ZF Deschiderea de astăzi

ZF Deschiderea de astăzi la Bursă. Mihai Purcărea, BRD AM: Mai mult ca cert, randamentul dividendelor va fi mai mic în 2024. Pentru a fi similar cu cel din 2023, ar trebui să urce cu 30%, ceea ce pare greu de realizat

02.02.2024, 00:05 Autor: Eduard Ivanovici

♦ „Aproape orice făceai anul trecut, în orice produs investeai, aveai o performanţă foarte bună“ ♦ Din ce în ce mai mulţi investitori în fonduri folosesc plăţi programate.

Investitorii cu expunere pe companiile prezente la BVB se pot aştepta anul acesta la un randament mai mic al dividendelor distribuite din profitul net, întrucât evaluarea emitenţilor din BET a urcat, în medie, cu 30% în 2023, iar randamentul ar trebui să crească tot cu atât pentru a fi similar cu cel de anul trecut, spune Mihai Purcărea, CEO al BRD Asset Management. „Pe piaţa locală, poate fi un sce­nariu destul de plauzibil acesta (al dividendelor mai mici – n. red.). Nu mai avem Fondul Proprietatea cu aceeaşi dinamică pe care a avut-o anul trecut. Aş îndrăzni să spun că, mai mult ca cert, randamentul dividen­delor va fi mai mic“, consideră şeful admi­nistratorului de investiţii, invitat la emisiunea ZF Deschiderea de Astăzi.

Indicele BET, de referinţă pentru piaţa de capital din România, s-a apreciat cu 31,8% anul trecut, în vreme ce BET-TR – unde sunt incluse dividendele alocate investitorilor – a urcat cu 39,9%. Prin BET-TR, 2023 a fost al treilea cel mai performant an din ultimii zece pentru investitorii de la BVB, după 2019 (plus 47%) şi 2021 (40%).

„Să nu uităm că randamentul dividendelor se calculează prin dividend împărţit la capitalizare, iar capitalizarea a crescut cu 30% anul trecut. Randamentul dividendelor, ca să fie similar cu cel anul trecut, ar trebui să fie cu 30% mai mare, ceea ce pare destul de greu de realizat”, consideră CEO-ul.

BRD Asset Management a fost al patrulea cel mai mare administrator de fonduri mutuale din România în 2023, cu active sub gestiune de aproape 4 miliarde de lei, arată cele mai recente date ale Asociaţiei Administratorilor de Fonduri (AAF).

„Aproape orice făceai anul trecut, în orice produs investeai, aveai o performanţă foarte bună. Iarăşi, ne bucură că numărul de clienţi a continuat să crească. Am închis anul cu peste 138.000 de clienţi care investesc în produsele noastre”, continuă Mihai Purcărea.

Industria locală a fondurilor mutuale a ajuns la finele lui 2023 la 677.745 de investitori, ceea ce înseamnă că BRD AM a avut aproximativ o cincime din total, într-un an în care piaţa a scăzut cu 13,5% în ceea ce priveşte activele totale, ca urmare a diminuării Fondului Proprietatea de după distribuirea dividendelor istorice de 9 miliarde de lei. Pe de altă parte, randamentele fondurilor au crescut considerabil datorită aprecierii acţiunilor listate şi revenirii segmentului de obligaţiuni.

„Ne-am bucuram de intrări bune în multe produse. Vorbim, de exemplu, de strategii cu orizont predefinit. Avem două strategii oarecum automate, care ajută clienţii să investească pentru un obiectiv specific de timp, respectiv 2035, 2045. Din ce în ce mai mulţi clienţi folosesc plăţi programate”, afirmă CEO-ul.

 


Devino investitor la bursă. Este simplu să investești la Bursa de Valori București. Peste 20 de brokeri îți stau la dispoziție pentru a-ți deschide un cont de tranzacționare. Este primul pas pentru a cumpăra sau vinde acțiuni ale companiilor listate la bursă. Află mai multe pe www.bvb.ro/devinoinvestitor.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea
BVB Banca Transilvania Evergent