ZF Deschiderea de astăzi

ZF Deschiderea de astăzi la Bursă. Alexandru Combei, BRD AM: Ar fi problematică situaţia în care pieţele globale încep să scârţâie, dar oferta limitată a BVB ar constitui un avantaj

20.12.2023, 00:06 Autor: Eduard Ivanovici

În continuare, BVB ar trebui să performeze peste celelalte pieţe din regiune „Costul capitalului în România nu e chiar foarte scăzut“.

În cazul unui potenţial val de scăderi pe bursele externe, după un 2023 care a adus creşteri importante pe pieţele de capital, dezechilibrul dintre cerere şi ofertă de la BVB ar veni, totuşi, în beneficiul investitorilor, spune Alexandru Combei, director de investiţii la BRD Asset Management, unul dintre cei mai mari administratori locali de fonduri mutuale din România.

„Ar fi problematică situaţia în care pieţele globale încep să scârţâie, fiind şi acolo evaluări destul de întinse. Atunci şi evaluările noastre vor conta mai mult. Dar, per ansamblu, suntem moderat optimişti. Principalul motiv este acest dezechilibru între oferta şi cererea de acţiuni. Oferta este limitată, free float-ul a scăzut pentru mulţi emitenţi“, susţine Alexandru Combei.

Invitat la ZF Deschiderea de Astăzi, reprezentantul BRD AM a explicat că oferta de acţiuni este destul de redusă la Bursa de la Bucureşti, ceea ce, coroborat cu o cerere ridicată, a dus în ultima perioadă la o creştere a cotaţiilor companiilor listate şi, în consecinţă, la o serie de maxime istorice pentru piaţă.

„În ceea ce priveşte cererea, încă ai cumpărători destul de importanţi. Din acest punct de vedere, bursa noastră ar trebui să performeze mai bine decât celelalte burse din regiune şi la nivel global“, continuă el.

Piaţa românească este favorizată în prezent mai degrabă de factori tehnici decât de factori fundamentali, adaugă Alexandru Combei, notând în acest sens costul capitalului şi costul de oportunitate, în funcţie de care ar trebui judecată orice investiţie în acţiuni.

„Costul capitalului în România nu e chiar foarte scăzut. Din punctul meu de vedere, atunci când ai price discovery, se vede prin emisiunile în euro atunci când se împrumută statul român sau prin diverşi emitenţi când ies pe pieţele internaţionale. Obligaţiunile statului la 10 ani, în euro, se tranzacţionează la randamente de 6%. Văzute în lei, asta înseamnă plus 8%. Emitenţii foarte importanţi se împrumută pe pieţele externe în euro la 8-9%, adică 10% în lei. Deci costul de oportunitate este încă ridicat pentru acţiuni“, mai spune reprezentantul BRD AM.


Devino investitor la bursă. Este simplu să investești la Bursa de Valori București. Peste 20 de brokeri îți stau la dispoziție pentru a-ți deschide un cont de tranzacționare. Este primul pas pentru a cumpăra sau vinde acțiuni ale companiilor listate la bursă. Află mai multe pe www.bvb.ro/devinoinvestitor.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea
BVB Banca Transilvania Evergent