ZF Deschiderea de astăzi

ZF Deschiderea de astăzi la Bursă. Elena Uleia, broker la Prime Transaction: Văd o perioadă cu puţine evenimente cu impact asupra pieţei spre finalul anului

24.11.2023, 00:06 Autor: Eduard Ivanovici

Bursele externe, alimentate de un val de optimism generat de estimările privind seriile de majorare a dobânzilor.

După maximele istorice atinse în ultimul timp şi publicarea rezultatelor financiare la nouă luni – venite, în mare parte, în linie cu prognozele participanţilor la piaţa de capital –,  Bursa de la Bucureşti se poate îndrepta către o perioadă cu activitate mai slabă pe final de an, spune Elena Uleia, broker al societăţii de intermediere Prime Transaction.

„Văd o perioadă în care nu o să mai fie atât de multe evenimente cu impact asupra pieţei, în sensul în care avem rezultatele financiare şi începe perioada sărbătorilor, în care lichiditatea şi evoluţia bursei sunt mai scăzute. Aş mai vedea efervescenţă în piaţă ca urmare a ofertei Fondului Proprietatea, unde cu siguranţă o parte din banii obţinuţi din vânzarea acţiunilor vor fi reinvestiţi în piaţă“, consideră Elena Uleia.

Reprezentanta casei de brokeraj a fost invitată la ZF Deschiderea de Astăzi, ediţia de joi, 23 noiembrie. Transmisă de luni până vineri, de la 09:30, pe zf.ro şi paginile de YouTube şi Facebook ale Ziarului Financiar, emisiunea poate fi ascultată inclusiv pe platforma de streaming Spotify.

„În astfel de oferte vedem o mare parte din acţiuni subscrise în ultimele zile. Deci probabil că vom vedea la sfârşit de noiembrie, început de decembrie exact câte acţiuni sunt subscrise.  Cred că o parte din bani vor fi alocaţi în alte companii în funcţie de analiza rezultatelor şi de dividendele estimate”, continuă brokerul.

Privind lichiditatea întregului segment de acţiuni al Bursei locale, adică Piaţa Principală şi Sistemul Multilateral de Tranzacţionare, se observă că majoritatea şedinţelor din ultima perioadă – marcată de rezultatele la T3 – s-au încadrat sub media zilnică de 20 de milioane de euro de din 2023, arată datele BVB.

Între timp, evenimentele de pe plan extern, precum deciziile marilor bănci centrale, rezultatele giganţilor din Statele Unite şi evoluţia principalelor conflicte militare, vor continua să influenţeze pieţele din regiune, inclusiv Bursa de Valori Bucureşti.

„Am văzut optimism pe pieţele bursiere în ultima perioadă, mai ales  privind datele financiare şi inflaţia din America. Investitorii sunt încrezători că va exista o scădere sau o menţinere a dobânzilor la nivelul actual, deci nu vom mai vedea creşteri.”


Devino investitor la bursă. Este simplu să investești la Bursa de Valori București. Peste 20 de brokeri îți stau la dispoziție pentru a-ți deschide un cont de tranzacționare. Este primul pas pentru a cumpăra sau vinde acțiuni ale companiilor listate la bursă. Află mai multe pe www.bvb.ro/devinoinvestitor.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea
BVB Banca Transilvania Evergent