ZF Deschiderea de astăzi

ZF Deschiderea de astăzi la Bursă. Despre subscrierile în fonduri mutuale, vânzările pe cont global de către bănci ale fondurilor de investiţii şi perspectivele Bursei de Valori. Horia Gustă, AAF: Randamentele fondurilor de obligaţiuni încep să devină foarte interesante. Avem 9.000 de investitori noi în fiecare lună în industrie

14.11.2023, 00:05 Autor: Liviu Popescu

♦ Fondurile mutuale au ajuns la un număr de 544.000 de investitori la final de septembrie 2023, în creştere cu 86.000 faţă de aceeaşi lună a anului precedent.

Randamentele fondurilor de obligaţiuni din România încep să devină foarte interesante pentru investitori întrucât dobânzile au început să scadă, ceea ce înseamnă că toate instrumentele din portofoliul fondurilor arată mai bine astăzi comparativ cu situaţia din urmă cu un an de exemplu. Iar asta şi pentru că s-au făcut acumulări de instrumente cu randamente mari pe obligaţiuni.

„Este exact efectul invers a ceea ce s-a întâmplat la începutul anului trecut, când dobânzile au început să crească, iar toate instrumentele din portofoliul fondurilor aveau dobânzi de 2-3% şi dintr-odată dobânzile au început să se ducă în sus. Atunci era normal ca randamentul să înceapă să scadă. Acum însă s-a întâmplat exact invers: dobânzile au ajuns la un plafon sau au început să scadă uşor şi toate instrumentele cu dobânzi bune arată randamente reale în piaţă mult mai mari“, explică Horia Gustă, preşedinte al Asociaţiei Administratorilor de Fonduri (AAF).

Potrivit site-ului AAF, cele mai performante 10 fonduri locale de obligaţiuni înregistrează în ultimele 12 luni randamente cuprinse între 9% şi 14,35%. Spre compa­raţie, inflaţia în septembrie 2023 faţă de aceeaşi lună din 2022 a fost de 8,8%. Cu alte cuvinte, fondurile de obligaţiuni au început să bată inflaţia.

Acesta este şi contextul pentru care în septembrie în fondurile de obligaţiuni şi instrumente cu venit fix au fost înregistrate subscrieri de 96,5 milioane de lei, ceea ce duce totalul intrărilor de la începutul acestui an la aproximativ 62 mil. lei pe această categorie, arată datele AAF.

Pe de altă parte, intrările de bani în toate fondurile mutuale din România au fost de 190 mil. lei în septembrie, cea mai mare sumă din august 2021 încoace. Şi componenta bursieră a susţinut şi susţine evoluţia subscrierilor şi numărul de investitori cu un indice BET mai mare cu 25% de la începutul anului.

„Avem peste 9.000 de investitori noi în fiecare lună de la începutul anului. Cred că se datorează şi sistemului de impozitare destul de favorabil, acela cu 1% pentru deţineri mai mari de 1 an şi 3% sub un an şi un sistem de impozitare la sursă care practic nu mai face obligatorie declaraţia unictă“, spune Horia Gustă la emisiunea ZF Deschiderea de Astăzi, 13 noiembrie 2023.

La septembrie 2023 circa 544.000 de investitori erau clienţi ai fondurilor mutuale din România, în urcare cu 86.000 faţă de aceeaşi lună a anului trecut. Cu o creştere de circa 100.000 de investitori pe an putem ajunge la 1 milion de investitori în 4-5 ani? “Ar trebui să spargem mai repede“, spune Horia Gustă.

„Pentru că avem un proiect discutat cu Autoritatea de Supraveghere Financiară în ceea ce priveşte vânzarea pe cont global de către bănci a fondurilor de investiţii, caz în care noi credem, şi eu, dar şi colegii mei, că vânzarea efectivă de fonduri va fi una accelerată. Asta înseamnă că orice bancă va putea să vândă fondurile oricărui administrator de fond fără să mai fie necesar să transfere şi toate informaţiile despre clientul individual. Înseamnă că poţi să intri într-o bancă care dacă alege să fie distribuitor pentru fondurile de investiţii ale tuturor administratorilor vei găsi în acea bancă toate fondurile de investiţii ale tuturor“, spune Horia Gustă.

Din punct de vedere tehnic rămâne ca proiectul legislativ să ia calea Parlamentului şi să sperăm că-l avem implementat, adaugă el.  “Practic aşa s-ar închide cercul. S-a făcut tot ce trebuia din punct de vedere şi legal astfel încât să ne aliniem la procesele de vânzare care sunt similare şi în Europa. şi mai e un lucru de menţionat: marea majoritate a administratorilor de fonduri fac educaţie financiară şi asta cred că începe să se vadă. Toată lumea se se străduieşte în zona asta, începând cu Autoritatea de Spraviere Financiară ISF, BNR, Asociaţia Fondurilor, şi membrii asociaţiei noastre să străduiesc cu toţii să lucreze în această zonă, pentru că este nevoie de o conştientizare mai mare a nevoii de economisire şi credem că şi aici eforturile depuse în ultima vreme au început să îşi dea să-şi arate roadele“.

 

Alte comentarii:

Realitatea comisioanelor fondurilor din România este că acestea sunt extrem de mici, nu există comisioane de intrare aproape la nimeni şi nice comisioanele de ieşire.

Suntem o industrie foarte competitivă raportat la comisioanele din alte ţări.

Bursa este la maxime şi este încă ieftină. Sunt multe companii care au PER-uri foarte mici. Sunt şi câteva companii care au PER-uri mari. Da, per total, bursa este ieftină.

Înregistrăm cea mai mare creştere pe fondurile de acţiuni în ultima perioadă pentru că baza de pornire a fost una mică. Deci, dacă ne uităm acum vreo 2,5 ani, cred că aveam circa 17.000 de investitori şi azi sunt vreo 65.000 deci.

Sigur că mă bucură că avem creşteri procentuale mari, dar realitatea este că cifrele de astăzi ne arată că 65.000 de oameni sunt în fondurile de acţiuni. Vedem creşteri în fiecare lună. Asta ne bucură, chiar dacă activele nu cresc aşa mult. Asta ştii ce înseamnă? Că a rămas în mentalul colectiv ceea ce am spus şi noi şi a spus şi Bursa de Valori. Faptul că investiţiile recurente dau roade.

 


Devino investitor la bursă. Este simplu să investești la Bursa de Valori București. Peste 20 de brokeri îți stau la dispoziție pentru a-ți deschide un cont de tranzacționare. Este primul pas pentru a cumpăra sau vinde acțiuni ale companiilor listate la bursă. Află mai multe pe www.bvb.ro/devinoinvestitor.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea
BVB Banca Transilvania Evergent