ZF Deschiderea de astăzi

ZF Deschiderea de astăzi. Istvan Sarkany, investitor la Bursă: Taxa de solidaritate la Petrom nu îmi influenţează decizia de investiţie, acolo unde am 10% din portofoliu

20.01.2023, 00:05 Autor: Eduard Ivanovici

Istvan Sarkany, investi­tor la Bursa de Valori Bucureşti, spune că poziţia adoptată de OMV Petrom (SNP) privind aşa-zisa taxă de solidaritate ce­rută la finele anului trecut de gu­vernul Ciucă nu îi va schimba ponde­rea societăţii din porto­­foliu, făcând referire la ordonanţa de urgenţă care taxează profiturile excepţionale ale compa­niilor de petrol şi gaze.

„Cum este făcută în acest mo­ment, pare că legea îi ocoleşte. Nu ştiu dacă a fost un pic şi meritul lor că au mai redirecţionat o parte din acti­vitate cât să iasă sub pragul acela de 75%, scopul managementului fiind să optimizeze profitul pentru acţionari. Dacă ar fi să plătească, oricum com­pa­nia nu este atât de scumpă încât să nu merite să fie în portofoliu, rămâ­nând cu un profit de peste 5 miliarde dacă ar plăti. Acest lucru nu îmi influenţează decizia de investiţie“, explică Istvan Sarkany.

„Nu mai cumpăr Petrom în ultima vreme pentru că a ajuns la pragul la care mă opresc de obicei din cumpărat acţiuni, fiind peste 10% din portofoliu.“

Investitorul a fost invitat la ediţia de joi, 19 ianuarie a ZF Deschiderea de Astăzi. Emisiunea poate fi urmărită zilnic, de la 09:30, pe zf.ro, paginile de Facebook şi YouTube ale Ziarului Financiar, iar podcastul poate fi ascultat pe platforma Spotify.

„Sunt investitor pe termen lung. Încerc să nu scot bani din bursă, încă mă consider în perioada de acumulare. Anul trecut, am avut perioade de scăderi şi am intrat cu toţi banii pe care îi aveam disponibili în anumite acţiuni. A fost aproape bine până a venit ordonanţa de urgenţă şi am terminat anul cu un minus de 8%. Anul acesta, portofoliul a evoluat însă destul de bine, am deja aproape 7% pe plus.”

În ultima perioadă, investitorul – care are cu un portofoliu de 37 de acţiuni – a renunţat la pachetele deţinute la operatorul privat de sănătate MedLife (M) şi Evergent Investments (EVER), fosta SIF Moldova, obţinând expunere în schimb pe producătorul de motoare şi generatoare electrice Electroprecizia Săcele (ELZY), despre care consideră că va profita de Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).

„Mai am foarte puţin din Transilvania Investments Alliance, însă nu ştiu dacă mai este mult până îl dau afară din portofoliu. A fost o perioadă când (SIF-urile – n.r.) mi s-au părut ieftine şi de aceea le-am adăugat. Am tot vândut din SIF-uri, dar au rămas pachete mici, de ordinul a câteva mii de euro (...) De asemenea, am adăugat în ultima vreme o companie din industria apărării care o să aibă un cuvânt de zis anul acesta şi anul viitor”, adaugă Istvan Sarkany.

 


BVB Arena este programul Bursei de Valori București creat pentru a descoperi și promova companiile antreprenoriale românești de succes. Proiectul dedicat antreprenorilor români, a fost lansat în 2017 și în cele 6 ediții a strâns peste 1.200 de companii nominalizate în program și 20 de companii semifinaliste și finaliste care au folosit instrumentele puse la dispoziție de BVB. Valoarea totală a celor 37 de runde de finanțare de acțiuni și emisiuni de obligațiuni la BVB derulate de cele 20 de companii a depășit suma de 236 milioane de euro.

Companiile finaliste din Program au oportunitatea de a interacționa cu alte companii românești de succes și de a beneficia de programul de mentorat care le oferă informații utile despre elaborarea strategiei de business și accesul la capitalul necesar pentru a-și duce compania la nivelul următor. În final, ele vor face parte din BVB Arena și vor primi recunoașterea pe care o merită.

Înscrie-ți compania pe www.bvbarena.ro sau recomandă-ne o afacere locală în care ai încredere. BVB Arena. Antrenăm capitalul românesc.
O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea
BVB Banca Transilvania Evergent