ZF Deschiderea de astăzi

ZF Deschiderea de astăzi la Bursă. Ján Hladky, Patria Finance: Indiferent pe ce parte a Atlanticului te afli, totul depinde de Rezerva Federală din SUA. Ce mă uimesc sunt randamentele acţiunilor băncilor europene

30.05.2023, 00:07 Autor: Eduard Ivanovici

În cazul în care ratele dobânzilor nu vor mai urca în ritmul actual în Europa, participanţii bursieri îşi vor îndrepta din nou capitalul către companiile de creştere, ceea ce se poate observa în unele din dinamicile de anul acesta.

Viitoarele decizii ale Băncii Centrale Europene şi, în consecinţă, următoarele evoluţii ale pieţelor de capital din Europa, vor depinde de declaraţiile Rezervei Federale din Statele Unite privind majorarea ratelor dobânzilor, în vreme ce banca centrală americană continuă să dea tonul politicilor monetare în întreaga lume, spune Ján Hladky, equity analyst la Patria Finance, cel mai mare broker de retail din Republica Cehă, invitat la ZF Deschiderea de Astăzi.

„Indiferent pe ce parte a Atlanticului te afli, totul depinde de Fed, banca centrală americană. «Dolarizarea» economiei mondiale are beneficiile ei, însă unul dintre principalele dezavantaje este că Fed dictează politica monetară în toată lumea. Cu toţii trebuie să le urmăm exemplul pentru că depindem de dolarii americani. Acum, dacă Jay Powell (guvernatorul Fed – n.r.) spune că nu vor creşte ratele dobânzilor, atunci BCE nu va fi prea strictă privind înăsprirea politicii monetare“, consideră Ján Hladky.

Patria Finance este deţinut de CSOB, una dintre cele mai mari bănci din Republica Cehă, controlată la rândul ei de grupul bancar belgian KBC. Înfiinţată la scurt timp după Revoluţia de Catifea din Cehoslovacia, în 1993, Patria Finance numără în prezent circa 30.000 de clienţi activi. Divizia de analiză a Patria Finance monitorizează aproximativ 1.100 de companii, dintre care 500 în Statele Unite şi 600 în Europa de Vest.

„Mă uimesc acum randamentele acţiu­nilor băncilor europene. Dacă te uiţi pe graficul UniCredit, este uimitor ce au făcut. Până şi băncile germane Commerzbank şi Deutsche Bank arată semne de revenire. Este incredibil că de fiecare dată când era rostit termenul de criză bancară, te gândeai la Europa şi, dintr-odată, băncile europene reprezintă nişte stâlpi de susţinere pentru siste­mul bancar mondial“, spune Ján Hladky. Reprezentantul Patria Finance a fost prezent în cadrul primei ediţii de săptămâna aceasta a ZF Deschiderea de Astăzi. Emisiunea este transmisă zilnic pe zf.ro şi paginile de Facebook şi YouTube ale Ziarului Financiar. Podcastul poate fi ascultat pe platforma Spotify.

„Fed poate spune însă că există loc pentru alte două-trei majorări pentru a încetini inflaţia şi, în consecinţă, economia. Dacă Statele Unite spun că 5,25% – unde sunt acum cu dobânda de referinţă – este suficient pentru moment şi vor să vadă cum arată economia, atunci BCE va aştepta. De asemenea, dacă ai impresia că ratele dobânzilor au ajuns la un vârf pe ambele părţi ale Atlanticului, ai putea spera că putem evita intrarea într-o puternică recesiune“, continuă analistul.

În scenariul în care ratele dobânzilor nu vor mai creşte, investitorii îşi vor îndrepta din nou banii către companiile de tip „growth“, ceea ce se poate observa în unele din raliurile de la începutul anului.

Mai multe detalii pe zf.ro

Mai mult, după criza bancară din SUA de anul acesta, participanţii bursieri au putut vedea „luminiţa de la capătul tunelului“ pentru ratele dobânzilor, adaugă Ján Hladky.

„Randamentele reale au început apoi să scadă, ceea ce a readus capital în companiile de creştere. Deci recentul raliu nu a fost doar despre AI (...) în ceea ce priveşte acţiunile bancare, nu aş cumpăra la preţurile actuale.“

Indicele Stoxx 600 Banks – unde sunt incluse cele mai mari bănci din Europa – afişează dinamici de plus 5,5% anul acesta, respectiv 7,3% în ultimele 12 luni. Prin comparaţie, Stoxx 600 Europe a urcat cu 7,7%, respectiv 3,4% în aceleaşi intervale. La Bursa de Valori Bucureşti, acţiunile Băncii Transilvania (TLV) şi BRD – Groupe Société Générale (BRD) se tranzacţionează în scădere în 2023 şi în ultimul an, conform datelor BVB.

„Cred că toate sau aproape toate aspectele pozitive sunt deja incluse în preţ. Viitoarele randamente ale acţiunilor din sectorul bancar vor depinde de ceea ce va spune BCE despre ratele dobânzilor. Dacă accepţi scenariul în care Fed-ul nu va mai creşte dobânzile, atunci nici BCE nu le va majora prea mult. în acest caz, marjele nete ale dobânzilor nu mai prezintă atât de multe avantaje“, explică analistul.

 

Alte declaraţii:

Există investitori care sunt de părere că norii se adună în continuare, economia se îndreaptă către o recesiune, iar inflaţia nu va dispărea. Astfel, ratele dobânzilor vor trebui să urce, iar pieţele vor scădea.

Pe de altă parte, există o tabără care vede fenomenul AI/ChatGPT şi caută să investească aici, aşa că toarnă bani fără să stea pe gânduri. Acestea sunt cele două tabere care se luptă una împotriva alteia în momentul de faţă, iar tabăra „bullish“ câştigă. Credem că adevărul este undeva la mijloc.

În urmă cu o lună eram mult mai sceptic privind raliul din piaţă, întrucât vedeam că inflaţia din SUA rămâne o problemă.  Inflaţia „core“ este în continuare la 5,5%, cu 3,5% peste target, unii indicatori macro prezintă semnele unei recesiuni – de exemplu, indicii directorilor de achiziţii. Piaţa mărfurilor oferă de asemenea semne de recesiune, barilul de petrol ajungând sub 80 de dolari.

Ai pe de-o parte aceste semne, însă te poţi uita la piaţă, care a crescut cu fiecare raportare a Microsoft, Google, Apple. însă ultimele raportări nu au fost atât de bune, ţinând cont de evaluări, care s-au întors în unele cazuri la nivelurile din 2021 – vezi Apple şi Microsoft. Deci evaluările nu ar trebui să fie atât de sus. Inclusiv piaţa obligaţiunilor prezenta semnele unei recesiuni. Din punct de vedere istoric, piaţa datoriilor are mereu dreptate.

Însă am văzut şi rezultatele Nvidia, care au fost incredibil de bune. Când am văzut estimările, am crezut că este o greşeală deoarece ciclul semiconductorilor este unul destul de rapid. Deci ar putea exista raţiune în spatele celor mai recente evoluţii ale acţiunilor.


BVB Arena este programul Bursei de Valori București creat pentru a descoperi și promova companiile antreprenoriale românești de succes. Proiectul dedicat antreprenorilor români, a fost lansat în 2017 și în cele 6 ediții a strâns peste 1.200 de companii nominalizate în program și 20 de companii semifinaliste și finaliste care au folosit instrumentele puse la dispoziție de BVB. Valoarea totală a celor 37 de runde de finanțare de acțiuni și emisiuni de obligațiuni la BVB derulate de cele 20 de companii a depășit suma de 236 milioane de euro.

Companiile finaliste din Program au oportunitatea de a interacționa cu alte companii românești de succes și de a beneficia de programul de mentorat care le oferă informații utile despre elaborarea strategiei de business și accesul la capitalul necesar pentru a-și duce compania la nivelul următor. În final, ele vor face parte din BVB Arena și vor primi recunoașterea pe care o merită.

Înscrie-ți compania pe www.bvbarena.ro sau recomandă-ne o afacere locală în care ai încredere. BVB Arena. Antrenăm capitalul românesc.
O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea
BVB Banca Transilvania Evergent