ZF Deschiderea de astăzi

ZF Deschiderea de astăzi la Bursă. Dragoş Manolescu, OTP AM: Suntem optimişti privind sectorul bancar. De asemenea, vedem perspective bune pentru OMV Petrom şi Transport Trade Services

05.09.2023, 00:07 Autor: Eduard Ivanovici

Decizia surprinzătoare a Băncii Transilvania de a distribui dividende poate da tonul în acest sens în sectorul bancar ♦ În continuare, producătorii de energie pot performa peste medie ♦ TTS, unul dintre principalii beneficiari pe Dunăre ai războiului din Ucraina.

Dragoş Manolescu, director general adjunct al OTP Asset Management, administrator de investiţii cu active de 520 de milioane de lei sub gestiune, anticipează evoluţii bune din partea sectorului bancar listat la Bursa de Valori Bucureşti în urma publicării rezultatelor aferente primului semestru şi în pofida episoadelor turbulente pe plan european din primăvară, cât şi ca urmare a deciziei Băncii Transilvania (TLV) de a distribui dividende către acţionari. În plus, reprezentantul OTP vede cu optimism companii precum OMV Petrom (SNP) şi Transport Trade Services (TTS), performerul indicelui BET de anul acesta.

„Văd perspective pozitive pe sectorul bancar întrucât nu observ creşteri spectaculoase pe creditele neperformante, în condiţiile în care am avut parte de creşteri destul de mari ale dobânzilor. Într-adevăr, am văzut o încetinire a creditării, însă provizioanele pe care le aveau băncile sunt acoperitoare şi o parte de ele sunt revărsate, fiind văzute în profituri. Este un test de stres, care pare că a fost trecut cu brio de sistem“, spune Dragoş Manolescu.

Directorul adjunct al OTP AM a fost prezent la prima ediţie de săptămâna aceasta a ZF Deschiderea de Astăzi, emisiune transmisă de luni până vineri, de la 09:30, pe zf.ro şi paginile de YouTube şi Facebook ale Ziarului Financiar. Podcastul poate fi ascultat de asemenea pe platforma Spotify.

„Decizia Băncii Transilvania de a distribui dividende a venit ca o surpriză. Odată ce a fost creat un precedent, iar băncile au rezerve suficiente de capital, luăm în considerare dividende şi de la BRD SocGen şi alte bănci“, continuă reprezentantul administratorului de fonduri mutuale.

Acţiunile TLV şi BRD afişează creşteri de 21%, respectiv 11,5% anul acesta, conform datelor BVB. În afara indicelui de referinţă BET, Patria Bank (PBK) şi Erste Group (EBS) sunt pe plus cu 4,6%, respectiv 11%.

Prin comparaţie, indicele paneuropean Stoxx 600 Banks s-a apreciat cu 11,6% de la începutul anului încoace, în timp ce BET a crescut cu 14,3% în acest interval.

Printre emitenţii cu perspective solide, Dragoş Manolescu mai numeşte companiile din sectorul energetic precum OMV Petrom, Romgaz (SNG), Hidroelectrica (H2O) şi Nuclearelectrica (SNN).

„Anul trecut a fost excepţional pentru OMV Petrom, după ce o parte din efectele războiului au dus la creşterea preţului petrolului şi al gazelor, cât şi la creşterea preţului energiei electrice. A fost o situaţie excepţională care a fost rezolvată în Europa prin plafoane la preţuri şi suprataxarea profiturilor. Este clar că acel an nu se va repeta, însă nu ne aşteptăm la o scădere a preţurilor la energie cum am avut cu mai mulţi ani în urmă, nici la petrol în teritoriu negativ. în aceste condiţii, ne aşteptăm ca Petrom să performeze în continuare.“

Pe fondul taxelor de solidaritate solicitate de coaliţie de guvernare PSD-PNL, OMV Petrom a înregistrat pierderi de 537 de milioane de lei în T2/2023, de la un profit net de 2,9 miliarde de lei în perioada similară de anul trecut. Profitul din primul semestru a fost de 4,6 miliarde de lei, minus 80% an/an. Pe de altă parte, profitul înainte de impozitare şi contribuţia de solidaritate în S1/2023 a fost de 3,48 miliarde de lei, mai mic comparativ cu 5,55 miliarde lei în prima jumătate a anului 2022.

Ce părere are însă Dragoş Manolescu despre Transport Trade Services, compania cu cea mai ridicată creşteri din BET din 2023, respectiv 70%?

„TTS este o companie care ne place şi în care am investit. Este o companie care a beneficiat de războiul din Ucraina şi de mutarea traficului de cereale. Pe Dunăre, este unul dintre principalii beneficiari ai războiului din Ucraina, de unde şi veniturile mai mari datorate volumelor. Suntem optimişti privind societatea, ne place şi din punct de vedere al managementului“, afirmă reprezentantul OTP.

 

Alte afirmaţii din timpul emisiunii:

Statistic, septembrie este cea mai slabă lună pe Wall Street, ne putem aminti şi de momentul Lehman din septembrie 2007. Până la urmă, bursa este ciclică, iar cine investeşte nu o face pentru a fi o lună în piaţă, ci investeşte pe termen lung, iar în cazul în care luna aceasta va dezamăgi, poate însemna şi o oportunitate de a cumpăra mai ieftin.

În ultimii zece ani, în septembrie, randamentul mediu a fost de minus 0,5% pe BET, iar în octombrie a fost minus 0,54%. De fapt, octombrie este cea mai slabă lună pentru indice, iar a doua cea mai slabă lună din ultimii zece ani este iunie. Dacă ne uităm la ultimii 15 ani, situaţia se schimbă un pic deoarece prindem anul 2008. Aici, cea mai slabă lună rămâne tot octombrie, unde găsim şi recordul de cel mai mic randament, minus 32,68% pe BET în octombrie 2008, după ce avusese în septembrie minus 21,45%. A doua cea mai slabă lună este septembrie, cu minus 1,67% în ultimii 15 ani.

În general, în septembrie, multe companii şi-au publicat rezultatele semestriale, fiind şi o perioadă în care portofoliile sun reaşezate în funcţie de rezultate. Evident, în funcţie de reaşezare, pot apărea vânzări sau cumpărări. Trebuie luat în considerare şi un lucru care poate a fost ignorat – în luna septembrie apar şi valori negative destul de mari. De exemplu, în septembrie 2022, avem minus 11,77% pe BET. Cumva, este sănătoasă o corecţie, oferind posibilitatea de a reaşeza portofoliile.

Până la listarea Hidro, au stat bani pe margine, nu s-a grăbit nimeni să facă investiţii mari, cumva toată lumea şi-a dorit să ţină o parte din cash disponibil pentru a putea subscrie în IPO, de unde şi evoluţia foarte bună de după listare.

 


Devino investitor la bursă. Este simplu să investești la Bursa de Valori București. Peste 20 de brokeri îți stau la dispoziție pentru a-ți deschide un cont de tranzacționare. Este primul pas pentru a cumpăra sau vinde acțiuni ale companiilor listate la bursă. Află mai multe pe www.bvb.ro/devinoinvestitor.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea
BVB Banca Transilvania Evergent