ZF Deschiderea de astăzi

ZF Deschiderea de astăzi la Bursă. Ovidiu Dumitrescu, Investimental: Trebuie vorbit punctual despre supraevaluare. În Statele Unite, raliul ar putea fi limitat de aprecierea yenului japonez, care finanţează multe investiţii speculative

02.04.2024, 00:06 Autor: Eduard Ivanovici

„Poţi să ai companii supraevaluate pentru că anumite ipoteze nu se justifică“  Tranziţia energetică şi politica monetară, pe radarul investitorilor De avut în vedere inclusiv trendul de relocalizare a comerţului modial.

Pe fondul creşterilor semnifi­cative înregistrate de pieţele interna­ţionale de capital de la începutul anului, investitorii încep să îşi pună problema dacă anumite societăţi listate au devenit sau nu supraeva­luate, un exemplu în acest sens fiind dat de sectorul tech din Statele Unite, alimentat de un an şi jumătate de entuziasmul creat în jurul inteligenţei artificiale, spune Ovidiu Dumitrescu, director general adjunct, Investimental. „Întotdeauna trebuie să vorbeşti punctual despre supraevaluare. Să nu uităm că noi, în general, avem multipli mai mici decât în afară. Vedem un grafic zilele trecute că, în Statele Unite, mai ales în sectorul de tehnologie, multiplul PER (price to earnings ratio/raport capitalizare-profit net – n. red.) este mai mare decât în bula dot-com de la sfârşitul anilor ’90- începutul anilor 2000“, afirmă Ovidiu Popescu.

Reprezentantul celei mai noi case de brokeraj de pe bursa locală – care se pregăteşte să lanseze la BVB un nou ETF (fond tranzacţionat la bursă) alături de croaţii de la InterCapital – a fost prezent la prima ediţie din luna aprilie a ZF Deschiderea de Astăzi. Emisiunea este transmisă zilnic, de la 09:30, pe zf.ro şi paginile de Facebook şi YouTube ale Ziarului Financiar. Podcastul poate fi ascultat pe Spotify.

„La un moment dat, o piaţă va şi scădea şi investitorii vor începe să fie mai puţin optimişti pentru o companie. În mod clar, poţi să ai companii supraevaluate pentru că anumite ipoteze nu se justifică. Asta nu înseamnă că, după o corecţie, companiile acelea nu devin o investiţie bună, mai ales într-un portofoliu diversificat“, continuă Ovidiu Popescu.

În altă ordine de idei, tranziţia energe­tică va rămâne unul dintre principalele subiecte abordate de investitorii globali, urmat îndeaproape de relaxarea politicilor monetare, adaugă el. De exemplu, în Statele Unite, principalii indici bursieri au marcat noi maxime istorice după ce reprezentanţii Rezervei Federale (Fed – banca centrală americană) au semnalat trei reduceri ale dobânzii de referinţă în 2024. „Avem în momentul acesta yenul japo­nez la minimul ultimilor 30 şi ceva de ani, chiar dacă banca centrală a Japoniei a re­nun­ţat la politica de dobânzi zero pe care a ţinut-o timp de vreo trei decenii. Devine in­te­resant pentru că, dacă la un moment dat, yenul începe să se scumpească, foarte multe investiţii speculative sunt finanţate în yeni, iar asta s-ar putea să devină o frână în capa­ci­ta­tea bursei americane de a creşte spectaculos.“

După o pauză de 34 de ani, indicele Nikkei 225 al Bursei de la Tokio a ajuns la un nou record absolut la finele lui februarie, interesul investitorilor privind piaţa de capital din Japonia crescând pe măsură ce fondurile internaţionale de investiţii au părăsit Republica Populară Chineză. Pe de altă parte, Japonia şi-a pierdut recent titlul de a treia cea mai mare economie din lume în faţa Germaniei şi a intrat în recesiune, după o scădere de 0,4% în T4/2023, venită după un declin revizuit de 3,3% în trimestrul anterior.

„În acelaşi timp, vom vedea partea de deglobalizare sau relocalizare, un trade-off între un partener extern care îţi oferă nişte costuri de producţie mari, dar cu un lanţ lung de logistică, şi un partener local car îţi oferă costuri mai mari, dar nu trebuie să te gândeşti că nu-ştiu-ce rebel din nu-ştiu-ce strâmtoare s-ar putea să se supere pe lume şi livrarea ar dura cu două săptămâni mai mult. S-ar putea astfel să primeşti penalizări de la parteneri pentru că n-ai putut să livrezi mai departe“, mai afirmă reprezentantul societăţii de intermediere.

 

Ce spune  Ovidiu Dumitrescu despre maximele înregistrate de Bursa locală:

Cred că este important să spunem contextul foarte larg. În momentul acesta avem o perioadă de politică în Goldilocks, adică avem rate în scădere. Nu am avut un şoc economic puternic, aşa cum se aştepta lumea din pricina dobânzilor în creştere.

Nu înseamnă că n-au avut oamenii de suferit, că nu s-au găsit companii în incapacitate de plată sau lucruri de genul acesta. Dar la nivelul economiei nu a fost vreo catastrofă gen 2007-2008. Atunci, bursele simt că au spaţiu de a alerga.

Evident, întotdeauna apar îngrijorări, se spune că pieţele în creştere se caţără pe un zid sau un munte de griji. Probabil o să mai fie corecţii, nimeni nu ştie cu exactitate. Dar putem să ne bucurăm, BET este la 17.000 de puncte şi este un lucru pozitiv. Dincolo de contextul global, şi cel local este pozitiv pentru că există în continuare randamente impresionante ale dividendelor.


BVB Arena este programul Bursei de Valori București creat pentru a descoperi și promova companiile antreprenoriale românești de succes. Proiectul dedicat antreprenorilor români, a fost lansat în 2017 și în cele 6 ediții a strâns peste 1.200 de companii nominalizate în program și 20 de companii semifinaliste și finaliste care au folosit instrumentele puse la dispoziție de BVB. Valoarea totală a celor 37 de runde de finanțare de acțiuni și emisiuni de obligațiuni la BVB derulate de cele 20 de companii a depășit suma de 236 milioane de euro.

Companiile finaliste din Program au oportunitatea de a interacționa cu alte companii românești de succes și de a beneficia de programul de mentorat care le oferă informații utile despre elaborarea strategiei de business și accesul la capitalul necesar pentru a-și duce compania la nivelul următor. În final, ele vor face parte din BVB Arena și vor primi recunoașterea pe care o merită.

Înscrie-ți compania pe www.bvbarena.ro sau recomandă-ne o afacere locală în care ai încredere. BVB Arena. Antrenăm capitalul românesc.
O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea
BVB Banca Transilvania Evergent