ZF Deschiderea de astăzi

ZF Deschiderea de astăzi la Bursă. Milan Pruşan, Goldman Sachs AM: Revenire în T3 în industria de asset management. Vedem în continuare interes pe fondurile de acţiuni. Competiţia din piaţa instrumentelor cu venit va fi puternică în perioada următoare

23.11.2023, 00:06 Autor: Eduard Ivanovici

Industria locală de fonduri mutuale a continuat să îşi revină între lunile iulie şi septembrie de anul acesta, după un 2022 în care activele întregului sector de asset mana­gement au pierdut 31%, investitorii uitându-se de această dată către fondurile cu expunere pe instrumente cu venit fix, spune Milan Pruşan, country head la Goldman Sachs AM, unul dintre cei mai mari admi­nistratori de investiţii din România.

„T3/2023 a fost un trimestru de revenire. Am trecut destul de multe trimestre cu răscumpărări nete la nivel de industrie. Vedem o reîntoar­cere investitorilor români în primă fază către instrumentele cu venit fix şi fondurile cu această componentă. Pe de altă parte, este un context mult mai favorabil, cu dobânzi ceva mai ridi­cate şi par a fi destul de ofertante fondurile de obligaţiuni şi chiar cele de piaţă monetară“, explică Milan Pruşan.

Invitat la ZF Deschiderea de Astăzi, reprezentantul managerului de investiţii cu active de 2,8 mld. lei sub gestiune a declarat că unul dintre principalele riscuri cu care se poate confrunta piaţa este ca inflaţia să ră­mână la un nivel ridicat pe plan euro­pean pe parcursul lui 2024, văzându-se totodată o încetinire a pieţei muncii.

Pe deasupra, frica de recesiune continuă să fie prezentă în cercurile de analişti.

„Ca şi administrator străin, vedem în continuare interes pentru fondurile de acţiuni şi fondurile de multi active. Chiar dacă volumele nu sunt impresionante, ne bucură să vedem că avem un număr în creştere pe zona programelor de investiţii recurente şi credem că asta va fi cheia şi pentru trimestrele următoare.“

Pe bursă, o parte din optimism vine între timp din faptul că rata de credite neperformante la nivelul sectorului financiar din România este una scăzută şi scade în continuare, adaugă Milan Pruşan, notând în acest sens rezilienţa economiei locale, mai puternică decât s-ar fi putut anticipa iniţial.

„Nu ne aşteptăm la volume spectaculoase. Cel puţin eu, ca şi reprezentant al unui administrator străin, consider că această competiţie a instrumentelor cu venit fix, fie că vorbim de titluri de stat româneşti sau depozite la termen, va fi destul de puternică în perioada următoare, pentru că băncile şi-au ajustat în mod semnificativ oferta pentru produsele de economisire.“

Ce ar putea duce însă perioada următoare – sfârşitul anului şi începutul lui 2024?

„Privind cu optimism, aşteptăm în sfârşit un trimestru de revenire. Sperăm să se consolideze şi cu un al patrulea trimestru din 2023 la fel de bun. Ne bucură să vedem că investitorul român se orientează şi către fondurile mixte şi chiar către fondurile de acţiuni. Observăm interes pentru pieţele financiare observăm“, afirmă reprezentantul Goldman Sachs.


BVB Arena este programul Bursei de Valori București creat pentru a descoperi și promova companiile antreprenoriale românești de succes. Proiectul dedicat antreprenorilor români, a fost lansat în 2017 și în cele 6 ediții a strâns peste 1.200 de companii nominalizate în program și 20 de companii semifinaliste și finaliste care au folosit instrumentele puse la dispoziție de BVB. Valoarea totală a celor 37 de runde de finanțare de acțiuni și emisiuni de obligațiuni la BVB derulate de cele 20 de companii a depășit suma de 236 milioane de euro.

Companiile finaliste din Program au oportunitatea de a interacționa cu alte companii românești de succes și de a beneficia de programul de mentorat care le oferă informații utile despre elaborarea strategiei de business și accesul la capitalul necesar pentru a-și duce compania la nivelul următor. În final, ele vor face parte din BVB Arena și vor primi recunoașterea pe care o merită.

Înscrie-ți compania pe www.bvbarena.ro sau recomandă-ne o afacere locală în care ai încredere. BVB Arena. Antrenăm capitalul românesc.
O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea
BVB Banca Transilvania Evergent