ZF Deschiderea de astăzi

ZF Deschiderea de Astăzi. Alexandru Dobre, TradeVille: Observăm un număr foarte mare de conturi de tranzacţionare nou deschise pentru cumpărarea de acţiuni Hidroelectrica

10.04.2023, 00:07 Autor: Eduard Ivanovici

Agricover, liderul pieţei de agribusiness din România, şi Maib, cea mai mare bancă din Republica Moldova, printre potenţialele mari listări de anul acesta.

Una sau două listări înainte de mult aşteptatul debut al Hidroelectrica la Bursa de Valori Bucureşti ar putea da tonul ofertelor publice iniţiale (IPO-uri) în regiune, spune Alexandru Dobre, membru al diviziei de cercetare din cadrul TradeVille, cel mai mare broker de retail de pe piaţa locală de capital.

„Toată lumea aşteaptă Hidroelectrica; am observat în acest sens un număr foarte mare de conturi nou deschise la TradeVille. Cred că ar fi foarte bine să avem una-două companii importante care să se listeze înainte de Hidroelectrica, să dăm şi noi tonul IPO-urilor. Noi mereu suntem în urma a ceea ce se întâmplă în străinătate. Dacă am veni cu unu-două IPO-uri şi apoi Hidroelectrica, poate am seta noi trendul de această dată şi ar fi un lucru excelent pentru investitori“, consideră reprezentantul TradeVille.

Luna trecută, Ministerul Energiei şi Fondul Proprietatea, acţionar vânzător, au ales noul consiliu de supraveghere al Hidroelectrica, cel care va decide şi conducerea producătorului de energie electrică, având în vedere că mandatul actualei conduceri urmează să expire vara aceasta.

În prezent, piaţa estimează că listarea companiei de stat va avea loc la finele actualului trimestru.

„Mă aştept la o perioadă cu volatilitate în continuare peste media ultimelor ultimilor ani, la un volum ceva mai mic la Bucureşti, până când vom avea listări importante. Pe lângă Hidroelectrica, mă gândesc la Agricover şi Maib, cea mai mare bancă din Republica Moldova“, adaugă Alexandru Dobre.

Prospectul pentru listarea Hidroelectrica la BVB va fi depus la Autoritatea de Supraveghere Financiară în a doua parte a lunii aprilie. Prima fereastră pentru debut este la începutul lunii mai, iar a doua la mijlocul sau în a doua jumătate a lunii iunie, a explicat Károly Borbély, membru în consiliul de administraţie al producătorului.

În ceea ce priveşte piaţa locală, aceasta a încheiat primul trimestru din 2023 cu un avans de 3,8% pe indicele de referinţă BET, sub alte burse din vest, dar peste dinamica unor pieţe est-europene.

Companiile listate au câştigat 8 miliarde de lei în capitalizare, în contextul în care primele trei luni au fost marcate de un nivel ridicat de entuziasm în rândul investitorilor, urmat de şocurile generate de Silicon Valley Bank din SUA şi gigantul bancar elveţian Credit Suisse, cât şi de convingerea că băncile centrale îşi vor continua politicile de creştere a ratelor dobânzilor.

„Este greu de spus dacă intrăm sau nu în recesiune. Cred că mai important este să vedem cât de repede scade inflaţia. Săptămâna asta am avut din nou un mic şoc pe pieţe. OPEC Ă a decis să reducă producţia de petrol, iar acest lucru se va vedea şi asupra inflaţiei. Nu ştiu exact unde ne aflăm din punct de vedere al recesiunii, dar ciclurile au fost foarte rapide în ultima perioadă. Deşi dacă vom intra într-o recesiune, nu cred că va fi de lungă durată şi nu ar trebui să influenţeze felul în care oamenii investesc“, afirmă Alexandru Dobre.

De altfel, analistul argumentează că majorările ratelor dobânzilor sunt incluse în preţurile acţiunilor, însă atenţia investitorilor ar trebui să se îndrepte către potenţialul pivot al Rezervei Federale din SUA (Fed), care dă tonul politicilor monetare la nivel mondial.

„Mă uitam anul trecut când aveam parte de veşti negative, cum sunt cele cu numărul de job-uri şi cu piaţa de real estate din SUA. Aveam imediat raliuri fiindcă ne aşteptam că Fed-ul nu va mai majora dobânda de referinţă. Acum cam ştim deja că Fed-ul nu va mai majora. Întrebarea cea mai mare nu este când va înceta creşterea, ci când va face acel pivot? Când va începe să scadă? De obicei, piaţa începe să includă în preţuri cu şase luni înainte de eveniment. Jerome Powell şi UE nu se aşteaptă în 2023 să vedem vreo scădere a dobânzii de referinţă.“

 

Alte declaraţii din timpul emisiunii:

T1 a fost un adevărat roller-coaster, fiind extrem de profitabil. Nasdaq a înregistrat cel mai bun trimestru din 2020, cu o creştere de 15%, iar S&P a avut plus 7%. în Europa, DAX a avut peste 10%, la fel şi Londra, Paris şi Milano. în acelaşi timp vedem scăderi în Europa de Est, la Budapeste şi Varşovia. La Bucureşti am început cu dreptul, deşi au fost foarte multe probleme în acest început de an.

Inflaţia rămâne foarte lipicioasă, cum ar spune americanii. Noi avem peste 15%, în zona euro este la 6,9%, iar în SUA la 6%. Din punct de vedere al Băncii Centrale Europene şi al Rezervei Federale, am văzut că, în ciuda crizei bancare, au continuat să mărească dobânda de referinţă şi probabil că ne aşteptăm cel puţin la încă o majorare din partea Fed-ului şi probabil două din partea BCE. în acelaşi timp se văd şi primele efecte, ceea ce poate fi un lucru pozitiv, cel puţin în SUA.

Preţurile locuinţelor din Manhattan, cea mai mare piaţă de real estate din SUA, au început să scadă, la fel şi numărul de tranzacţii. Vedem o scădere cu aproape 40% în ultimul trimestru, coroborată cu încă 30% în trimestrul anterior. Vedem că majoritatea dealurilor în real estate sunt în cash, deci nu mai sunt pe credite bancare. De asemenea, dacă ne uităm la piaţa forţei de muncă şi acolo pentru prima dată din 2020 vedem că numărul de job-uri vacante este de sub 10 milioane în SUA. Indicele de producţie este la nivelul din 2020 şi sectorul privat a adăugat mult mai puţine job-uri faţă de cât era aşteptat de analişti.

Deci aceste efecte ale majorării dobânzii de referinţă încep să se vadă. Economia începe să se răcească şi acuma este vorba de acea mare discuţie la nivel macro: Vom avea parte de un soft landing? Evităm recesiunea şi scădem inflaţia sau intrăm în recesiune ca să putem să scădem inflaţia? Target-ul de 2% este încă foarte departe pentru SUA. La fel şi în Europa. Suntem încă departe de aşteptări şi trebuie să ne obişnuim cu această inflaţie şi unul din lucrurile pe care am putea să le facem este să începem să citim, să învăţăm ce înseamnă să investim şi să încercăm să contracarăm această inflaţie prin investiţii la bursă.


Devino investitor la bursă. Este simplu să investești la Bursa de Valori București. Peste 20 de brokeri îți stau la dispoziție pentru a-ți deschide un cont de tranzacționare. Este primul pas pentru a cumpăra sau vinde acțiuni ale companiilor listate la bursă. Află mai multe pe www.bvb.ro/devinoinvestitor.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea
BVB Banca Transilvania Evergent