ZF Deschiderea de astăzi

ZF Deschiderea de astăzi la Bursă. Fondurile mutuale din România au atins un maxim istoric prin prisma numărului de investitori, de aproape 500.000. Jan Pricop, AAF: În doi ani putem ajunge la un milion

01.06.2023, 00:05 Autor: Eduard Ivanovici

♦ Creştere de 32.500 de investitori în primele patru luni l Industria mai are însă de recuperat la capitolul active ♦ La final de aprilie fondurile aveau active de aproape 18 mld. lei.

Pe fondul investiţiilor periodice din ultima pe­rioa­dă, la care se adaugă calmarea de pe piaţa titlu­rilor de stat ca urmare a încetinirii inflaţiei, ceea ce s-a reflectat şi pe bursele de acţiuni, fon­durile mutuale din România au atins un ni­vel record în privinţa numărului de in­vestitori.

Astfel, cele mai recente date ale Asociaţiei Administratorilor de Fonduri (AAF) arată la aprilie 2023 aproximativ 494.000 de investitori în fonduri deschise de investiţii, cu şanse mari ca pragul de 500.000 să fi fost deja spart pentru luna mai, dată fiind creşterea de 32.500 de investitori doar în primele patru luni.

Chiar dacă pe partea de active, la aprilie de aproximativ 18 mld. lei, fon­durile mai au de recuperat pentru a atinge maximul istoric, aproximativ 7 mld. lei din 2021, popoluritatea acestora în rândul românilor este în creştere. Iar în ur­mă­torii doi ani numărul de investitori se poate dubla.

„Sunt şanse să atingem un milion de investitori în următorii doi ani, dar important este să comunicăm cât mai bine avantajele fondurilor de investiţii.“

„Avansul de 7% la patru luni este o evoluţie importantă. Dacă am menţine ritmul acesta, am putea creşte frumos în următoarea perioadă. Mai este însă drum până la un milion de investitori“, afirmă Jan Pricop.

Pe de altă parte, activele celor 93 de fonduri deschise de investiţii locale au însumat 17,8 miliarde de lei la finele lunii aprilie, echivalentul a 3,6 miliarde de euro, în creştere cu 2% de la începutul anului. Nivelul este cu circa 29% sub recordul de aproximativ 25 de miliarde de lei active din 2021, cel mai dinamic an post-decembrist în ceea ce priveşte numărul de listări de la Bursa de Valori Bucureşti.

Revenind la numărul de investitori, evoluţia din 2023 este de plus 7%, adică 32.500 de investitori noi, înregistrându-se o creştere semnificativă la categoria „alte fonduri“.

„Fondurile sunt clasificate în fonduri de obligaţiuni şi instrumente cu venit fix, fonduri diversificate, cu randament absolut. Atunci când nu se încadrează într-una din aceste categorii, un fond intră în această categorie. În România, de regulă, în această categorie se regăsesc fonduri orientate în principal către obligaţiuni şi instrumente cu venit fix, însă nu respectă criteriile de încadrare ca atare la fonduri de obligaţiuni“, adaugă Jan Pricop.

 


BVB Arena este programul Bursei de Valori București creat pentru a descoperi și promova companiile antreprenoriale românești de succes. Proiectul dedicat antreprenorilor români, a fost lansat în 2017 și în cele 6 ediții a strâns peste 1.200 de companii nominalizate în program și 20 de companii semifinaliste și finaliste care au folosit instrumentele puse la dispoziție de BVB. Valoarea totală a celor 37 de runde de finanțare de acțiuni și emisiuni de obligațiuni la BVB derulate de cele 20 de companii a depășit suma de 236 milioane de euro.

Companiile finaliste din Program au oportunitatea de a interacționa cu alte companii românești de succes și de a beneficia de programul de mentorat care le oferă informații utile despre elaborarea strategiei de business și accesul la capitalul necesar pentru a-și duce compania la nivelul următor. În final, ele vor face parte din BVB Arena și vor primi recunoașterea pe care o merită.

Înscrie-ți compania pe www.bvbarena.ro sau recomandă-ne o afacere locală în care ai încredere. BVB Arena. Antrenăm capitalul românesc.
O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea
BVB Banca Transilvania Evergent