ZF Deschiderea de astăzi

ZF Deschiderea de Astăzi. Antonio Oroian, Goldring: Tind să cred că băncile ar trebui să revină, mai ales că am văzut vânzări mari în ultime săptămâni

22.09.2022, 09:04 Autor: Eduard Ivanovici
  • Investitorii se concentrează între timp asupra titlurilor Fidelis cu dobândă anuală de 8% şi asupra unor companii precum Simtel şi Arobs

 

Deciziile de majorare a ratelor dobânzilor, devenite o constantă la nivel global anul acesta, se pot reflecta într-o creştere a acţiunilor băncilor prezente la Bursa de Valori Bucureşti, în contextul în care, Banca Transilvania (TLV) şi BRD - SocGen  (BRD) au scăzut cu 16%, respectiv 15% în ultima lună, conform datelor BVB.

„Contextul de creştere a dobânzilor ar trebui să avantajeze băncile. Tocmai de aceea cred că băncile ar trebui să revină, mai ales cele de la noi, întrucât am văzut vânzări destul de mari în ultimele două-trei săptămâni. Chiar dacă săptămâna trecută existau semnale că vânzările s-au oprit, am văzut în şedinţa de luni că acestea au continuat, existând presiune pe bănci în ultima perioadă. Tind să cred că va urma o revenire, mai ales dacă dobânzile vor continua să urce în majoritatea economiilor”, spune Antonio Oroian, broker al Goldring, unul dintre cei mai activi intermediari de la Bursa locală.

Actuala perioadă de volatilitate a lovit însă şi companiile din energie, precum Romgaz (SNG), OMV Petrom (SNP) şi Nuclearelectrica (SNN), societăţi ale căror acţiuni s-au depreciat cu 9% până la 14% în ultima lună.

„În cazul companiilor din energie, rezultatele financiare erau incluse în preţ înainte de publicarea rezultatelor, toată piaţa se aştepta la date foarte bune la S1/2022. Am văzut că acţiunile au crescut destul de mult anul acesta, companiile din energie fiind vedetele lui 2022. Era normal să se marcheze profituri la acel nivel de preţÓ, explică Antonio Oroian, invitat în timpul ediţiei ZF Deschiderea de Astăzi din 21 septembrie.

Ulterior, discuţiile privind ordonanţa de urgenţă privind industria energetică au afectat puternic companiile din respectivul sector. Totuşi, brokerul nu exclude distribuirea unor dividende suplimentare în cazul Romgaz şi Nuclearelectrica.

„Ar putea fi cazul pentru ştim că statul are nevoie mare de finanţare, însă cred că accentul va cădea pe acea ordonanţă, întrucât prevederile ei spun că statul va încasa bani fără să mai fie nevoit să îi împartă cu alţii. Când solicită dividende, trebuie să le împartă şi cu ceilalţi investitori, iar prin ordonanţă, toţi banii vor rămâne în mâna statului.”

Investitorii îşi îndreaptă, între timp, atenţia către cea mai recentă emisiune de titluri Fidelis, cu dobândă de 8% pe an, concentrându-se totodată asupra băncilor şi sectorului energetic.

„Este, într-adevăr, o dobândă atractivă, chiar dacă pe termen scurt este cu un randament real negativ, având în vedere rata inflaţiei. Probabil că, la mijlocul anului viitor, inflaţia va fi mai jos, iar randamentul va fi pozitiv (...) De pe AeRO, Arobs şi Simtel sunt cele mai populare acţiuni, au livrat şi rezultate bune, semnează contracte noi”, afirmă reprezentantul Goldring.

 

 

 


BVB Arena este programul Bursei de Valori București creat pentru a descoperi și promova companiile antreprenoriale românești de succes. Proiectul dedicat antreprenorilor români, a fost lansat în 2017 și în cele 6 ediții a strâns peste 1.200 de companii nominalizate în program și 20 de companii semifinaliste și finaliste care au folosit instrumentele puse la dispoziție de BVB. Valoarea totală a celor 37 de runde de finanțare de acțiuni și emisiuni de obligațiuni la BVB derulate de cele 20 de companii a depășit suma de 236 milioane de euro.

Companiile finaliste din Program au oportunitatea de a interacționa cu alte companii românești de succes și de a beneficia de programul de mentorat care le oferă informații utile despre elaborarea strategiei de business și accesul la capitalul necesar pentru a-și duce compania la nivelul următor. În final, ele vor face parte din BVB Arena și vor primi recunoașterea pe care o merită.

Înscrie-ți compania pe www.bvbarena.ro sau recomandă-ne o afacere locală în care ai încredere. BVB Arena. Antrenăm capitalul românesc.
O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea
BVB Banca Transilvania Evergent