ZF Deschiderea de astăzi

ZF Deschiderea de astăzi. Alexandru Angelo, analist independent: Mi-e teamă ca lichiditatea să nu crească într-o perioadă de panică pe pieţele de acţiuni

05.09.2022, 00:05 Autor: Eduard Ivanovici

♦ Volatilitatea şi inflaţia rămân pe buzele investitorilor toamna aceasta.

Deşi ultimele şedinţe de tranzacţionare de la Bursa de Valori Bucureşti au conturat o relativă revenire a numărului de tranzacţii efectuate, lichiditatea continuă să se încadreze sub media pe 2022, nereuşind să depăşească pragul de 39 de milioane de lei în ultima lună, în timp ce ultimele sesiuni de trading au adus noi runde de scăderi la BVB.

„De o bună perioadă de timp, media se află sub ceea ce am văzut la începutul anului sau chiar în anii trecuţi, deşi putem spune că avem rezultate foarte bune în sectoare precum energia. Totuşi, rulajele nu se află la nivelul aşteptărilor, investitorii sunt într-o continuă aşteptare privind politica monetară. Cred că şi-au găsit un mic răspuns în această perioadă după şedinţa Fed. Mi-e teamă de un singur lucru, anume ca această lichidi­ta­te să nu crească într-o perioadă de panică pe pieţele de acţiuni“, spune Alexandru Angelo, analist independent şi investitor la BVB, invitat în cadrul ediţiei din 2 septem­brie a emisiunii ZF Deschiderea de Astăzi.

Analistul se aşteaptă în continuare la volatilitate pe pieţele de capital, notând în primul rând o inflaţie care se dovedeşte extrem de greu de combătut la nivel mondial. În aceeaşi notă, el argumentează că inflaţia este cauzată mai degrabă de ofertă, într-o context în care băncile centrale nu pot controla decât partea de cerere.

Astfel, prin ridicarea ratelor dobânzilor, băncile centrale speră să reducă consumul, să crească economisirea şi să reducă nivelul de creditare.

„Aşadar, am avea parte de cerere agregată la nivel macroeconomic, scăzând-o pentru a reduce inflaţia. Din păcate, preţul va fi o decelerare economică, care s-ar putea materializa într-o recesiune. Banca centrală nu poate controla partea de ofertă pentru că, de exemplu, în ceea ce priveşte mărfurile, trebuie să înţelegem că soluţia va fi să dezvoltăm noi capacităţi de producţie şi să exploatăm noi zăcăminte pentru a avea o ofertă care să acopere deficitul în momentul de faţă. Automat, preţurile se vor modera“, adaugă investitorul.

La Bucureşti, indicele de referinţă BET a scăzut cu 4% în ultima săptămâna şi a ajuns la un declin de circa 9,4% de la începutul anului, ultimele runde de scăderi venind pe fondul recentelor declaraţii ale Rezervei Federale din Statele Unite, care au tras în jos evoluţia marilor pieţe bursiere din vest. La nivel local, indicele BET-NG – care reflectă evoluţia companiilor listate pe piaţa reglementată a BVB ce au obiectul de activitate energia şi utilităţile aferente – continuă să afişeze cea mai bună dinamică din rândul indicilor BVB, respectiv o depreciere de 0,6% de la începutul anului. În ultimele 12 luni, indicele este pe plus cu 14%.

 

Cum vede însă analistul situaţia din piaţa petrolului?

„Preţul petrolului a cunoscut o corecţie importantă în ultima perioadă, un declin de 30% faţă de maxime. Totuşi, produsele derivate – cum ar fi benzina – au cunoscut o corecţie şi mai mare, de aproape 40%. Pe de altă parte, motorina a avut o corecţie mai mică. Este greu de spus ce se întâmplă la nivelul rafinăriilor, deoarece situaţia privind Rusia şi războiul afectează în moduri diferite rafinarea, întrucât sunt unele rafinării care merg doar cu petrol de la ruşi.“

De altfel, explică investitorul, corecţia de 30% poate genera repercusiuni negative asupra producătorilor, în speţă OMV Petrom (SNP), însă preţul petrolului este la un nivel care permite companiei să fie profitabilă. De exemplu, societatea inclusă în indicele BET a avut un rezultat net de 4,6 miliarde de lei în S1/2022, de cinci ori peste profitul din S1/2021, şi vânzări de 25,6 miliarde de lei, plus 153%.

 


Devino investitor la bursă. Este simplu să investești la Bursa de Valori București. Peste 20 de brokeri îți stau la dispoziție pentru a-ți deschide un cont de tranzacționare. Este primul pas pentru a cumpăra sau vinde acțiuni ale companiilor listate la bursă. Află mai multe pe www.bvb.ro/devinoinvestitor.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea
BVB Banca Transilvania Evergent