ZF Deschiderea de astăzi

ZF Deschiderea de astăzi la Bursă. Marcel Murgoci, Estinvest: Există în continuare bani în piaţă, dar investitorii aşteaptă. Raportările la nouă luni s-ar putea să aducă tranzacţionare intensă pe anumiţi emitenţi

25.10.2023, 00:06 Autor: Tibi Oprea

Marcel Murgoci, director de tranzacţionare al casei de brokeraj Estinvest, spune că există în continuare bani în piaţă, după distribuirea divi­dendului record al Fondului Proprietatea şi al celui special din partea OMV Petrom, însă investitorii aşteaptă probabil anumite confirmări, anumite semnale din datele financiare la nouă luni care urmează a fi publicate de companii.

„Probabil se aşteaptă o anumită siguranţă. Activitatea la BVB este clar determinată şi de evoluţia pieţelor externe şi ce se întâmplă în Orientul Mijlociu, cauza amorţirii. Nu am avut ştiri pe plan local care să ne conducă la ideea unei probleme majore. Ce ar putea să se întâmple pozitiv pentru bursă este sezonul raportărilor financiare. S-ar putea să ne releve date care să conducă pe anumiţi emitenţi o tranzacţionare intensă“, a spus Marcel Murgoci în cadrul emisiunii ZF Deschiderea de Astăzi.

De la momentul în care a început conflictul din Orientul Mijlociu, în urmă cu două săptămâni, pieţele externe nu au evoluat într-un trend clar descrescător, dar au fost zile de scădere importantă urmată de două-trei zile de revenire – un trend încă nehotărât, consideră Murgoci.

„Probabil se evaluează eventualele probleme care ar putea apărea. Contează foarte mult dacă se va prelungi ca durată şi dacă vor fi atrase şi alte ţări. Se urmăresc zilnic efectele acestui conflict şi modul în care ar putea da semnale cu privire la complexitate. El vine după aproape doi ani de conflict în Ucraina, care la început a afectat major pieţele externe. Acum situaţia s-ar putea să fie interpretată în mod diferit“, adaugă el.

Brokerul mai spune că investitorii trebuie să fie atenţi la cauzele care determină mişcările contradictorii în pieţe. În cazul nostru, datele financiare ale emitenţilor vor fi disecate şi vor fi făcute calcule cu privire la un posibil dividend pentru anul următor.

„Investitorii urmăresc emitenţii cu o rată de distribuţie peste dobânzile bancare. Pentru Petrom nu sunt aşteptări de egalare sau depăşire a profitului de anul trecut, acela a fost un profit istoric, dar sunt aşteptări ca datele financiare să conducă la ideea unui dividend cel puţin pe măsura celui distribuit anul acesta în primăvară. Nu mă refer la cel special“, continuă Marcel Murgoci.


Devino investitor la bursă. Este simplu să investești la Bursa de Valori București. Peste 20 de brokeri îți stau la dispoziție pentru a-ți deschide un cont de tranzacționare. Este primul pas pentru a cumpăra sau vinde acțiuni ale companiilor listate la bursă. Află mai multe pe www.bvb.ro/devinoinvestitor.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea
BVB Banca Transilvania Evergent