ZF Deschiderea de astăzi

ZF Deschiderea de astăzi la Bursă. Răzvan Mihăescu, investitor: Am acumulat Fondul Proprietatea în ultima perioadă, fiind de partea vânzătorului în oferta de listare a Hidroelectrica. Nu subscriu, dar urmăresc

29.06.2023, 00:06 Autor: Eduard Ivanovici

În ediţia de miercuri 28 iunie a ZF Deschiderea de Astăzi a fost prezent Răzvan Mihăescu, 17 ani, investitor la BVB şi cel mai tânăr invitat al emisiunii, a cărui principală deţinere din portofoliu este Fondul Proprietatea (FP), companie care vinde zilele acestea 17,34% din participaţia de 19,94% la Hidroelectrica (H2O), cu opţiunea de a vinde integral în funcţie de cererea din piaţă.

„Am ales să nu subscriu la Hidroelectrica. Este o decizie personală, nu o recomandare de investiţii. Având în vedere că am tot acumulat FP în ultima perioadă, cred că sunt poziţionat mai bine de partea vânzătorului, iar aici sunt mai multe perspective pentru a fructifica veniturile sau pentru a-mi creşte portofoliul.  Voi urmări compania după listare, dar momentan stau pe bară. Nu văd aceleaşi perspective de creştere pe care le-am văzut la alte IPO, cum ar fi cea a One United, unde am subscris“, spune Răzvan Mihăescu.

Oferta publică de vânzare de acţiuni Hidroelectrica - derulată din 23 iunie până pe 4 iulie - poate duce la o valoare de piaţă cuprinsă între 42,3 miliarde de lei şi 50,4 mi­liarde de lei pentru compania de stat, marcând de departe cea mai mare IPO din istoria Bursei de Valori Bucureşti şi posibil cea mai mare listare din Europa din 2023. Producătorul de energie electrică verde va fi inclus în indicele local BET din prima zi de tranzacţionare.

„În momentul de faţă, mi-am permis să fac o evaluare a companiei pe baza ultimilor cinci ani. În 2022 am văzut un context care a favorizat companii din domeniul energetic.“

„Deşi preţurile au scăzut în 2023, Hidro a putut să compenseze prin cantitatea de energie electrică produsă din hidrocentrale. Am calculat un PER (raport capitalizare/profit net - n.r.) de aproximativ 14x, aproape 15x în ultimii cinci ani, în linie cu evaluarea Verbund“, adaugă investitorul.



 

 


Devino investitor la bursă. Este simplu să investești la Bursa de Valori București. Peste 20 de brokeri îți stau la dispoziție pentru a-ți deschide un cont de tranzacționare. Este primul pas pentru a cumpăra sau vinde acțiuni ale companiilor listate la bursă. Află mai multe pe www.bvb.ro/devinoinvestitor.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea
BVB Banca Transilvania Evergent