ZF Deschiderea de astăzi

ZF Deschiderea de astăzi la Bursă. Cosmin Samoilă, One United Properties: Estimăm un parcurs bun în trimestrele 3 şi 4. Am avut un număr record de apartamente vândute în prima jumătate a anului

06.10.2023, 00:06 Autor: Eduard Ivanovici

Dinamica acţiunilor ONE de anul acesta şi ultimele 12 luni, sub cea înregistrată de BET.

One United Properties (simbol bursier ONE), principalul investitor şi dezvoltator imobiliar de proiecte sustenabile rezidenţiale, de birouri şi mixte de ultimă generaţie din România, inclus în indicele de referinţă BET, prognozează o evoluţie pozitivă în a doua jumătate a anului, după ce S1/2023 a adus o cifră de afaceri de 843 de milioane de lei, în creştere cu 25% faţă de intervalul similar de anul trecut, spune CFO-ul Cosmin Samoilă, invitat la ZF Deschiderea de Astăzi din 5 octombrie.

„Din rezultatele parţiale pe care le avem în momentul de faţă, evoluţia a continuat să fie pozitivă, în acelaşi ritm cu trimestrele anterioare, deci estimăm un parcurs bun în T3, chiar şi în T4“, afirmă CFO-ul.

„Am avut un prim semestru foarte bun, cel mai bun S1 al companiei, cu o cifră de afaceri în creştere cu 25% şi creşteri pe cele două segmente principale, atât pe vânzarea de unităţi rezidenţiale, cât şi pe închirierea de active comerciale.“

La nivel semestrial, profitul net al societăţii cu 3,7 miliarde de lei valoare de piaţă a fost de 287 de milioane de lei, în scădere cu 17% faţă de S1/2022, reiese din raportul financiar publicat la Bursa de Valori. Anul acesta, One îşi propune afaceri de 1,43 miliarde de lei şi un profit net de 530 de milioane de lei, în conformitate cu bugetul publicat la început de an.

„Dinamica a fost din acest motiv – achiziţia activului Bucur Obor, pe care am finalizat-o în cursul anului trecut în primul semestru şi a adus anul trecut un profit destul de consistent companiei, însă anul acesta nu am avut o nouă tranzacţie mare care să repete acest rezultat. De aceea, profitul net a fost mai redus. Dacă excludem această tranzacţie excepţională, profitul a fost mai mare cu 17%.”

„Am vândut în primele şase luni 466 de apartamente, un record de vânzări în istoria companiei”, continuă Cosmin Samoilă.

Acţiunile ONE se tranzacţionează în creştere cu 15,2% anul acesta, pe un rulaj de 152,5 milioane de lei. Dinamica din ultimele 12 luni este de plus 7,2%, pe tranzacţii în valoare de 178 de milioane. Prin comparaţie, indicele principal BET – unde compania are o pondere de 2,5% - afişează creşteri de 22%, respectiv 30% în aceste perioade.

 

Alte declaraţii din timpul emisiunii:

Avem un singur proiect care în momentul acesta este suspendat, One Modrogan. La toate celelalte lucrări unde sunt litigii deschise nu este o suspendare a lucrărilor pentru că litigiul este în fază iniţială şi credem că nu se va ajunge la suspendare. Aceste litigii nu sunt îndreptate împotriva dezvoltărilor noastre, ci fac parte dintr-un volum de zeci litigii deschise împotriva diverselor zone de construcţii din Bucureşti.

Avem şi noi câteva printre aceste zeci de litigii. La momentul acesta este necesar să aşteptăm confirmarea instanţei pentru a reîncepe procesul de construire la One Modrogan. întârzierile n-au un impact semnificativ pentru că am venit proactiv către clienţii pe care îi aveam deja contractaţi şi de comun acord au agreat o prelungire a termenelor de livrare. Pe partea de costuri, am suspendat contractele cu furnizorii. Impactul este deocamdată mai degrabă legat de costurile recurente, gen pază, câteva utilităţi etc.


Devino investitor la bursă. Este simplu să investești la Bursa de Valori București. Peste 20 de brokeri îți stau la dispoziție pentru a-ți deschide un cont de tranzacționare. Este primul pas pentru a cumpăra sau vinde acțiuni ale companiilor listate la bursă. Află mai multe pe www.bvb.ro/devinoinvestitor.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea
BVB Banca Transilvania Evergent