ZF Deschiderea de astăzi

ZF Deschiderea de astăzi la Bursă. Vlad Popescu, Norofert: Primul semestru a fost una dintre cele mai dificile jumătăţi de an prin care am trecut, un prim factor constând în costul mare de înfiinţare a culturilor. Preţurile la îngrăşăminte, în uşoară creştere în ultima perioadă.

12.09.2023, 00:06 Autor: Eduard Ivanovici

Creşterea costurilor pentru fermieri şi agricultori şi scăderea preţurilor cerealelor, trenduri observate de altfel în primele trei luni din 2023, au continuat inclusiv până la jumătatea anului, spune Vlad Popescu, acţionar majoritar şi preşedinte al Consiliului de Administraţie din cadrul producătorului de inputuri organice pentru agricultură Norofert (simbol bursier NRF).

„Trendul din T1 a continuat, a fost una dintre cele mai dificile jumătăţi de an prin care am trecut în agribusiness. Primul factor a fost costul foarte mare de înfiinţare din toamnă, când fermierii au înregistrat cheltuieli de 5-6.000 de lei pe hectar pentru înfiinţarea culturilor, cu speranţa că vor vinde la nişte preţuri comparabile cu cele din toamna trecută. Din păcate, asta nu s-a întâmplat la recoltă“, explică Vlad Popescu.

Norofert a încheiat S1/2023 cu o cifră de afaceri de 20,17 milioane de lei la nivel de grup, în scădere cu 32,5% faţă de perioada similară de anul trecut. Profitul net consolidat a ajuns la 3,09 milioane de lei, în coborâre cu 45,6% an/an, reiese din raportul semestrial publicat la Bursă.

„Vorbim de nişte preţuri aproape la jumătate faţă de anul trecut la cereale, ceea ce a dat peste cap finanţele fermierilor şi a creat această criză de lichiditate prin care încă trecem în agricultură“, continuă preşedinte CA Norofert.

Vlad Popescu a fost invitat la prima ediţie de săptămâna aceasta a ZF Deschiderea de Astăzi.

Emisiunea poate fi urmărită de luni până vineri, de la 09:30, pe zf.ro şi paginile de YouTube şi Facebook ale Ziarului Financiar. Podcastul este transmis pe platforma de streaming Spotify.

„Sunt foarte mulţi fermieri care au recoltat grâu, orz şi rapiţă, dar vor ţine culturile de porumb şi floare pentru că, pe lângă faptul că nu sunt preţuri foarte bune, nici nu prea se fac achiziţii de către marii traderi, iar atunci fermierii sunt obligaţi să păstreze recoltele. Preţurile sunt în continuare în scădere, vom vedea care va fi trendul în următoarele luni. Preţurile la îngrăşăminte au crescut un pic în ultima lună“, adaugă reprezentantul companiei.

Luni după-amiaza, acţiunile NRF se depreciau cu 7,9%, pe fondul unor tranzacţii de circa 290.000 de lei, la o valoare de piaţă de 87,8 milioane de lei. Societatea este pe minus cu 16,3% anul acesta la BVB, iar dinamica din ultimele 12 luni indică o scădere de 35,1%, pe un rulaj de 15,3 milioane de lei.

 

Alte declaraţii din timpul emisiunii:

În continuare, multe cereale ucrainene tranzitează sau intră în România şi pleacă prin portul Constanţa. Chestiunea asta pune o grămadă de presiune pe preţuri, fermierii români nu pot să se compare cu cei ucraineni, la preţuri acolo este o situaţie complet diferită – vând la nişte preţuri foarte mici şi atunci fermierii români sunt obligaţi şi să reducă preţurile şi traderii de fapt impun nişte preţuri mult mai mici. Asta se aplică şi în ecologic şi convenţional, indiferent de care dintre ele vorbim.

Din punctul nostru de vedere, încasările au mers foarte bine, tocmai pentru că am selectat clienţii şi nu am mers cu creditări maximale, alegând să livrăm mai puţină marfă şi să punem o presiune mai mică pe cash flow-ul lor. Avem un grad de încasare foarte bun, nu ne facem niciun fel de grijă.

Vrem să eliberăm gradul de îndatorare pentru a face investiţii în active care vor aduce plusvaloare în companie, iar aici mă refer la un laborator de cercetare şi multiplicare, capacităţi de irigare pentru ferma Zimnicea ş.a.m.d. După reducerea gradului de îndatorare vom vedea nişte cheltuieli financiare mai mici. Asta am şi vrut – să eliberăm din presiunea pe cash flow.


Devino investitor la bursă. Este simplu să investești la Bursa de Valori București. Peste 20 de brokeri îți stau la dispoziție pentru a-ți deschide un cont de tranzacționare. Este primul pas pentru a cumpăra sau vinde acțiuni ale companiilor listate la bursă. Află mai multe pe www.bvb.ro/devinoinvestitor.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea
BVB Banca Transilvania Evergent