ZF Deschiderea de astăzi

ZF Deschiderea de astăzi la Bursă. Lucian Hanganu, Goldring: Aşteptăm să vedem efectele plăţii dividendului Fondul Proprietatea. Trebuie urmărit parcursul banilor care se vor întoarce în piaţa de capital

04.09.2023, 00:05 Autor: Tibi Oprea

♦ Sumele plătite de investitori pentru Hidroelectrica se vor întoarce la investitorii FP din 29 septembrie ca dividende record de 9,3 mld. lei.

Listarea Hidroelectrica (H2O) la Bursa de Valori Bucureşti a adus o serie de recorduri pentru România, un număr mare de investitori în piaţă şi o lichiditate în creş­tere în iulie şi august faţă de primele şase luni ale anului. Aşte­ptările sunt ca tranzacţiile să se men­ţină la un nivel ridicat până la fina­lul anului, având în vedere că de la finalul lunii vor intra în con­turile acţio­narilor Fondului Proprietatea divi­dende brute de 9,3 mld. lei ca urmare a vânzării pachetului FP.

„Aşteptăm să vedem efectele plăţii dividendului Fondul Pro­prie­ta­tea, care a vândut deţinerea la Hidroelectrica. Va fi cea mai mare va­loare a unui dividend plătit din istoria BVB , 9 miliarde de lei.“

„Sunt bani care se vor întoarce la investitori şi care este posibil să îi reîntoarcă în piaţa de ca­pital şi să vedem creşteri ale co­ta­ţi­ilor acţiunilor de la BVB. Trebuie urmărit parcursul banilor“, a spus Lucian Hanganu, broker al Goldring, în cadrul emisiunii ZF Deschiderea de astăzi.

Acţionarii FP au aprobat propunerea Ministerului Finanţelor de distribuire a unui dividend brut de 1,7225 lei pe acţiune, data plăţii fiind 29 septembrie. Data de înregistrare este 8 septembrie şi ex date este 7 septembrie.

În total, de la finalul anului 2020 încoace, FP are cu 14.638 de acţionari mai mult, ajungând la un total de 21.866 de persoane.  Creşterea din ultimii patru ani a fost constantă, cu 4.024 de investitori noi între 2020 şi 2021, 5.333 de investitori între 2021 şi 2022, respectiv 5.281 în primele şapte luni din 2023.

Dacă analizăm pe luni dinamica din 2023, se poate remarca o creştere accentuată în iulie, lună în care Hidroelectrica a intrat la tranzacţionare la BVB, iar Fondul a anunţat dividendul record. Luna trecută 2.555 de persoane au ales să devină acţionari ai Fondului, în restul lunilor fiind cel mult 700 de noi investitori.

 

Ce a mai declarat Lucian Hanganu în timpul emisiunii:

Despre evoluţia BVB:

Fondurile de investiţii au fost cele care au făcut tranzacţii pe închidere de lună. A fost şi un volum destul de mare al tranzacţiilor pe finalul ultimei şedinţe din august. Probabil fondurile de investiţii au vrut să-şi regleze contabilitatea vânzând nişte pachete mai mari şi ducând preţurile în jos.

Investitorii trebuie să ştie că piaţa de acţiuni este precum zimţii unui fierăstrău, plus sau minus 1%-2% este o normalitate, nimic ieşit din comun. În ultima lună am observat volume peste cele din primele şase luni. BET a deschis luna cam la acelaşi nivel la care a încheiat-o.

Creşterea BET din primele opt luni eu zic că este foarte bună. Am reuşit să batem inflaţia şi sperăm să se menţină ritmul de creştere până la sfârşitul anului, având în vedere că vin rezultatele pe trimestrele trei şi patru, care de obicei aduc creşteri în piaţă.

 

Despre raportările la S1/2023:

Raportările la şase luni au fost mixte. Au surprins plăcut Hidroelectrica, Electrica şi Romgaz şi cred că au dezamăgit Transgaz, TeraPlast şi MedLife. Chiar dacă MedLife a avut o creştere a cifrei de afaceri cu 24%, a înregistrat un profit mai mic cu 89%, contrar aşteptărilor.

Pe AeRO a surprins plăcut SafeTech Innovations, dar sunt aşteptări din partea investitorilor că nu ar avea timp să facă profitul mare pe care şi l-au bugetat. Aşteptăm comunicările pentru al treilea trimestru, care se încheie pe 30 septembrie.

 

Perspective pentru S2/2023:

Motive de scădere ale pieţelor deocamdată nu sunt. Eu sper ca până la finalul anului Fed-ul să păstreze dobânda actuală şi poate din primăvară să vină cu reduceri ale dobânzii de politică monetară. În următoarea perioadă trebuie să fim atenţi în Statele Unite la dobânda de referinţă.

Săptămâna trecută preşedintele Fed Jerome Powell a avut un discurs extrem de echilibrat şi a dat un semnal pozitiv în piaţă spunând că îşi menţine ţinta de inflaţie de 2%, dar că va fi atent şi la ce se întâmplă în economia americană. A declarat că va căuta un echilibru între politica de dobândă monetară şi nevoile şi realitatea din economie. A fost prima dată când am auzit faptul că Powell se uită şi la datele care ţin de piaţa imobiliară şi altele. Până acum părea foarte orientat pe coborârea inflaţiei, acum se pare că a dat un semnal pozitiv şi avem câteva şedinţe de creştere pe Dow Jones şi pe S&P 500.

În România aşteptăm cu atenţie pachetul de măsuri al Guvernului, despre care nu ştim nimic concret, având tot felul de variante şi ipoteze de lucru pe surse. Guvernul încă nu a ieşit cu declaraţii oficiale.

 


BVB Arena este programul Bursei de Valori București creat pentru a descoperi și promova companiile antreprenoriale românești de succes. Proiectul dedicat antreprenorilor români, a fost lansat în 2017 și în cele 6 ediții a strâns peste 1.200 de companii nominalizate în program și 20 de companii semifinaliste și finaliste care au folosit instrumentele puse la dispoziție de BVB. Valoarea totală a celor 37 de runde de finanțare de acțiuni și emisiuni de obligațiuni la BVB derulate de cele 20 de companii a depășit suma de 236 milioane de euro.

Companiile finaliste din Program au oportunitatea de a interacționa cu alte companii românești de succes și de a beneficia de programul de mentorat care le oferă informații utile despre elaborarea strategiei de business și accesul la capitalul necesar pentru a-și duce compania la nivelul următor. În final, ele vor face parte din BVB Arena și vor primi recunoașterea pe care o merită.

Înscrie-ți compania pe www.bvbarena.ro sau recomandă-ne o afacere locală în care ai încredere. BVB Arena. Antrenăm capitalul românesc.
O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea
BVB Banca Transilvania Evergent