ZF Deschiderea de astăzi

ZF Deschiderea de astăzi la Bursă. Lucian Isac, Estinvest: Avem în mod continuu discuţii pentru listări, însă nu este exclus să fie amânate pe fondul alegerilor. Aşteptarea privind tururile de scrutin creează precauţie în rândurile investitorilor şi emitenţilor

19.02.2024, 00:06 Autor: Eduard Ivanovici

„Cu toate acestea, cred că emitenţii vor fi împinşi de la spate de conjunctura în care ei evoluează ca afacere“ Randamentele dividendelor distribuite de companii, aşteptate să scadă în 2024 Reducerile de dobânzi, mai degrabă din a doua jumătate a anului.

Noile listări de acţiuni la Bursa de Valori Bucureşti s-ar putea lovi de încă un impediment din cauza alegerilor de anul acesta, întrucât incertitudinea generată de mediul politic se poate transpune într-o volatilitate mai mare pe piaţa de capital, ceea ce ar eroda din interesul investitorilor şi companiilor, spune Lucian Isac, director general al Estinvest, invitat la ZF Deschiderea de Astăzi.

„Avem în mod continuu discuţii pentru listări, însă nu este exclus (ca listările să fie amânate pe fondul alegerilor – n. red.). Eco­no­mia îşi vede de cursul ei şi viaţa emitenţilor este aceeaşi. Indiferent dacă sunt sau nu alegeri, oamenii să luptă cu concu­renţa, trebuie să plătească salarii, să îşi crească afacerile ş.a.m.d. Însă, clar, aştepta­rea privind alegerile creează o precauţie mai mare în ceea ce priveşte investitorii, cât şi emitenţii“, consideră CEO-ul. Momentan, participanţii bursieri aş­teaptă rezultatele preliminare din 2023 ale companiilor listate la BVB, obser­vându-se în acest sens o lichiditate mai slabă pe segmentul de acţiuni în ultimele şedinţe.

Cu excepţia câtorva sesiuni, susţinute de tranzacţii Deals, rulajul s-a încadrat în ultimele zile între 22 de milioane şi 60 de milioane de lei, după o medie zilnică de 100 de milioane în 2023.

„Cu toate acestea, cred că emitenţii vor fi împinşi de la spate de conjunctura în care ei evoluează ca afacere. Să nu uităm că o societate listată oferă o cu totul altă vizibilitate şi, dacă stăm să se termine alegerile, apoi să vedem cine va guverna, apoi începe anul viitor, deja se pierde un an de zile. Cine vrea să facă pasul către bursă îl va face“, continuă Lucian Isac.

În ceea ce priveşte sezonul de raportări, reprezentantul societăţii de brokeraj este mai precaut faţă de anul precedent, notând în acest sens maximele recent atinse de indicele BET, în creştere cu aproximativ 2% de la începutul anului. 

„Dacă ar fi să comparăm randamentul la dividend de anul acesta cu cel de anul trecut, s-ar putea să fie ceva mai mic, dar tot într-o zonă confortabilă, mai ales dacă îl comparăm cu dobânda bancară.“

În zona maximelor se află şi indicele S&P 500 din Statele Unite, recent ajuns pentru prima dată în istorie la 5.000 de puncte. La fel, indicele paneuropean Stoxx 600 a închis săptămânile trecute la cel mai ridicat nivel din ultimul an, iar benchmark-ul francez CAC 40 a stabilit un nou maxim istoric pe bursa de la Paris. Evoluţiile au fost susţinute atât de rezultatele emitenţilor, cât şi de prognozele privind începerea ciclului de relaxare a politicilor monetare.

„Am văzut declaraţiile guvernatorului Băncii Naţionale, conform cărora estimează că, în perioada următoare, s-ar lua în calcul o uşoară reducere a dobânzilor, dar asta depinde foarte mult de cum va evolua inflaţia. Ori în momentul acesta, n-am dovedit lupta cu inflaţia. Aş paria mai degrabă pe a doua jumătate a anului, decât pe primăvară (pentru reducerea dobânzilor – n.r.)“, adaugă CEO-ul Estinvest.


Devino investitor la bursă. Este simplu să investești la Bursa de Valori București. Peste 20 de brokeri îți stau la dispoziție pentru a-ți deschide un cont de tranzacționare. Este primul pas pentru a cumpăra sau vinde acțiuni ale companiilor listate la bursă. Află mai multe pe www.bvb.ro/devinoinvestitor.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea
BVB Banca Transilvania Evergent