ZF Deschiderea de astăzi

ZF Deschiderea de Astăzi cu Milan Pruşan, Goldman Sachs AM România: Despre cum ar putea să fie T2/2023, interesul pentru fonduri şi perspectivele privind sectorul bancar şi energia

05.04.2023, 00:05 Autor: Eduard Ivanovici

În trimestrele următoare, putem reîncepe să discutăm de sectoarele de creştere, spune reprezentantul Goldman Sachs.

În cadrul ediţiei din 4 aprilie a ZF Deschiderea de Astăzi a fost invitat Milan Pruşan, country head, Goldman Sachs Asset Management România, care a discutat despre potenţiala dinamică a pieţei româ­neşti de capital în trimestrul 2, interesul privind domeniul energetic şi cel financiar-bancar, cât şi evoluţia fondurilor mutuale locale.

„Acţiunile din energie rămân, foarte probabil, în aria de interes a investitorilor locali. Dividendele sunt un argument important. Dacă în zona financiară observăm o abordare mult mai defensivă, dat fiind contextul economic regional şi internaţional, pe zona de energie probabil că va fi un an destul de volatil. Domeniul energetic va conta din ce în ce mai mult din perspectiva cererii“, consideră Milan Pruşan.

În acest sens, dacă piaţa a observat anul trecut fluctuaţii de ofertă şi incertitudine pe zona de ofertă, traseul sectorului energetic va fi determinat în 2023 de zona de cerere, de modul în care vor evolua economiile locală şi europeană şi de cât de susţinut va fi consumul, inclusiv din zona de retail, adaugă reprezentantul Goldman Sachs.

„Cred că aici va fi cheia pentru anul în curs. Cred în continuare că e bine să fii diversificat şi să te uiţi dincolo de aceste două sectoare de activitate pentru a vorbi în adevăratul sens al cuvântului de un portofoliu. Uitându-ne doar la cele două sectoare, e mai degrabă o abordare speculativă. Mă aştept ca în trimestrele următoare să începem să discutăm din nou despre sectoarele de creştere şi atunci ar trebui să ne lărgim orizontul de analiză.“

 

Ce a declarat Milan Pruşan în timpul emisiunii

Despre T1 şi începutul lui T2:

A fost o evoluţie mai degrabă liniară în T1. Dacă e să ne gândim la evoluţia activelor, pieţele au fost destul de volatile, mai ales în luna martie. N-a fost un trimestru foarte simplu, însă vestea bună e că inflaţia pare a fi pe un trend descendent, iar măsurile luate de către băncile centrale din toată lumea încep să-şi facă simţită prezenţa prin diminuarea acestui indicator extrem de important, ceea ce ne dă un sentiment pozitiv pentru trimestrele următoare.

Am văzut o uşoară revenire şi pe piaţa titlurilor de stat, considerând aici o stabilizare a costurilor de împrumut, inclusiv pentru ţara noastră. Când te uiţi la plusurile înregistrate în ultimele trei luni, te-ai gândi că a fost o piaţă foarte simplă şi uşor de accesat, cu randamente frumoase în într-un prim trimestru care nu a fost caracterizat de extrem de multă claritate şi nu a fost lipsit de emoţii.

Contextul investiţional este cât se poate de favorabil într-o situaţie destul de incertă, dat fiind şi contextul geopolitic foarte complicat, războiul din Ucraina, departe de a fi încheia. Rămânem cumva optimişti, bursa de la Bucureşti este, tradiţional vorbind, o bursă plătitoare de dividende, considerând principali emitenţi. Probabil că aşteptările investitorilor sunt şi în direcţia asta.

Observăm în ultimele zile o evoluţie uşor ascendentă pe zona preţurilor energetice – Veste bună pentru jucătorii din domeniu; veste mai puţin bună pentru consum şi pentru perspectivele de inflaţie pe termen mediu. Sperăm să nu fie un impact major. Pe de altă parte, trebuie să vedem cum evoluează şi sectorul financiar, să vedem cum va evolua cererea de credite noi în ţara noastră.

Observăm interes constant pe zona pieţelor de acţiuni, inclusiv fondurile Romanian Equity, care prezintă interes şi în primul trimestru. Vedem o reîntoarcere a investitorilor către fondurile de obligaţiuni. La fel, vedem interes pe zona fondurilor multi-asset, acele alocări 50% acţiuni şi 50% obligaţiuni care au avut un an defavorabil. Considerând că diversificarea nu a ajutat foarte mult anul trecut, în 2023 pare că diversificarea revine ca argument principal, inclusiv din perspectiva evoluţiilor principalelor clase de active. şi pe zona respectivă vedem randamente pozitive de la începutul anului.

Contează foarte mult care va fi efectul asupra dobânzilor. Cât timp inflaţia îşi păstrează trendul descendent, inclusiv în ţara noastră, şi randamentele, mai ales cele cu durată medie şi lungă, nu cresc semnificativ, fondurile de obligaţiuni ar trebui să genereze randamente mulţumitoare. în continuare observăm o piaţă a titlurilor de stat destul de competitivă. Inclusiv programul Fidelis prezintă randamente destul de ridicate atât pentru lei, cât şi pentru euro.

Nu excludem elementele imprevizibile şi eventuale episoade de volatilitate, însă contextul economic este mai degrabă uşor mai predictibil comparativ cu anul trecut.

Previziunile noastre sunt că aceste cotaţii ale titlurilor de stat româneşti îşi vor păstra nivelul actual, plus/minus 50 de puncte de bază, pe întreg parcursul lui 2023, însă tot timpul apar elemente neprevăzute. De exemplu, e foarte greu de prevăzut ce se întâmplă cu piaţa mărfurilor până la finalul anului, e destul de complicat să previzionăm ce se întâmplă cu inflaţia în ţările dezvoltate, noi fiind genul de ţară care importă inflaţie.

 


BVB Arena este programul Bursei de Valori București creat pentru a descoperi și promova companiile antreprenoriale românești de succes. Proiectul dedicat antreprenorilor români, a fost lansat în 2017 și în cele 6 ediții a strâns peste 1.200 de companii nominalizate în program și 20 de companii semifinaliste și finaliste care au folosit instrumentele puse la dispoziție de BVB. Valoarea totală a celor 37 de runde de finanțare de acțiuni și emisiuni de obligațiuni la BVB derulate de cele 20 de companii a depășit suma de 236 milioane de euro.

Companiile finaliste din Program au oportunitatea de a interacționa cu alte companii românești de succes și de a beneficia de programul de mentorat care le oferă informații utile despre elaborarea strategiei de business și accesul la capitalul necesar pentru a-și duce compania la nivelul următor. În final, ele vor face parte din BVB Arena și vor primi recunoașterea pe care o merită.

Înscrie-ți compania pe www.bvbarena.ro sau recomandă-ne o afacere locală în care ai încredere. BVB Arena. Antrenăm capitalul românesc.
O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea
BVB Banca Transilvania Evergent