ZF Deschiderea de astăzi

ZF Deschiderea de astăzi la Bursă. Nicolae Şerban, CEO al Grup Şerban Holding: Ca prognoză climatică, 2024 arată mai bine decât 2023. Din ultimii patru ani, trei au fost secetoşi. Trebuie să îţi modifici astfel toată tehnologia şi abordarea, ca atunci când tragi linie să rămână o marjă pozitivă

13.02.2024, 00:06 Autor: Eduard Ivanovici

Grup Şerban Holding (simbol bursier GSH), cel mai mare business antreprenorial din agricultură listat la BVB, vede cu optimism anul acesta prin prisma prognozelor climatice, după ce ultimii ani au adus mai degrabă secetă agricultorilor şi  companiilor din domeniu, spune Nicolae Şerban, director general şi preşedinte al consiliului de administraţie al societăţii.

„Ca prognoză climatică, 2024 arată mai bine decât 2023, adică au fost precipitaţii, iar planul de culturi este relativ schimbat. Nu cred că există an simplu, perfect şi fără dificultăţi. Dificultăţile sunt ceva natural în mediul de business, important este să găseşti soluţii să le depăşeşti“, susţine CEO-ul, prezent la emisiunea ZF Deschiderea de Astăzi. Compania activă în mai multe domenii din agricultură estimează că afacerile şi EBITDA  (câştiguri înainte de dobânzi, taxe, depreciere şi amortizare) de anul trecut au depăşit nivelurile consemnate în 2022. Raportul anual urmează să fie publicat în luna aprilie, conform calendarului financiar de la BVB.

„Trebuie amintit că am avut şi ani de pandemie, crize, am fost şi în afara UE, fără subvenţii, am avut şi secete în alţi ani. Preţurile au fost mici cu alte ocazii“, continuă reprezentantul Grup Şerban.

„Ne aducem aminte şi de inflaţie de 100%-150%, deci au fost momente şi mai dificile decât cele din 2023.“

Cu 10% s-au depreciat acţiunile GSH în ultimele 12 luni, pe un rulaj de 4,7 milioane de lei şi o evaluare de 288,2 milioane de lei, în timp ce evoluţia de anul acesta constă într-un avans de 3,2%, pe o lichiditate de 500.000 de lei. Prezentă pe piaţa AeRO a BVB, compania este controlată în proporţie de 95,8% de fondatorul Şerban Nicolae.

„Dacă ne uităm la ultimii patru ani, 2020, 2022 şi 2023 au fost secetoşi, doar 2021 a fost în regulă. Trebuie să îţi modifici astfel toată tehnologia şi abordarea, ca atunci când tragi linie să rămână o marjă pozitivă. Dacă nu dorim să facem porumb cu apa necesară plantei să supravieţuiască, n-avem nicio şansă să facem porumb. Atunci trebuie să găsim alte plante pe care să le creştem ca să putem recolta şi să facem venituri.“

Compania a încheiat primele nouă luni de anul trecut cu un profit cu 44% mai mic, de 12,4 milioane de lei, şi venituri din exploatare de 424,6 milioane de lei, minus 25%.


Devino investitor la bursă. Este simplu să investești la Bursa de Valori București. Peste 20 de brokeri îți stau la dispoziție pentru a-ți deschide un cont de tranzacționare. Este primul pas pentru a cumpăra sau vinde acțiuni ale companiilor listate la bursă. Află mai multe pe www.bvb.ro/devinoinvestitor.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea
BVB Banca Transilvania Evergent