ZF Deschiderea de astăzi

ZF Deschiderea de astăzi la Bursă. Alexandru Angelo, investitor: Există o corelaţie foarte puternică între Hidroelectrica şi Nuclearelectrica. Din decembrie 2013, randamentele oferite sunt aproape egale

26.07.2023, 00:06 Autor: Eduard Ivanovici

Companiile au înregistrat creşteri semnificative în perioadele cu inflaţie ridicată în industria energetică.

În ultimii zece ani, producătorul de energie nucleară Nuclearelectrica (SNN) şi Hidroelectrica (H2O), cel mai mare producător de energie din România, recent intrat la cota Bursei, înregistrează o creştere aproape egală a acţiunilor, ambele companii putând beneficia în continuare de o majorare a preţu­rilor din energie, spune Alexandru Angelo, investitor la BVB.

„Am realizat un grafic compa­rativ între preţul acţiunii Hidroelectrica şi Nuclearelectrica, preţul H2O fiind cel raportat de FP în rapoartele privind valoarea activului net. Amândoi sunt mari producători de energie pe acelaşi sector, singura diferenţă fiind că Hidro este considerat în totalitate energie verde, iar Nuclear este într-o zonă gri. Există o corelaţie foarte puternică între cele două“, explică investitorul, adăugând că preţul H2O prelistare a fost cel din rapoartele fostului acţionar minoritar Fondul Proprietatea.

Alexandru Angelo a fost prezent în cadrul ediţiei din 25 iulie a ZF Deschiderea de Astăzi, emisiune ce poate fi urmărită de luni până vineri, de la 09:30, pe zf.ro şi paginile de YouTube şi Facebook ale Ziarului Financiar. Podcastul este transmis pe platforma Spotify.

„Ca o paranteză, preţurile exclud dividendele. Am realizat şi o normalizare a preţului, la final de 2013 considerăm a fi 100% din preţ, iar apoi ne raportăm la baza din decembrie 2013. Amândouă se află cam la plus 300% faţă de acea dată. Hidro ar avea 350% cu preţul actual din piaţă, dar putem pune acest lucru pe seama faptului că este energie verde şi ar avea un mic avantaj. Deci un randament aproape egal.“

Privind înainte, producătorul de energie verde ar putea înregistra scăderi în cazul în care materia prima pe care o produce – energia electrică – ar putea să coboare la rândul ei în piaţa energiei, în contextul în care piaţa vine deja după o perioadă de scăderi în ceea ce priveşte gazul natural şi energia electrică, adaugă investitorul.

„Dacă vom mai avea un val inflaţionist precum cel care tocmai se încheie, început în 2021, Hidro poate creşte foarte mult. Uitându-ne pe grafic, companiile au crescut exploziv în tandem cu apariţia creşterii preţurilor.“

Cu 112,3 lei pe acţiune, Hidroelectrica este evaluată la 50,5 miliarde de lei, fiind deţinută în proporţie de 80% de statul român. Prin comparaţie, Nuclearelectrica, unde statul are 82,5% din capitalul social, afişează o capitalizare de 13,6 miliarde de lei, la 45,25 lei pe acţiune.


Devino investitor la bursă. Este simplu să investești la Bursa de Valori București. Peste 20 de brokeri îți stau la dispoziție pentru a-ți deschide un cont de tranzacționare. Este primul pas pentru a cumpăra sau vinde acțiuni ale companiilor listate la bursă. Află mai multe pe www.bvb.ro/devinoinvestitor.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea
BVB Banca Transilvania Evergent