ZF Deschiderea de astăzi

ZF Deschiderea de astăzi la Bursă. Alexandru Ilisie, OTP AM: Preţul maxim al ofertei Hidro pare unul bun. Este însă posibil să vedem în continuare presiune la vânzare pe BVB

27.06.2023, 00:05 Autor: Eduard Ivanovici

♦ După primele cinci zile de ofertă, în care retailul beneficiază de un discount de 3%, pot scădea nivelurile de suprasubscriere.

Cu o ofertă de 8,8 miliarde de lei la preţul maxim de subscriere de 112 lei pe acţiune, la o capitalizare ce ar putea ajunge la 50,4 mi­liarde de lei, adică de 10,2 ori profitul net din ultimele 12 luni, preţul maxim al ofertei publice de vânzare de acţiuni (IPO) Hidroelectrica pare unul atractiv în momentul de faţă, spune Alexandru Ilisie, director de investiţii în cadrul OTP Asset Management.

„Preţul maxim de ofertă pare unul bun, raportându-ne şi la valoarea din activ pe care Fondul Proprietatea o avea prinsă pentru Hidroelectrica. Nu cred că toţi banii pe care îi vom vedea în suprasubscriere pe tranşa de retail se vor întoarce în piaţă, dar se va întoarce mare parte din dividendul pe care îl va plăti Fondul Proprietatea. Momentan, semnele pentru viitor par bune“, apreciază Alexandru Ilisie.

Reprezentantul administratorului de investiţii cu 520 mil. lei active a fost invitat la prima ediţie de săptămâna aceasta a ZF Deschiderea de Astăzi. Emisiunea poate fi urmărită de luni până vineri, de la 09:30, pe zf.ro şi paginile de YouTube şi Facebook ale Ziarului Financiar. Podcastul este transmis pe platforma Spotify.

„Este posibil să vedem în continuare presiune la vânzare. Dacă ne uităm la ciclul de decontare pe bursă, am mai putea vedea scăderi până marţi, astfel încât cei care vând în cursul zilei de marţi să obţină bani pentru a subscrie în cursul zilei de joi, când ştim că este ultima zi de discount pentru retail. Cred că, până la închiderea ofertei, pot să existe momente de presiune la vânzare.“

Vinerea trecută, în prima zi de subscriere de acţiuni Hidroelectrica, investitorii de retail au trimis ordine pentru achiziţia a 3,4 milioane de acţiuni, ceea ce la un preţ de 112 lei pe acţiune înseamnă investiţii de 382 de milioane de lei, echivalentul a 77 de milioane de euro. IPO-ul Hidroelectrica (H2O), prin care Fondul Proprietatea vinde integral sau parţial participaţia de 20% la compania de stat, se desfăşoară în perioada 23 iunie-4 iulie.

„Mi-e dificil să fac o prognoză privind gradul se suprasubscriere pe tranşa de retail, dar mă aştept oricum să fie suprasubscrisă. Din punctul meu de vedere, ţinând cont că în primele cinci zile ale ofertei investitorii beneficiază de acel discount de 3% faţă de preţul final al ofertei, cred că tot în aceste cinci zile vom vedea şi cele mai mari volume depuse în ofertă. Deci mă aştept ca, după ziua de joi, cantităţile care vor fi suprasubscrise să scadă“, adaugă Alexandru Ilisie.

 


Devino investitor la bursă. Este simplu să investești la Bursa de Valori București. Peste 20 de brokeri îți stau la dispoziție pentru a-ți deschide un cont de tranzacționare. Este primul pas pentru a cumpăra sau vinde acțiuni ale companiilor listate la bursă. Află mai multe pe www.bvb.ro/devinoinvestitor.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea
BVB Banca Transilvania Evergent