ZF Deschiderea de astăzi

ZF Deschiderea de astăzi. Dragoş Mesaroş, Goldring: Companiile din energie sunt în continuare de urmărit. Îmi este destul de greu să cred că rezultatele la nouă luni vor fi în scădere

20.10.2022, 00:06 Autor: Eduard Ivanovici

BRD – SocGen, Banca Transilvania, Arobs, Simtel şi Arctic Stream, printre companiile luate în vizor în perioada următoare.

În perioada următoare, care va fi marcată de publicarea rezultatelor din primele nouă luni ale societăţilor listate, investitorii îşi pot îndrepta privirea către companiile din industria energetică, care promit în continuare dividende semnificative, către sectorul bancar şi asupra unor companii listate anul trecut pe pepiniera segmentului principal al Bursei de Valori Bucureşti, spune Dragoş Mesaroş, director de tranzacţionare al Goldring, prezent la emisiunea ZF Deschiderea de Astăzi din 19 octombrie.

„Dacă mă uit strict la rezultatele financiare ale primelor şase luni, tot companiile din energie ar fi de urmărit pentru că au avut nişte rezultate fulminante la jumătatea anului. Îmi este destul de greu să cred că rezultatele la nouă luni vor fi în scădere. Romgaz a avut o creştere a profi­tului de 126% la şase luni, Nuclear­electrica a înregistrat un avans de la 385 de milioane la 1,22 miliarde de lei. Petrom a avut un plus de 374% pe profit. Chiar dacă societăţile din energie vor fi reglementate, ele vor aduce în continuare dividende substanţiale investi­torilor“, adaugă Dragoş Mesaroş.

El consideră că, deşi piaţa bear rămâne şi astăzi în picioare, recomandările de intrare pe anumiţi emitenţi sunt dificil de realizat până în momentul unei reveniri de 5% până la 10%, o soluţie în acest sens fiind reprezentată de investiţiile recurente.

De exemplu, spune Dragoş Mesaroş, din 1998 până în 2020, o persoană care a investit 100 de lei pe lună la BVB ar fi avut un portofoliu în valoare de circa 148.700 de lei, comparativ cu un depozit bancar de 48.000 sau bani „la saltea“ de 23.800 lei.

„Aş urmări şi sectorul bancar, unde sunt preţuri destul de atractive în momentul de faţă. BRD şi Banca Transilvania, care au scăderi de peste 30%, respectiv 24% pe acţiuni anul acesta, mi se par destul de atractive, ţinând cont şi de rezultatele la şase luni. Inclusiv pe AeRO sunt companii care au anunţat rezultate mai bune: Arobs Transilvania Software, Arctic Stream, Simtel”, afirmă reprezentantul societăţii de brokeraj.

Ultimele trei societăţi au înregistrat creşteri de 2% până la 4% pe acţiuni în ultima săptămână, în condiţiile în care indicele consultativ BETAeRO afişează un plus de 0,2% în aceeaşi perioadă, arată datele BVB. De altfel, BETAeRO este indicele de la bursa locală cu cea mai mare scădere anul acesta, respectiv 20,5%.

„Am impresia că, în ultimul timp, nu prea au mai fost vânzători la BVB. Chiar dacă pe extern au fost scăderi, la noi se pare că piaţa a luat o pauză. După scăderile care au avut loc în septembrie, clienţii care au dorit să iasă din piaţă au ieşit. Ştirile negative s-au mai temperat, acesta este motivul principal pentru care nu am mai văzut atât de mulţi vânzători.”


Devino investitor la bursă. Este simplu să investești la Bursa de Valori București. Peste 20 de brokeri îți stau la dispoziție pentru a-ți deschide un cont de tranzacționare. Este primul pas pentru a cumpăra sau vinde acțiuni ale companiilor listate la bursă. Află mai multe pe www.bvb.ro/devinoinvestitor.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea
BVB Banca Transilvania Evergent