ZF Deschiderea de astăzi

ZF DESCHIDEREA DE ASTĂZI. Alin Brendea, Prime Transaction: 2023 va fi un an amestecat pentru sectorul bancar, care însă poate distribui dividende atractive

11.01.2023, 00:05 Autor: Eduard Ivanovici

♦ Sectorul va continua să beneficieze de pe urma politicilor monetare, însă numărul de credite neperformante poate creşte anul acesta.

În prima jumătate a lui 2023, industria bancară din România poate evolua cel puţin în linie cu dinamica pieţei locale de capital, spune Alin Brendea, director de operaţiuni al societăţii de brokeraj Prime Transaction, invitat la emisiunea ZF Deschiderea de Astăzi din 10 ianuarie.

„Cu siguranţă, va fi un an destul de amestecat pentru sectorul bancar. Va rămâne această zonă de dobânzi înalte care tot produce venituri suplimentare băncilor, însă rămâne de văzut dacă nu vom avea o creştere a incidenţei creditelor neperformante care produc pierderi. Cred totuşi că sectorul ban­car are şanse să distribuie dividende atractive şi, ca atare, este posibil să evolueze măcar la nivelul pieţei în prima parte din acest an“, consideră reprezentantul Prime Transaction.

ZF Deschiderea de Astăzi poate fi urmărită zilnic de la 09:30 pe zf.ro, paginile de Facebook şi YouTube ale ZF, iar podcastul poate fi ascultat pe platforma Spotify.

Alin Brendea consideră că Bursa de la Bucureşti încă se află într-o zonă cu riscuri ridicate, chiar dacă resimţite cu greu de unii investitori. De altfel, pieţele bursiere rămân tributare ştirilor despre inflaţie şi modului în care politicile monetare ale băncilor centrale vor oferi sau nu semne de calmare.

„Începutul de an a adus ştiri bune în acest sens, însă cartea nu este jucată. Din acest punct de vedere, foarte important ar fi să vedem un punct de inflexiune pe graficul inflaţiei, deci să vedem că nu mai poate urca şi începe să scadă.“

Anul acesta, indicele de referinţă BET a crescut cu 5,4%, după ce a închis anul trecut cu un minus de aproximativ 11%, evoluţia de la finele lui 2023 fiind trasă în jos de anunţul Guvernului Ciucă privind suprataxarea companiilor de petrol şi gaze.

„Fără îndoială, este un început de an peste aşteptări, cu o creştere oarecum surprinzătoare. Din punctul meu de vedere, există un mix de factori. În principal, avem efectele pozitive de pe pieţele europene, unde sunt de asemenea creşteri, în contextul în care recesiunea, estimată a fi destul de gravă pentru piaţa europeană, pare să nu mai fie în aceeaşi notă, urmând să fie mai blândă“, explică reprezentantul societăţii de brokeraj.

Pe baza datelor macroeconomice venite la începutul anului, perioada de normalizare a politicilor monetare pare să fie mai aproape decât estimau investitorii, aspect primit cu braţele deschise de către participaţii la piaţa de capital, adaugă Alin Brendea.

„Pe bursa locală, avem probabil o disipare a puternicului efect negativ de la finalul anului trecut vizavi de acea ordonanţă de supraimpozitare a profiturilor din energie. Investitorii nu au devenit neapărat mai optimişti, dar şi-au normalizat sentimentul faţă de bursa locală şi au reapărut în piaţă. Combinaţi, cei doi vectori au dus spre o creştere remarcabilă.“

 

 


BVB Arena este programul Bursei de Valori București creat pentru a descoperi și promova companiile antreprenoriale românești de succes. Proiectul dedicat antreprenorilor români, a fost lansat în 2017 și în cele 6 ediții a strâns peste 1.200 de companii nominalizate în program și 20 de companii semifinaliste și finaliste care au folosit instrumentele puse la dispoziție de BVB. Valoarea totală a celor 37 de runde de finanțare de acțiuni și emisiuni de obligațiuni la BVB derulate de cele 20 de companii a depășit suma de 236 milioane de euro.

Companiile finaliste din Program au oportunitatea de a interacționa cu alte companii românești de succes și de a beneficia de programul de mentorat care le oferă informații utile despre elaborarea strategiei de business și accesul la capitalul necesar pentru a-și duce compania la nivelul următor. În final, ele vor face parte din BVB Arena și vor primi recunoașterea pe care o merită.

Înscrie-ți compania pe www.bvbarena.ro sau recomandă-ne o afacere locală în care ai încredere. BVB Arena. Antrenăm capitalul românesc.
O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea
BVB Banca Transilvania Evergent