ZF Deschiderea de astăzi

ZF Deschiderea de astăzi la Bursă. De unde vine nivelul scăzut de lichiditate de la BVB? Lucian Isac, Estinvest: Toată lumea aşteaptă raportările. Până acum am văzut surprize plăcute pe companiile importante

22.02.2024, 00:05 Autor: Eduard Ivanovici

♦ „Este primul an în care, în calitate de societate listată, Hidroelectrica va distribui dividend; eu mă aştept să fie peste cel de anul trecut, înainte de listare“.

Valoarea scăzută a tranzacţiilor de la Bursa de Valori – majoritatea şedinţelor netrecând de pragul de 45 de milioane de lei rulaj pe acţiuni în ultimele zile – se poate explica prin starea de expectativă a investitorilor, aflaţi în plin sezon de raportări financiare preliminare, aglomerat ca de obicei în ultimele zile, spune Lucian Isac, CEO al Estinvest, invitat la emisiunea ZF Deschiderea de Astăzi.

„Cuvântul de ordine pentru luna februarie este ceea ce se întâmplă cu raportările. Toată lumea le aşteaptă, poate şi din cauza asta avem o lichiditate mai scăzută. Şi pe Hidroelectrica am început să vedem din nou semne de oboseală. Însă de aceea este perioada aceasta frumoasă – pentru că apar surprize. În general, au apărut surprize plăcute până acum în ceea ce priveşte raportările cele mai importante“, consideră şeful societăţii de brokeraj.

Zilele de 28 şi 29 februarie vor aduce situaţiile financiare a 13 companii incluse în indicele de referinţă BET, deci „grosul“ primei ligi bursiere, precum producătorul şi furnizorul de gaze naturale Romgaz (SNG), producătorul de energie nucleară Nuclearelectrica (SNN), grupul de distribuţie şi logistică Aquila Part Prod (AQ) şi transportatorul de mărfuri pe Dunăre Transport Trade Services (TTS), care a avut cea mai ridicată dinamică din BET de anul trecut.

„Petromul, care a început «balul» raportărilor, a venit cu un dividend bun pentru perioada aceasta şi cu promisiunea că în cursul acestui an vom avea un dividend special. După care a venit BRD, la fel, cu un randament raportat la preţul din piaţă destul de bun. Eu mă declar mulţumit de dividendul pe care îl propune BRD.“

Cel mai probabil, „capul de afiş“ al actualului sezon de raportări va fi Hidroelectrica (H2O), cea mai profitabilă companie din portofoliului statului român şi cea mai mare societate românească listată la BVB.

„Este primul an în care, în calitate de societate listată, Hidroelectrica va distribui dividend; eu mă aştept să fie peste cel de anul trecut, înainte de listare“, adaugă Lucian Isac.

În bugetul de venituri şi cheltuieli pe 2024, producătorul de energie verde a estimat un profit net de 6,02 miliarde de lei anul trecut, un maxim istoric, în creştere cu 50% faţă de 2022, ceea ce ar susţine şi dividendul alocat anul acesta investitorilor.

 


Devino investitor la bursă. Este simplu să investești la Bursa de Valori București. Peste 20 de brokeri îți stau la dispoziție pentru a-ți deschide un cont de tranzacționare. Este primul pas pentru a cumpăra sau vinde acțiuni ale companiilor listate la bursă. Află mai multe pe www.bvb.ro/devinoinvestitor.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea
BVB Banca Transilvania Evergent