ZF Deschiderea de astăzi

ZF Deschiderea de astăzi la Bursă. Ovidiu Şerdean, broker, IFB Finwest: În general, cred că dividendele se încadrează în aşteptările pieţei. Acordarea întregului profit către acţionari nu poate fi însă o soluţie bună pe viitor

12.04.2024, 00:05 Autor: Eduard Ivanovici

♦  Romgaz şi Electrica, societăţi din indicele BET, vor să deruleze emisiuni de obligaţiuni în perioada următoare în valoare de 500 mil. euro, respectiv 300 mil. euro.

Discutând despre convoca­toarele apărute în ultima perioadă la Bursa de Valori Bucureşti, în care s-au găsit inclusiv intenţii de distri­buire a profitului net din 2023 sub formă de dividende către investitori, Ovidiu Şerdean, broker la IFB Finwest, spu­ne că propunerile au ve­nit, în mare parte, în linie cu prog­nozele partici­pan­ţilor la piaţă. „În general, cred că divi­dendele se înca­drează în aşteptă­rile pieţei. Un lucru important de adus în discuţie este intenţia Romgaz de a face o emisiune de obligaţiuni. La fel, la Electrica am văzut o propunere de emisiune de obligaţiuni de 300 mil. euro. Deci companiile au nevoie de bani pentru a se finanţa sau pentru a-şi realiza obiectivele investi­ţionale în perioada următoare“, spune brokerul.

Acţionarii Electrica (EL) vor dezbate pe 25 aprilie aprobarea unui plafon de 300 de milioane de euro pentru finanţare prin obligaţiuni verzi. Romgaz (SNG) intenţionează să vândă bonduri de 500 de milioane de euro în S2/2024, reprezentând prima tranşă din cadrul unui program de obligaţiuni medium term notes (MTN).

Pe de altă parte, unul dintre cele mai aşteptate dividende a fost cel recent anunţat de compania de stat Hidroelectrica (H2O), cel mai mare producător de energie electrică din România. Societatea a venit către acţionari cu o propunere de dividend brut de 13,99 lei pe acţiune, adică în total 6,3 miliarde de lei. La preţul de tranzacţionare de 132 lei pe unitate, randamentul este de 10,6%. Dividendul Hidro va fi dezbătut în cadrul adunării generale a acţionarilor din 29 aprilie.

„Ideea de a da toţii banii din profiturile făcute sub formă de dividend a fost bine primită de investitori, dar nu poate fi o soluţie bună pe viitor. Motiv pentru care vedem aceste împrumuturi făcute de companii, nevorbind de sume mici”, continuă Ovidiu şerdean.

Guvernul plănuieşte să mandateze şi în 2024 ca societăţile de stat – precum marile companii din energie prezente la Bursă – să repartizeze minimum 90% din profitul net din 2023 sub formă de dividende către acţionari, fiind exceptate însă companiile care au anunţat planuri semnificative de investiţii.

„Am observat companii mai mici din indicele BET, dar care au avut creşteri foarte mari pe acţiune în ultimul an, care acum au randamente ale dividendelor mai reduse. Putem vorbi de Sphera Franchise Group, Transport Trade Services. Totuşi, am văzut lucruri pozitive în bugetele de venituri şi cheltuieli pentru perioada următoare.”


BVB Arena este programul Bursei de Valori București creat pentru a descoperi și promova companiile antreprenoriale românești de succes. Proiectul dedicat antreprenorilor români, a fost lansat în 2017 și în cele 6 ediții a strâns peste 1.200 de companii nominalizate în program și 20 de companii semifinaliste și finaliste care au folosit instrumentele puse la dispoziție de BVB. Valoarea totală a celor 37 de runde de finanțare de acțiuni și emisiuni de obligațiuni la BVB derulate de cele 20 de companii a depășit suma de 236 milioane de euro.

Companiile finaliste din Program au oportunitatea de a interacționa cu alte companii românești de succes și de a beneficia de programul de mentorat care le oferă informații utile despre elaborarea strategiei de business și accesul la capitalul necesar pentru a-și duce compania la nivelul următor. În final, ele vor face parte din BVB Arena și vor primi recunoașterea pe care o merită.

Înscrie-ți compania pe www.bvbarena.ro sau recomandă-ne o afacere locală în care ai încredere. BVB Arena. Antrenăm capitalul românesc.
O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea
BVB Banca Transilvania Evergent