la dispoziție pentru a-ți deschide un cont de tranzacționare. Este primul pas pentru a cumpăra sau vinde acțiuni ale companiilor listate la bursă. Află mai multe pe www.bvb.ro/devinoinvestitor.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea
BVB Banca Transilvania Evergent