ZF Deschiderea de astăzi

ZF Deschiderea de astăzi la Bursă. Adriana Sârbu, Certinvest: Am primit avizul pentru un nou fond de investiţii, Hot Stocks, care investeşte preponderent în acţiuni de pe pieţe globale

27.02.2024, 00:06 Autor: Tibi Oprea

ASF a autorizat Certinvest să investească pe pieţe ca SUA, Marea Britanie, Canada şi Japonia.

„Am primit avizul pentru un nou fond de investiţii – Hot Stocks – care investeşte preponderent în acţiuni de pe pieţe globale, selectându-le pe cele care sunt în centrul atenţiei şi care au performat solid atât din punct de vedere fundamental, cât şi din punct de vedere tehnic“, spune Adriana Sârbu, analist de investiţii senior la Certinvest, în emisiunea ZF Deschi­derea de astăzi din 26 februarie 2024.

Societatea de investiţii a primit autorizarea pentru Fondul Deschis de Investiţii Certinvest Hot Stocks. Totodată, acestuia i-a fost aprobată solicitarea de alegere a mai multor pieţe pentru investiţii – New York Stock Exchange, Nasdaq Stock Market Chicago Mercantile Exchange - CME, Chicago Board of Trade – CBOT şi ICE Futures US din SUA, London Stock Exchange din Marea Britanie, Toronto Stock Exchange din Canada şi Tokyo Stock Exchange din Japonia.

„Pentru noi noutăţile au început în 2023, când strategia companiei a vizat creşterea şi diversificarea portofoliului de produse. Vom veni cu fonduri noi de investiţii care să răspundă nevoilor şi cerinţelor investitorilor noştri. La final de 2023 am lansat două fonduri noi de investiţii, Target 2035 şi Target 2045. Abordarea principală a fondurilor de tip target date este investirea în primii ani în active care istoric au înregistrat randamente mai mari, cum ar fi acţiunile, iar mai apoi proporţia ar urma să scadă gradual pe măsură ce se apropie data ţintă a fondului”, adaugă Adriana Sârbu.

Din perspectiva Certinvest, accentul a fost pe deţinerile pe pieţele internaţionale şi pe dezvoltarea de noi produse care să ofere clienţilor posibilitatea să fie investitori în cele mai populare acţiuni ale momentului, atât pe piaţa din SUA, cât şi pe pieţele din Europa. Societatea se uită la acţiunile marilor companii care sunt pe buzele tuturor, cum ar fi Meta, Amazon, Nvidia şi Alphabet, care şi-au reconfirmat poziţiile de lideri în urma raportărilor financiare. Deşi în 2022 au suferit corecţii, în 2023 au beneficiat puternic de atractivitatea AI.

„În prezent, observ că unele dintre aceste companii par să fie aproape de valoarea intrinsecă, conform rapoartelor noastre interne, însă şi aici este loc de creştere, deoarece companiile au situaţii financiare solide, cu profituri şi venituri în creştere, fluxuri de numerar pozitive şi rezerve mari de lichiditate. Acest lucru le permite să îşi finanţeze expansiunea, să facă achiziţii strategice. Nu cred că vom mai vedea creşterile din 2023 în 2024, dar aceste companii încă au posibilitate de creştere”, mai spune reprezentanta Certinvest.

 

Ce a mai declarat Adriana Sârbu în timpul emisiunii:

Anul 2023 a fost unul interesant, atât pentru Certinvest, cât şi pentru industria de fonduri. În ciuda unei perspective economice globale slabe la începutul anului, 2023 a fost mult mai bun decât ne-am aşteptat şi se pare că şi 2024 a început promiţător. În 2023 am abordat o strategie flexibilă.

Astfel, am pornit anul cu o alocare prudentă pentru fondurile de acţiuni, sub nivelul benchmark-ului, pentru că la început erau semnale de recesiune, iar în momentul în care indicele BET a revenit pe o traiectorie pozitivă şi indicatorii macroeconomici au dat şi ei semne pozitive, am mărit expunerea pe acţiuni. Strategia aceasta ne-a ajutat, am înregistrat câştiguri bune pentru investitorii noştri, care se văd şi în randamentele fondurilor pe care le administrăm.

Toate fondurile noastre de acţiuni au înregistrat creşteri în 2023, an marcat de maxime istorice pe indicele de referinţă al Bursei de la Bucureşti şi o serie de recorduri atât în ceea ce priveşte lichiditatea, cât şi numărul investitorilor din fonduri.

Randamentele bune oferite de bursă în 2023 s-au transpus şi în creşterea numărului de investitori. Aici am înregistrat o creştere de 50% pe fondul nostru de investiţii BET Index, care a oferit şi cel mai bun randament, undeva la aproximativ 30%. Acest lucru s-a materializat şi într-o majorare cu 15,61% a valorii totale a activelor administrate de societate la sfârşitul anului 2023 comparativ cu 2022.

Este o evoluţie normală, corelată cu pieţele externe. Piaţa locală de acţiuni este în continuare semnificativ mai ieftină ca multipli de evaluare, dar diferenţa nu mai este atât de mare cum era în trecut. Atât timp cât fondurile de pensii, un jucător important din piaţa de capital, continuă să aibă intrări şi să cumpere acţiuni şi cât timp nu va apărea o scădere semnificativă în economie, corelarea eu cred că va continua.

Dacă ne uităm la volumul de tranzacţionare din ultimele şedinţe, se pare că investitorii aşteaptă noi date pe baza cărora să ia decizii de investiţii. Suntem în plin sezon de raportări financiare şi cele mai multe companii vor raporta rezultatele preliminare pentru 2023 la sfârşitul acestei luni, când probabil vom avea mişcări mai ample în piaţă.

Până acum, raportările au confirmat aşteptările noastre şi nu au generat surprize negative care să creeze volatilitate în piaţă. Cu toate acestea, trebuie să reţinem că indicele BET este puternic influenţat de performanţa a două mari sectoare, sectorul energetic şi sectorul bancar.

Sectorul bancar a performat bine în 2023, iar emitentul BRD a publicat deja rezultate bune – ne aşteptăm şi la un dividend, avem o propunere de 1,4 lei, ceea ce înseamnă un randament de 7%. Urmează şi rezultatele Băncii Transilvania, care credem că vor fi în aceeaşi linie.

Dacă ne uităm la companiile din sectorul energetic, aici ar trebui să fim un pic precauţi. Din momentul în care au scăzut preţurile la energie, avem un impact negativ asupra profiturilor şi automat vor fi afectate şi valorile. Este însă loc de creştere şi nu este cazul să vedem neapărat o corecţie în viitorul apropiat.

Dacă ne uităm la indicatorii de trend, de momentum şi tehnici, aceştia indică faptul că pieţele externe sunt în continuu şi în plin avânt şi nu prea dau semne de oboseală. Totodată, din perspectiva indicatorilor de evaluare şi în special dacă îi comparăm cu nivelul yield-urilor curente, pieţele de acţiuni par puţin supraevaluate. Aşadar, imaginea nu poate fi una clară, iar distorsiunea provine cel mai probabil din factorul AI, care este motorul principal al optimismului pieţelor externe de peste un an. Acest lucru a fost reconfirmat şi miercuri după raportarea stelară a companiei Nvidia, care nu a propulsat doar acţiunile acestei cu aproximativ 16%-17%, dar şi pieţele pe de-a-ntregul. Acestea s-au întors dintr-o uşoară corecţie de 1%-2% într-o creştere de 2%-2,5%.

Aşadar, cel mai important aspect la care cred că investitorii trebuie să fie atenţi în această perioadă sunt perspectivele dezvoltării fenomenului AI în continuare, evoluţia ratei inflaţiei şi a dobânzilor băncilor centrale şi, nu în ultimul rând, evoluţia principalelor economii – dacă reuşesc să evite în continuare recesiunea – şi de preferat şi stagnarea economică.


Devino investitor la bursă. Este simplu să investești la Bursa de Valori București. Peste 20 de brokeri îți stau la dispoziție pentru a-ți deschide un cont de tranzacționare. Este primul pas pentru a cumpăra sau vinde acțiuni ale companiilor listate la bursă. Află mai multe pe www.bvb.ro/devinoinvestitor.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea
BVB Banca Transilvania Evergent