ZF Deschiderea de astăzi

ZF Deschiderea de astăzi la Bursă. Adrian Codîrlaşu, CFA: Dacă vor fi impozite noi în 2024, probabil vor fi aplicate companiilor cu profit. Ne aşteptăm la o impozitare mai puternică din 2025

30.11.2023, 00:00 Autor: Eduard Ivanovici

Creşterile de la BVB pot continua în 2024, putând avea loc o serie mai amplă de corecţii în anul următor.

Incertitudinile provocate în toamnă în rândurile participanţilor bursieri de modificarea cadrului fiscal ar putea continua şi în 2024, pe măsură ce coaliţia de guvernare se confruntă cu un deficit bugetar de aproximativ 63 mld. lei în primele zece luni ale anului, consideră Adrian Codîrlaşu, vicepreşedinte al asociaţiei analiştilor financiari CFA România.

„Probabil, anul viitor, dacă vor fi impozite noi, ele vor fi puse pe com­paniile care au profit. Însă nu va fi suficient şi, din 2025, ne vom aştepta la o impozitare extrem de puternică. Altfel, intrăm în nesustenabilitate cu deficitul bugetar. Venind bani publici în economie, aceasta automat va creşte anul viitor“, spune Adrian Codîrlaşu.

Reprezentantul CFA a fost invitat la ediţia de miercuri, 29 noiembrie a ZF Deschiderea de Astăzi. Emisiunea poate fi urmărită de luni până vineri, de la 09:30, pe zf.ro şi paginile de YouTube şi Facebook ale Ziarului Financiar. Podcastul este transmis totodată pe Spotify.

„În 2025 o să avem reversul; n-o să mai fie bani, o să avem şi presiunea Comisiei Europene. O să avem o ieşire de bani din economia privată.  Pe fondul optimismului, anul viitor am putea să continuăm creşterile, însă în 2025, atunci când PIB-ul ar putea să scadă faţă de 2024, putem vedea corecţii în piaţă. Avem o incertitudine fiscală extrem de ridicată, n-are cum să nu se vadă şi în preţurile acţiunilor”, continuă analistul.

Anul viitor, atenţia investitorilor se va îndrepta preponderent asupra deficitului bugetar şi celor patru rânduri de alegeri – prezidenţiale, locale, parlamentare şi europarlamentare –, după ce cuvintele de ordine au trecut de la „pandemie” şi „război” la „inflaţie” şi „criză energetică” de-a lungul ultimilor ani. De asemenea, în 2025 se va simţi cu adevărat povara deficitului, adaugă Codîrlaşu.

„Din păcate, deficitul bugetar de anul acesta va fi mare, peste 6%, similar cu cel de anul viitor, fără să fie luate în considerare majorările de abia anunţate de pensii şi salarii în sectorul public. Comisia Europeană vedea 5,3% deficit bugetar anul viitor. Cu cheltuielile suplimentare ajungem la 6%. Pe partea de pensii, efectul complet va fi în 2025”, continuă vicepreşedintele CFA.

 

Alte declaraţii din timpul  emisiunii:

Acum un an-doi, dacă ne uitam la multiplii acţiunilor româneşti, aceştia erau sub cei de pe pieţele dezvoltate. Prin urmare, bursa românească avea loc de creştere. Ceea ce cred eu că a declanşat această creştere şi recuperare la nivel de multiplii a Bursei de Valori Bucureşti a fost listarea Hidro, care a atras atenţia asupra potenţialului României şi al BVB.

A fost una dintre cele mai mari listări de pe piaţa globală din acest an şi a pus România pe harta investitorilor. Ca urmare, au venit investitori internaţionali care au investit în Hidroelectrica şi, făcându-şi infrastructura pentru a tranzacţiona pe Bursa locală, au cumpărat şi alte acţiuni. Au mai fost investitori de retail cărora le-au mai rămas bani în cont după ce au participat la oferta Hidro.

Plus că au mai venit diverse dividende şi au mai cumpărat cu acei bani. Fiind mulţumiţi de performanţa Hidro de după listare, au cumpărat şi alte companii. în modul acesta, BVB a recuperat la nivelul multiplilor decalajul pe care îl avea faţă de alte pieţe. De aici vine creşterea.

În Europa nu sunt decât două companii care sunt pur hidro – pe lângă Hidroelectrica, mai este Verbund din Austria. De aici focalizarea pe compania românească; este aşteptată o reglementare suplimentară pe energie fosilă din partea Comisiei Europene şi, prin urmare, văd o potenţială depreciere a activelor companiilor expuse pe combustibili fosili.

Acţionarul principal este statul, care cere bani, având în vedere deficitele mari (...) Deci asta poate duce pe piaţa românească la nişte multiplii sub cei din alte pieţei, întrucât investitorii ştiu că acel profit, care ar fi în multiplii, va fi luat de stat într-o formă sau alta.


BVB Arena este programul Bursei de Valori București creat pentru a descoperi și promova companiile antreprenoriale românești de succes. Proiectul dedicat antreprenorilor români, a fost lansat în 2017 și în cele 6 ediții a strâns peste 1.200 de companii nominalizate în program și 20 de companii semifinaliste și finaliste care au folosit instrumentele puse la dispoziție de BVB. Valoarea totală a celor 37 de runde de finanțare de acțiuni și emisiuni de obligațiuni la BVB derulate de cele 20 de companii a depășit suma de 236 milioane de euro.

Companiile finaliste din Program au oportunitatea de a interacționa cu alte companii românești de succes și de a beneficia de programul de mentorat care le oferă informații utile despre elaborarea strategiei de business și accesul la capitalul necesar pentru a-și duce compania la nivelul următor. În final, ele vor face parte din BVB Arena și vor primi recunoașterea pe care o merită.

Înscrie-ți compania pe www.bvbarena.ro sau recomandă-ne o afacere locală în care ai încredere. BVB Arena. Antrenăm capitalul românesc.
O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea
BVB Banca Transilvania Evergent