ZF Deschiderea de astăzi

ZF Deschiderea de astăzi. Mircea Iliescu, BVBescu.ro: Am plecat la începutul anului de la premisa că 2022 şi 2023 vor fi nişte ani pierduţi în privinţa randamentelor. Anul viitor poate veni cu o nouă serie de provocări pe pieţele de capital, consideră consultantul financiar

26.09.2022, 00:05 Autor: Eduard Ivanovici

Cu un declin de aproape 16% al indicelui principal de la începutul anului, piaţa locală de capital pare să se alinieze uşor la scăderile înregistrate în 2022 de marile burse din vestul continentului, după ce o bună parte din an a oferit randamente pozitive prin prisma indicelui BET-TR, care ia în calcul şi dividendele atribuite acţionarilor.

„Am plecat la începutul lui 2022 de la premisa că atât anul acesta, cât şi 2023 vor fi nişte ani pierduţi din punctul de vedere al randamentului unui investitor. Atunci am profitat un pic de această strategie pentru a păşi în lateral, aşa că am început să mă uit mai cu atenţie pe pieţele externe, în Europa şi mai ales în America“, spune Mircea Iliescu, consultant financiar şi fondator al platformei BVBescu.ro, invitat la ZF Deschiderea de Astăzi din 23 septembrie. În Statele Unite, unde Rezerva Federală a majorat săptămâna trecută ratele dobânzilor cu alte 75 de puncte procentuale, piaţa de capital a pierdut 22% anul acesta prin indicele S&P 500. Totodată, Dow Jones Industrial Average şi Nasdaq Composite, indicele marilor companii tech, s-au depreciat cu 18%, respectiv 30%.

„Mă uit la indicatorii de acolo şi nu numai la PIB şi inflaţie, ci la o serie de indicatori de sentiment: cum evoluează piaţa muncii, cum arată zona de petrol etc. Am senzaţia că asistăm la o înrăutăţire a situaţiei şi că 2023 va fi mai complicat decât 2022, deşi nu ne-am fi aşteptat la acest lucru“, adaugă Mircea Iliescu. În aceeaşi notă, fondatorul BVBescu.ro spune că este greu de prezis un moment prielnic de intrat pe piaţă, portofoliul său de investiţii rămânând aproape neschimbat de la începutul anului.

„Am construit portofoliul mizând pe o inflaţie semnificativă în acest an. Deţinerile principale sunt SafeTech, Arobs şi TeraPlast. Nu am un orizont de timp mai mic de 2 ani începând cu ianuarie 2022. Nu am aproape deloc schimbări în portofoliu în ultimele luni.“

Acţiunile producătorului de materiale de construcţii TeraPlast Bistriţa (TRP), performerul indicelui BET anul trecut, au scăzut cu 45% în 2022. Pe de altă parte, grupurile de IT SafeTech şi Arobs Transilvania Software, care plănuiesc să se transfere pe piaţa principală a BVB, sunt pe minus cu 21%, respectiv cu 12% de la începutul anului, conform datelor BVB.

„BET a fost susţinut de-a lungul anului de companiile din zona de electricitate, gaze, petrol, dar să nu uităm că anul acesta au crescut foarte mult Romgaz şi Nuclearelectrica, companii cu pondere importantă în BET. Atunci, odată cu ştirile conform cărora s-ar plafona preţurile energiei şi gazelor, investitorii au început să vândă, întrucât este o ştire negativă. Aceste companii au ajuns acolo unde ar fi trebuit în mod normal să fie, dacă ne uităm la restul emitenţilor“, consideră Mircea Iliescu.

De altfel, o analiză realizată luna trecută de către consultantul financiar arată că din 50 cele mai importante companii de la BVB, doar 14 erau pe plus în primele opt luni ale anului.

 


Devino investitor la bursă. Este simplu să investești la Bursa de Valori București. Peste 20 de brokeri îți stau la dispoziție pentru a-ți deschide un cont de tranzacționare. Este primul pas pentru a cumpăra sau vinde acțiuni ale companiilor listate la bursă. Află mai multe pe www.bvb.ro/devinoinvestitor.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea
BVB Banca Transilvania Evergent