ZF Deschiderea de astăzi

ZF Deschiderea de astăzi la Bursă. Alexandru Angelo, investitor: Din toamna lui 2022 am început un proces de acumulare pe acţiunile BRD. Văd cu optimism sectorul bancar la nivel european

28.02.2023, 00:05 Autor: Eduard Ivanovici

♦ Simtel Team şi SafeTech Innovations, în portofoliul de la BVB.

Pe fondul înăspririi politici­lor monetare ale marilor bănci centrale şi deci al ma­jorării dobânzilor de referinţă de-a lungul ultimului an, Alexandru Angelo, investitor la BVB şi analist, şi-a majorat expunerea pe acţiunile BRD – Groupe Société Générale (simbol bursier BRD), una dintre cele două instituţii bancare incluse în indicele de referinţă BET.

„Din toamna lui 2022 am început un proces de acumulare pe acţiunile BRD, care s-a finalizat în urmă cu câteva săptămâni, întrucât văd cu ochi optimişti sectorul bancar la nivel european deoarece dobânzile au stat jos foarte mult timp, iar băncile au fost foarte afectate, ştiind că ele câştigă dintr-un diferenţial de dobândă care începe să se materializeze în ultima perioadă datorită creşterii dobânzilor“, explică Alexandru Angelo, invitat la ZF Deschiderea de Astăzi.

BRD SocGen a avut un profit net consolidat de 1,34 miliarde de lei în 2022, în creştere cu 1,4% faţă de anul anterior, şi venituri de 3,3 mld. lei.

Pe de altă parte, grupul bancar a menţionat în raportul financiar preliminar pentru anul trecut că nu va propune acţionarilor dividende din profitul net din 2022 pe fondul unor recomandări inclusiv din partea BNR. Acţiunile BRD sunt pe minus cu 35% în ultimul an, conform BVB.

„Pe Piaţa Principală, creşterile vin ca urmare a aprecierilor pe plan global. Aminteam data trecută despre redeschiderea Chinei şi faptul că inflaţia dă semne că a atins un vârf în toamnă, iar preţurile mărfurilor s-au moderat. Privind gazul natural, foarte important pentru Europa, acesta a ajuns la cotaţii apropiate de cele din 2020-2021. Toate acestea au pus o bază la aceste creşteri pe care le vedem acum. Am avut parte de câteva surprize plăcute din piaţa AeRO, chiar dacă expunerea mea aici nu este prea ridicată“, continuă analistul.

Printre deţinerile investitorului se află compania se securitate cibernetică SafeTech Innovations (SAFE), recent transferată de pe AeRO pe Piaţa Principală, cât şi constructorul de centrale fotovoltaice Simtel Team (SMTL). Acţiunile celor doi emitenţi sunt pe plus cu 13%, respectiv 12% de la începutul anului.

„SafeTech este o companie care îşi confirmă în fiecare an performanţele. Cred că şi Simtel va avea un drum frumos şi am încredere foarte mare în ei“, adaugă Alexandru Angelo.

Investitorul a fost prezent la ZF Deschiderea de Astăzi, ediţia din 27 februarie. Emisiunea poate fi urmărită de luni până vineri, de la 09:30, pe zf.ro şi paginile de Facebook şi YouTube ale Ziarului Financiar. Podcastul poate fi ascultat pe platforma Spotify.

 

Alte declaraţii:

Ne aducem aminte că, atunci când a început războiul pe 24 februarie 2022, cele mai afectate burse şi state erau cele mai apropiate de conflict. De exemplu, România a avut atunci un minus de 20%. Germania, care nu se află în proximitate Ucrainei, a fost afectată prin prisma acelor sancţiuni şi tăieri ale gazului către Europa, care s-au concretizat în vânzarea de active, întrucât credeau că economia va fi afectată. Din fericire, iarna a fost destul de blândă, iar aceste scăderi au fost recuperate pe parcurs, revenindu-şi şi bursele.

Franţa şi-a reamintit faptul că este o ţară dominată mult de servicii – prin comparaţie cu Germania. Avem aici doi exponenţi foarte iubiţi de cei din China, referindu-mă la Louis Vuitton şi Christian Dior, două companii foarte mari, listate pe bursa de la Paris, unde sunt incluse în indicele CAC 40. Aceste societăţi au beneficiat din plin de redeschiderea Chinei. Celelalte burse au fost trase în sus ca urmare a creşterii pieţelor dezvoltate.

FTSE 100 din Marea Britanie este un indice dominat de companii cu dividende, cunoscute drept „value“, prin comparaţie cu cele de tip „growth“ din America, incluse în Nasdaq. Aceste companii „value“ au avut de câştigat în acest mediu mai puţin prielnic pentru activele de risc, mai ales cele de tehnologie.

 


BVB Arena este programul Bursei de Valori București creat pentru a descoperi și promova companiile antreprenoriale românești de succes. Proiectul dedicat antreprenorilor români, a fost lansat în 2017 și în cele 6 ediții a strâns peste 1.200 de companii nominalizate în program și 20 de companii semifinaliste și finaliste care au folosit instrumentele puse la dispoziție de BVB. Valoarea totală a celor 37 de runde de finanțare de acțiuni și emisiuni de obligațiuni la BVB derulate de cele 20 de companii a depășit suma de 236 milioane de euro.

Companiile finaliste din Program au oportunitatea de a interacționa cu alte companii românești de succes și de a beneficia de programul de mentorat care le oferă informații utile despre elaborarea strategiei de business și accesul la capitalul necesar pentru a-și duce compania la nivelul următor. În final, ele vor face parte din BVB Arena și vor primi recunoașterea pe care o merită.

Înscrie-ți compania pe www.bvbarena.ro sau recomandă-ne o afacere locală în care ai încredere. BVB Arena. Antrenăm capitalul românesc.
O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea
BVB Banca Transilvania Evergent