ZF Deschiderea de astăzi

ZF Deschiderea de astăzi la Bursă. Anul bursier 2023 pare a se încheia aşa cum a început, cu scumpirile agresive drept cel mai mare risc. Alexandru Ilisie, OTP AM: Investitorii ar trebui să fie precauţi

05.10.2023, 00:07 Autor: Eduard Ivanovici

Pe plan mondial, există asemănări între perioada actuală şi intervalul 2006-2008, precum întârzierile la plata ratelor şi un număr mare de falimente Privind randamentele titlurilor de stat, pare că în momentul de faţă respectivele instrumente constituie o variantă mai bună de investiţii decât acţiunile.

Anul 2023 ar putea să se încheie în aceeaşi notă în care a început pentru inves­titori, mai exact cu riscuri cauzate de scumpirile agresive din economie care continuă să pună presiune pe băncile centrale, ceea ce înseamnă că investitorii trebuie să fie prudenţi în strategia de administrare a portofoliului. Cât despre rezultatele pe T3/2023, care vor începe să fie publicate spre finalul lunii, sectorul bancar şi cel energetic de la BVB ar putea surprinde plăcut participanţii bursieri, spune  Alexandru Ilisie, director de investiţii la OTP Asset Management, invitat la ZF Deschiderea de Astăzi, ediţia din 4 octombrie.

„S-a schimbat perspectiva de la începutul anului, inflaţia rămâne la un nivel ridicat pe plan mondial şi nu ştim ce va face Fed în şedinţa din noiembrie. La cum reacţionează pieţele, cred că investitorii se mai aşteaptă la o creştere de dobândă de 0,25%. Pare că în momentul de faţă Banca Centrală Europeană s-a oprit la nivelul de 4%. Dacă ne uităm în istorie, am putea spune că sunt ceva similitudini cu perioada 2006-2007-2008, dar n-aş spune că va veni o asemenea criză. Şi atunci, Fed s-a oprit la o rată de 5,25%, crescând în acest ciclu cu 4,25% dobânzile, de la 1%. În momentul de faţă vin de la zero şi ajung la 5,25%, deci creşterea este mai mare“, explică Alexandru Ilisie.

Scăderile înre­gistrate de pieţele internaţionale – venite pe fondul creşterii randamentelor titlurilor de stat din Statele Unite şi Europa – au început să se reflecte în ultima perioadă şi la Bursa de Valori Bucureşti, unde investitorii sunt nevoiţi să se confrunte inclusiv cu noile măsuri fiscale anunţate de guvern, după o lungă serie de creşteri care a adus indicele principal la noi maxime istorice.

Ieri, spre după-amiază, BET se deprecia cu 1,2%, toţi indicii de la BVB fiind de altfel pe „roşu“. De asemenea, toţi indicii de referinţă ai pieţelor dezvoltate din vestul Europei înregistrau scăderi după ce o serie slabă de date economice din SUA a adus indicele Dow Jones Industrial Average în teritoriu negativ în 2023.

„O altă asemănare este că atunci asis­tam la întârzieri la plata ratelor pe carduri de credite şi credite cu ipotecă. La fel, era un număr ridicat de falimente. Şi atunci, piaţa era în negare, se aştepta să asiste la o ate­rizare uşoară, după care totul s-a rupt. Este dificil de spus ce va fi în T4, dar investitorii ar trebui să fie precauţi“, adaugă repre­zentantul administratorului de inves­tiţii cu active sub gestiue de 517 mil. lei.

„Dacă ne uităm la randamentele titlurilor de stat americane, europene, româneşti, pare ca acestea să fie o oportunitate mai bună decât investiţiile în acţiuni în momentul de faţă datorită inflaţiei.“

„Există temeri pe măsură ce a crescut preţul la petrol, vedem că au crescut şi preţurile gazelor. Este posibil ca această inflaţie să crească. În România, toate aceste măsuri fiscale se vor vedea cel mai repede în inflaţie.“

Despre piaţa locală de capita Alexandru Ilisie spune că aceasta ar putea beneficia de rezultatele la nouă luni ale băncilor şi companiilor din sectorul energetic, în vreme ce participanţii bursieri nu se aşteaptă la alte surprize neplăcute în acest sens şi anticipează chiar o distribuire de dividend din partea BRD SocGen până la final de an.

„Pe de altă parte, dacă ne uităm la noile taxe din sectorul bancar, am putea spune că acestea vor afecta. În cazul Băncii Transilvania vorbim de o taxă suplimentară faţă de impozitul pe profit de 200 de milioane de lei, iar la BRD undeva la o sută de milioane. Practic, le-ar mânca din profitul net 9-10%“, continuă reprezentantul OTP.

Totodată, observând lanţurile de distribuţie şi consumatorul final, analiştii se aşteaptă la noi creşteri de tarife, care se pot vedea în cele din urmă în inflaţie, pe un fundal în care evaluările ridicate ale companiilor de pe pieţele dezvoltate încep să ridice deja semne de întrebare.

„Asistăm la ce s-a întâmplat în 2022: vedem scăderi pe pieţele internaţionale de acţiuni, o întărire a dolarului, o creştere a preţului petrolului, creşteri pe randamentele titlurilor de stat, cu toate că începutul de an a fost extrem de bun.  Analizând în detaliu şi creşterile de pe indicii americani, au fost şapte companii care au susţinut aceste aprecieri, ele regăsindu-se şi în indicii globali.“

De la începutul anului, indicele local BET s-a apreciat cu aproximativ 22%, cu mult peste media de 3% la nivel european, reflectată de indicele Stoxx 600, sau alţi indici din Vestul continentului, precum DAX (plus 7%), CAC 40 (plus 6%) şi FTSE 100 (minus 1%). Fără dinamica de miercuri, indicii americani Dow Jones, S&P 500 şi Nasdaq Composite afişează evoluţii de minus 0,4%, plus 11%, respectiv plus 26%.

 

Ce a mai afirmat Alexandru Ilisie:

Am văzut volume mai mari de tranzacţionare în ultima perioadă la BVB. Este posibil ca o parte din investitori să fi furat startul, în sensul în care au început să investească înainte de distribuţia record a dividendelor din partea Fondului Proprietatea. Într-adevăr, aceşti bani pot să susţină bursa pe termen limitat, adică dacă e să ne uităm comparativ cu pieţele externe, aş putea să fac aici o glumă: bursele externe s-au decorelat de noi.

Dacă ne uităm puţin mai în spate, putem vedea că toate aceste scăderi de pe pieţele internaţionale au început undeva de la finalul lunii iulie când a început un trend de creştere pe randamentele titlurilor de stat americane şi europene. Titlul american pe zece ani a depăşit 4,7%, un nivel record, cred că în urmă cu 16 ani am mai avut asemenea randamente. Vedem că şi obligaţiunile Germaniei la zece ani se apropie de 3%, iar aceste creşteri din ultimele luni s-au reflectat şi în evoluţia acţiunilor de pe pieţele externe.

Pe piaţa locală, unde caracteristica principală a constat în oferta Hidroelectrica, au intrat mulţi bani pe bursă, iar distribuţia record de dividende din partea FP a făcut ca BVB să se ţină mai bine. Am văzut în cursul lunii septembrie şi măsurile fiscale care ating anumite sectoare de la BVB, dar care nu s-au revăzut şi în evoluţia acestor companii


Devino investitor la bursă. Este simplu să investești la Bursa de Valori București. Peste 20 de brokeri îți stau la dispoziție pentru a-ți deschide un cont de tranzacționare. Este primul pas pentru a cumpăra sau vinde acțiuni ale companiilor listate la bursă. Află mai multe pe www.bvb.ro/devinoinvestitor.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea
BVB Banca Transilvania Evergent