ZF Deschiderea de astăzi

ZF Deschiderea de astăzi la Bursă. Gabriela Horga, ASF: Trebuie să creştem lichiditatea Bursei, să avem cât mai multe companii listate şi să încurajăm inclusiv trecerea de pe AeRO pe piaţa principală

19.03.2024, 00:05 Autor: Eduard Ivanovici

♦ Piaţa trebuie să se dezvolte astfel încât să asigure o acoperire cât mai mare a ceea ce va fi de investit  în următorii ani, ţinând cont aici de creşterea contribuţiei la Pilonul II de pensii private.

Gabriela Horga, vicepreşedintele Auto­rităţii de Supraveghere Financiară (ASF), respon­sabil de sectorul de instrumente şi investiţii financiare, a subliniat în timpul emisiunii ZF Deschiderea de Astăzi impor­tanţa creşterii valorii tranzacţionate la Bursa de Valori Bucureşti, cât şi îmbunătăţirea numărului de listări şi transferul de pe Sistemul Multilateral de Tranzacţionare (SMT – piaţa AeRO) pe piaţa reglementată a BVB.

„Cu prioritate trebuie să creştem lichidi­tatea, să avem un număr mai mare de companii listate, să încurajăm inclusiv trecerea de pe AeRO pe piaţa reglementată, bineînţeles cu respectarea rigorilor şi cerinţelor de transparenţă şi de comunicare cu investitorii şi încurajarea listărilor inclusiv pe AeRO. Piaţa AeRO poate fi transformată într-o piaţă de creştere şi într-o piaţă care să atragă IMM-urile spre listare, fiind inclusiv un obiectiv în strategia de dezvoltare“, spune reprezentanta ASF.

În 2024, BETAeRO – indicele consul­ta­tiv pentru pepiniera segmentului principal – afişează cea mai ridicată dinamică din rândul indicilor de la bursa locală, respectiv 10,6%. Benchmark-ul BET, de refe­rinţă pentru BVB, se tranzacţionează în creştere cu 6,3% de la începutul anului după ce a marcat recent noi maxime istorice. Evoluţiile ajung, în rest, la 1,2% pe BET-FI, 4,5% pentru BET-BK şi 6,9% pe BET-TR, unde sunt incluse dividendele atribuite investitorilor.

„Piaţa românească trebuie să se dezvolte astfel încât să asigurăm o acoperire cât mai mare a ceea ce va fi de investit în următorii ani, având în vedere că va creşte contribuţia la Pilonul II şi practic vor fi mai mulţi bani de investit. Politica fondurilor de pensii este de buy & hold şi atunci există această nevoie de diversificare a instrumentelor financiare – mai multe IPO, mai multe companii listate, creşterea free float-ului.”

De la începutul lui 2024, contribuţia virată de salariaţii români la Pilonul II de pensii private a crescut de la 3,75% la 4,75%, ceea ce înseamnă un plus de 300 de milioane de lei în fiecare lună pentru fondurile de pensii. Cele şapte fonduri de pensii private Pilon II înregistrează un randament mediu de circa 16% pe 8 martie 2024 raportat la aceeaşi perioadă a anului precedent, cu mult peste inflaţia de 7,2%, pe fondul aprecierii acţiunilor la BVB şi creşterii valorii titlurilor de stat din portofoliu.

„Mă aştept ca anul 2024 măcar să repete performanţele pieţei de capital de anul trecut, să avem câteva surprize în ceea ce priveşte listările şi transferurile de companii de pe piaţa AeRO pe piaţa reglementată, să avem nişte modificări legislative bune şi folositoare pieţei de capital care să o stimuleze şi să crească şi să vorbim în termeni mai optimişti despre stabilitatea economică şi creşterea economică a României, pentru că evident că un an bun este atunci când avem şi perspective optimiste”, adaugă Gabriela Horga.

 

 


Devino investitor la bursă. Este simplu să investești la Bursa de Valori București. Peste 20 de brokeri îți stau la dispoziție pentru a-ți deschide un cont de tranzacționare. Este primul pas pentru a cumpăra sau vinde acțiuni ale companiilor listate la bursă. Află mai multe pe www.bvb.ro/devinoinvestitor.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea
BVB Banca Transilvania Evergent