ZF Deschiderea de astăzi

ZF Deschiderea de astăzi la Bursă. Vlad Popescu, Norofert: Am vizat o schimbare în abordarea pieţei din SUA şi am mutat activitatea în Dakota de Sud. Vom investi în continuare în capacităţi de depozitare

21.03.2024, 00:06 Autor: Eduard Ivanovici

„Produsele pe care le vom introduce beneficiază de materii prime direct din laboratorul Norofert din România“ Sistemul de irigaţii de la Zimnicea, judeţul Teleorman, printre principalele investiţii din 2024.

Norofert (simbol bursier NRF), producător de îngrăşăminte organice, a anunţat demararea construcţiei unei linii de producţie de inputuri în oraşul Watertown, Dakota de Sud, una dintre cele mai importante zone agricole din Statele Unite, compania urmând să investească în perioada următoare inclusiv în capacităţi de depozitare, spune Vlad Popescu, preşedinte al consiliului de admi­nistraţie.

„Am decis să facem o schimbare de strategie în abordarea SUA şi ne-am hotărât să ne mutăm activitatea în statul Dakota de Sud.“

„Am hotărât că cea mai bună decizie strategică este să ne asociem cu cineva cu experienţă din zonă şi cu experienţă în agribusiness-ul din Midwest. Aşadar, am făcut mutarea din Ohio”, explică Vlad Popescu, invitat la ZF Deschiderea de Astăzi.

Producţia se va concentra pe gama de sănătate a solului şi nutriţie foliară, similară cu cea din România, urmând a se utiliza bacterii produse în laboratorul din Filipeştii de Pădure, judeţul Prahova. Investiţia în asamblarea liniei de producţie inputuri se ridică la 250.000 de euro şi se va derula prin intermediul companiei Norofert AG în parteneriat cu antreprenorul american Gary Lamb.

„El se va ocupa de management şi pre-management, atât partea de vânzări şi cea de distribuitori noi şi producţie. Noi venim cu know-how-ul despre produse, construcţia fabricii şi o parte foarte importantă în construcţia aceasta este laboratorul din România, care face fezabilă o astfel de investiţie peste ocean pentru că putem să trimitem materia primă, concentrată în Statele Unite.”

Proiectul de accesare a pieţei din SUA de către societate a început în 2020, în această perioadă fiind făcuţi paşi importanţi precum omologarea unei game de produse, testări în câmp certificate şi crearea unui portofoliu de produse cu potenţial de creştere în piaţa americană. Acţiunile NRF au crescut cu aproape 10% în şedinţa de după anunţul privind construcţia liniei de producţie din Dakota de Sud.

„Vom mai investiţi şi în capacităţi de depozitare, dar cred că, pentru moment, această investiţie şi cele precedente se duc aproape la jumătate de milion de dolari cu testări, omologări ş.a.m.d. Produsele pe care le vom introduce în Dakota de Sud beneficiază de materii prime direct din laboratorul Norofert din România. Astfel, menţinem costurile într-un interval foarte bun pentru SUA şi reuşim să avem o profitabilitate foarte bună”, adaugă Vlad Popescu.

În primele nouă luni de anul trecut, Norofert a înregistrat un profit net consolidat de 1,1 milioane de lei, în scădere cu 85% faţă de aceeaşi perioadă din 2022, la afaceri de 30,9 milioane de lei, minus 42,1%. Dinamicile acţiunilor din 2024 şi ultimele 12 luni sunt de plus 1,6%, respectiv minus 26,4%. Compania are o evaluare de circa 79 de milioane de lei.

„Una dintre cele mai importante investiţii de anul acesta este sistemul de irigaţii din Zimnicea şi am început deja construcţia lui. Ne vom duce undeva la 380 de hectare irigate pentru anul acesta, iar pentru anul viitor avem în plan încă aproximativ 350 de hectare”, mai spune reprezentantul Norofert.


Devino investitor la bursă. Este simplu să investești la Bursa de Valori București. Peste 20 de brokeri îți stau la dispoziție pentru a-ți deschide un cont de tranzacționare. Este primul pas pentru a cumpăra sau vinde acțiuni ale companiilor listate la bursă. Află mai multe pe www.bvb.ro/devinoinvestitor.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea
BVB Banca Transilvania Evergent