ZF Deschiderea de astăzi

ZF Deschiderea de astăzi la Bursă. Dragoş Mesaroş, Goldring: După o medie zilnică de 100 de milioane de lei pe acţiuni în 2023, mă aştept ca lichiditatea să crească anul acesta la BVB

08.01.2024, 00:06 Autor: Eduard Ivanovici

„Spre surprinderea mea, în prima zi de tranzacţionare din an am avut clienţi noi interesaţi de piaţa de capital“.

Anticipând evoluţiile pieţei româneşti de capital în 2024, Dragoş Mesaroş, director de tranzacţionare al Goldring, vede o potenţială creştere a lichidităţii pe segmentul de acţiuni de la Bursa de Valori Bucureşti. În medie, valoarea zilnică a tranzacţiilor realizate cu toate tipurile de instrumente financiare a fost de 154 de milioane de lei în 2023, dintre care aproximativ 100 de milioane de lei (circa 20 de milioane de euro) pe acţiunile listate pe Piaţa Principală şi Sistemul Multilateral de Tranzacţionare.

„Din lichiditatea (medie zilnică din 2023 – n. red.) de 100 de milioane de lei, am avut listarea de 1,9 miliarde de euro a Hidroelectrica, adică nouă miliarde de lei, am avut dividendele speciale ale Fondului Proprietatea, întorcându-se o mare parte în piaţă. Mă aştept oricum ca lichiditatea să crească. Avem clienţi noi care deschid conturi în fiecare zi“, spune reprezentantul societăţii de brokeraj, invitat la ZF Deschiderea de Astăzi din 5 ianuarie.

Dinamica pozitivă de anul trecut a venit pe fondul unui număr de numai două listări de acţiuni, cea realizată de producătorul de energie electrică verde şi Millenium Insurance Broker (MIB), dar şi ca urmare a dividendelor distribuite de companii din indicele BET precum Banca Transilvania (TLV) şi OMV Petrom (SNP).

„Spre surprinderea mea, în prima zi de tranzacţionare din an am avut clienţi noi interesaţi de piaţa de capital. Mă aştept ca lichiditatea de anul acesta să fie mult mai bună, cel puţin în prima jumătate. Anul trecut, până la listarea Hidroelectrica, am avut un parcurs lateral şi o lichiditate foarte scăzută. În momentul în care a venit Hidro, a venit şi lichiditatea“, adaugă Dragoş Mesaroş.

Pentru anul abia început, operatorul Bursa de Valori Bucureşti (BVB) are în vizor creşterea lichidităţii prin operaţionalizarea Contrapărţii Centrale (CCP), prin intermediul căreia se relansează piaţa instrumentelor derivate, iniţial cu produse futures pentru unii emitenţi din BET.

„Mai există posibilitatea trecerii la piaţă emergentă la jumătatea anului. Deci există ştiri pozitive legate de piaţă în momentul de faţă, cât şi de companii“, mai spune reprezentantul Goldring.

 

Alte afirmaţii din timpul emisiunii:

Dacă ne uităm la datele de început de an legate de piaţa de capital, avem scăderea inflaţiei, a dobânzilor, despre care cred că se va întâmpla şi în România undeva la jumătatea anului. Poate la sfârşit de prim trimestru vom avea primele scăderi de dobândă şi în Statele Unite. Avem creşterea contribuţiei la Pilonul II de Pensii, de la 3,75% la 4,75%, ceea ce înseamnă iar nişte bani în plus pentru Pilonul II, care ar putea să vină cu bani pe piaţa de capital. Chiar făceam un calcul că ar putea aduce o lichiditate în plus de vreo cinci milioane de lei pe zi.

Rezultatele la nouă luni au fost destul de bune pentru majoritatea companiilor din BET, sistemul bancar a avut creşteri – Banca Transilvania de 37% (pe profit – n.r.), iar BRD de peste 20%. Hidroelectrica a avut o creştere de 42% pe profit; să vedem dacă vor confirma până la sfârşitul anului.

Mă aşteptam ca Electrica să aibă rezultate puţin mai bune şi n-a confirmat. La fel şi Transelectrica; poate vin însă cu rezultate mai bune la sfârşit de an.

În momentul de faţă, vedem că Fondul Proprietatea efectuează răscumpărări cu toţii banii pe care îi face din vânzările de companii. Nu văd să se mai mişte din zona asta. Cu posibile ştiri pozitive ar ajunge la un 0,55 lei pe acţiune, dar nu îl văd să treacă peste acest nivel la final de an. Activul la Salrom nu e aşa de mare încât să mai influenţeze atât de mult preţul acţiunii la FP.


Devino investitor la bursă. Este simplu să investești la Bursa de Valori București. Peste 20 de brokeri îți stau la dispoziție pentru a-ți deschide un cont de tranzacționare. Este primul pas pentru a cumpăra sau vinde acțiuni ale companiilor listate la bursă. Află mai multe pe www.bvb.ro/devinoinvestitor.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea
BVB Banca Transilvania Evergent