ZF Deschiderea de astăzi

ZF Deschiderea de astăzi. Alin Brendea, Prime Transaction: Companiile care au suferit în ultimele luni de pe urma creşterii preţurilor energiei electrice încep să arate o reversare a acestei influenţe

18.11.2022, 00:05 Autor: Eduard Ivanovici

♦ Sectorul de utilităţi ar putea evolua mai bine decât media pieţei ♦ Băncile, industria imobiliară şi logistica, alte sectoare de luat în vizor.

Schimbările fiscale din ultima perioadă şi, implicit, reaşezarea industriei dedicate energiei electrice pot aduce evoluţii pozitive compa­niilor de utilităţi, spune Alin Brendea, director de operaţiuni în cadrul societăţii de brokeraj Prime Tran­saction, invitat la ZF Deschi­derea de Astăzi din 17 noiembrie.

„Putem spune că societăţile care au suferit în ultimele luni de pe urma creşterii preţurilor energiei electrice încep să arate o reversare a acestei influenţe pe măsură ce piaţa energiei electrice dă primele semnale de reaşezare. Pe lângă Electrica, au înre­gistrat evoluţii bune Transelectrica, Transgaz, deci compa­nii­le de utilităţi“, explică Alin Brendea.

Acţiunile distribuitorului şi furnizorului de energie electrică Electrica (EL) au crescut cu 17% în ultima săptămână, în contextul unui profit la nouă luni de 553,7 milioane de lei, în creştere cu 641%, şi unor venituri de 7,2 miliarde de lei, plus 44,4%. Rulajul din ultima săptămână se apropie de 10 milioane de lei, conform BVB.

„Vedem nişte urmări ale schimbărilor legislative/fiscale din ultima perioadă: companiilor din utilităţi li se permite să capitalizeze o parte din costul suplimentar necesitat de achiziţiile de energie pentru consumul tehnologic propriu. În cazul Electrica, este vorba despre o sumă semnificativă, 780 de milioane de lei, ceea ce a determinat acest profit peste aşteptări“, adaugă reprezentantul Prime Transaction.

El consideră că, pe măsură ce o parte din costurile determinate de consumul de energie electrică sau gaze vor fi recunoscute prin tarifele pe care le vor primi companiile din utilităţi, piaţa va observa o creştere substanţială a profitabilităţii pe respectivele societăţi.

„Prudenţa prinde bine. Merită să păstrezi investiţii în acţiuni, însă în sectoare defensive. Cred că, în continuare, sectorul de utilităţi va merge mai bine decât media pieţei. De asemenea, sigur se va întâmpla şi în acest an, vom intra uşor în logica dividendelor pe baza rezultatelor trimestriale.“

Între timp, ce alte industrii oferă perspective bune de creştere în perioada următoare?

Pe lângă sectorul de utilităţi, Alin Brendea numeşte în acest sens domeniul bancar, care a oferit rezultate solide în timpul sezonului de raportări trimestriale, cât şi industria imobiliară.

„One United şi Impact au venit cu profituri în creştere semnificativă. Nu în ultimul rând, avem un sector de logistică – TTS şi Aquila – cu rezultate bune. Putem vorbi de o generalizare a unor raportări bune spre foarte bune, ceea ce ne indică faptul că, deocamdată, la nivel companiilor listate foarte mari, mediul economic n-a reuşit să aibă un impact semnificativ. Din contră, unele dintre ele şi-au accelerat nivelul profitabilităţii“, argumentează reprezentantul societăţii de brokeraj.

 


BVB Arena este programul Bursei de Valori București creat pentru a descoperi și promova companiile antreprenoriale românești de succes. Proiectul dedicat antreprenorilor români, a fost lansat în 2017 și în cele 6 ediții a strâns peste 1.200 de companii nominalizate în program și 20 de companii semifinaliste și finaliste care au folosit instrumentele puse la dispoziție de BVB. Valoarea totală a celor 37 de runde de finanțare de acțiuni și emisiuni de obligațiuni la BVB derulate de cele 20 de companii a depășit suma de 236 milioane de euro.

Companiile finaliste din Program au oportunitatea de a interacționa cu alte companii românești de succes și de a beneficia de programul de mentorat care le oferă informații utile despre elaborarea strategiei de business și accesul la capitalul necesar pentru a-și duce compania la nivelul următor. În final, ele vor face parte din BVB Arena și vor primi recunoașterea pe care o merită.

Înscrie-ți compania pe www.bvbarena.ro sau recomandă-ne o afacere locală în care ai încredere. BVB Arena. Antrenăm capitalul românesc.
O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea
BVB Banca Transilvania Evergent