ZF Deschiderea de astăzi

ZF Deschiderea de astăzi. Răzvan Mihăescu, 17 ani, investitor: Alocaţia mea o investesc la BVB. La fel şi banii pe care îi primesc cadou de la părinţi, de la rude. La liceu am profesori care mă întreabă despre cum merg bursele

06.09.2022, 00:05 Autor: Liviu Popescu

La doar 17 ani, Răzvan Mihăescu, elev al Colegiului Naţional Mihai Viteazu din Slobozia, este investitor la Bursa de la Bucureşti în acţiuni precum Banca Transilvania, Fondul Proprietatea, Cemacon, cu un cont de tranzacţionare deschis prin BRK Financial Group pe numele său, însă cu semnătura şi acordul părinţilor.

De când a devenit acţionar la companii listate, adică din 2020, Răzvan Mihăescu spune că nu a retras bani din portofoliu, strategia sa de investiţii fiind una pe termen lung, atât pasivă - din dividende, cât şi din câştigurile de apreciere acolo când va fi cazul de marcări de profit.

„Alimentez din alocaţie dar şi din banii pe care îi primesc de la părinţi sau rude cu ocazia sărbătorilor sau cu ocazia zilei de naştere şi când se ivesc alte alte ocazii de a primi bani. Frecvenţa de alimentare este trimestrială“, spune Răzvan Mihăescu la emisiunea ZF Deschiderea de Astăzi, ediţia 5 septembrie 2022. Emisiunea integrală poate fi urmărită pe zf.ro, pagina de facebook şi canalul de youtube ale ZF.

Din portofoliul său fac parte Banca Transilvania, Fondul Proprietatea, Cemacon, Transport Trade Services şi Roca Industry, spune tânărul investitor. “Am urmărit şi alte oportunităţi pe timpul verii şi am studiat companii. Într-adevăr evoluţia pieţelor şi rezultatele financiare m-au făcut să ţintesc şi alte achiziţii ca să spun aşa, dar momentan nu am intrat pe companii noi şi doar am achiziţionat în continuare la cele pe care le aveam deja”.

Dar ce înseamnă a studia o companie când nici măcar nu ai finalizat studiile de liceu? “De exemplu atunci când o companie raportează o creştere semnificativă a rezultatelor sau arată că are de făcut o investiţie pentru a şi extinde activitatea. Intră în atenţia mea şi încep să o urmăresc mai îndeaproape urmând ca în continuare să studiez şi rezultatele financiare anterioare şi planurile de dezvoltare. Ce spun colegii săi, dar şi profesorii, despre investiţiile bursiere la această vârstă?

„Colegii mei şi o parte din profesori ştiu de activitatea pe care o practic şi pot spune că sunt interesaţi dar nu la un nivel foarte înalt. Adică elevii şi ceilalţi colegi ai mei spre exemplu mă întreabă diferite lucruri de bursă. Unii vor să intre în acest domeniu dar sunt puţin reticenţi şi sunt puţin speriaţi de faptul că nu au suficiente cunoştinţe”.

Am început să îi încurajez şi să vin la ei cu sfaturi şi recomandări şi am fost surprins să aflu că sunt câţiva profesori care investesc în fonduri de investiţii. Şi chiar sunt profesori care uneori mă mai întreabă despre evoluţia pieţelor, spune el.

Ce părere are însă despre dinamica burselor în perioada următoare? “Principalii factori de influenţă a evoluţiei indicilor cred că vor rămâne politicile monetare adoptate de băncile centrale dar şi evoluţia ratelor dobânzilor. Pentru că am văzut că de fiecare dată când vine o ştire sau o declaraţie în special din partea Fed-ului piaţa reacţionează imediat şi interpretează interpretează în mod foarte rapid şi volatile

 


BVB Arena este programul Bursei de Valori București creat pentru a descoperi și promova companiile antreprenoriale românești de succes. Proiectul dedicat antreprenorilor români, a fost lansat în 2017 și în cele 6 ediții a strâns peste 1.200 de companii nominalizate în program și 20 de companii semifinaliste și finaliste care au folosit instrumentele puse la dispoziție de BVB. Valoarea totală a celor 37 de runde de finanțare de acțiuni și emisiuni de obligațiuni la BVB derulate de cele 20 de companii a depășit suma de 236 milioane de euro.

Companiile finaliste din Program au oportunitatea de a interacționa cu alte companii românești de succes și de a beneficia de programul de mentorat care le oferă informații utile despre elaborarea strategiei de business și accesul la capitalul necesar pentru a-și duce compania la nivelul următor. În final, ele vor face parte din BVB Arena și vor primi recunoașterea pe care o merită.

Înscrie-ți compania pe www.bvbarena.ro sau recomandă-ne o afacere locală în care ai încredere. BVB Arena. Antrenăm capitalul românesc.
O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea
BVB Banca Transilvania Evergent