ZF Deschiderea de astăzi

ZF Deschiderea de astăzi la Bursă. Iulian Nedea, Simtel: Vrem să ajungem la 100 MW prin proiecte de energie regenerabilă şi investiţii de 100 milioane de euro. Ţintim anul viitor o emisiune de obligaţiuni verzi de 25 milioane de euro

24.04.2023, 00:06 Autor: Eduard Ivanovici

Compania vizează  transferul pe Piaţa Principală a BVB în luna noiembrie.

Simtel Team (simbol bursier SMTL), companie românească de inginerie şi tehnologie, cu profit şi afaceri de 12 milioane de lei, respectiv 137 de milioane anul trecut, vizează pentru perioada următoare intrarea pe piaţa de producţie de energie prin intermediul mai multor proiecte aflate în derulare sau care urmează a fi dezvoltate, finanţarea urmând să fie acoperită prin credite bancare şi emiterea de bonduri pe Bursa de Valori Bucureşti, spune cofondatorul şi CEO-ul Iulian Nedea.

„În prezent, avem un proiect în derulare lângă Slatina, la Pleşoiu. Este un proiect mai mic, de 1 MW, pe care l-am pune în funcţiune în următoarea lună, însă care probabil o să se vadă mai bine în 2024. Probabil că într-o lună o să fim producător de energie, ceea ce dă startul şi pentru ceea ce vrem să dezvoltăm şi să deţinem în perioada următoare, anume peste 100 MW prin proiecte în zona de energie regenerabilă, mai ales prin fotovoltaice. Aici cunoaştem lucrurile foarte bine, rata de prognoză este mult mai bună, deci riscurile scad în acest sens şi putem vedea care sunt posibilităţile de creştere“, explică Iulian Nedea, invitat la ediţia din 21 aprilie a ZF Deschiderea de Astăzi.

Afacerile companiei listate pe piaţa AeRO au crescut cu 134% anul trecut, în timp ce profitul s-a dublat la 12 milioane de lei, iar cheltuielile au avansat cu 142% la 122 de milioane de lei. Pentru anul acesta, Simtel ţinteşte o cifră de afaceri consolidată de 296,1 milioane de lei şi un profit de 25,6 milioane de lei, deci o nouă dublare a indicatorilor, potrivit propunerii privind bugetul de venituri şi cheltuieli.

„Pragul de 100 MW implică investiţii de peste 100 de milioane de euro, însă aşa cum am cerut în adunarea generală a acţionarilor, vrem să aprobăm finanţări bancare de 100 de milioane de euro. De asemenea, în prima parte a anului viitor ne dorim să emitem o emisiune de obligaţiuni de 25 de milioane de euro. Astfel, vrem să completăm partea de equity cerută de bănci.“

Compania are nevoie de bani pentru a investi în proiecte deja dezvoltate sau pentru a construi alte proiecte pe care să le ţină în proprietate sau să le vândă pentru a obţine venituri suplimentare, adaugă reprezentantul Simtel. Pe viitor, veniturile vor veni din zona de producţie, celelalte companii unde Simtel este acţionar – ANT Power Energy, Agora Robotics şi Custom Soft Solution – cât şi din segmentul de telecomunicaţii.

„Avem dorinţa de a ne lista pe Piaţa Principală în toamnă, nu văd momentan ce ne-ar putea opri decât mecanismele care trebuie reglate, precum trecerea de pe contabilitatea românească pe sistemul IFRS. Sperăm să avem în scurt timp partea de audit şi deschiderea pe IFRS. Ne dorim să facem trecerea pe principală în noiembrie. După calendarul actual, obligaţiunile ar fi emise în primăvara anului viitor. Acum discutăm cu brokeri pentru acest proces şi vedem dacă există interes pentru obligaţiuni verzi“, continuă CEO-ul.

Cu 26% s-au apreciat acţiunile SMTL anul acesta, pe un rulaj de 6,2 milioane de lei. Prin comparaţie, BETAeRO – pepiniera segmentului principal al BVB – are plus 5,8% în aceeaşi perioadă. Compania ajunge la o capitalizare de circa 250 de milioane de lei şi este deţinută în proporţie de 23,5% de Iulian Nedea, urmat de Sergiu Bazarciuc (23,2%) şi Radu Vilău (23,2%), conform datelor BVB.

„Avem acum proiecte în Cehia şi Austria şi suntem în licitaţii cu mai multe companii din afară, multe dintre ele activând inclusiv în România. Vom anunţa în următoarele zile câteva proiecte cu companii active în toată Europa“, spune Iulian Nedea.

 

Alte declaraţii

Estimări:

Prognozăm că o să dublăm anul acesta cifra de afaceri şi profitul. Probabil că, aşa cum am dat startul în 2017 cu fotovoltaicele, o să facem acelaşi lucru şi pe zona de stocare de energie. Vedem un potenţial destul de bun în această zonă. De altfel, suntem acţionari la ANT Energy, care are mai multe proiecte privind prognoza de producţie de energie, piaţa intra-day şi cea a certificatelor verzi, cât şi vânzarea energiei pe piaţa zilei următoare. Am semnat recent un contract cu o firmă din Ungaria pentru a presta aceste servicii şi acolo.

Sunt foarte mari investiţii în piaţa de fibră optică. Suntem în discuţii cu companii din afară unde am putea lucra, dar încercăm să ne poziţionăm mai bine în zona de inginerie, achiziţii, finanţare, soluţii şi mai puţin în zona de instalare. 

Custom Soft Solution:

În anii de dezvoltare am încercat să formăm un ecosistem. Ne-am dat însă seama că nu acoperim şi partea de operare, respectiv vânzare de energie, iar din ce în ce mai mulţi clienţi ne cer asta. După aceea am realizat că o nevoie a pieţei este aceea de a monitoriza consumul de energie şi de a face o energie inteligentă, adică să ai posibilitatea de a gestiona de la distanţă anumite echipamente, să ai acces la rapoarte. Asta face CCS.

Avem un ecosistem în care acoperim partea de soluţie, construim centrale fotovoltaice, facem partea de mentenanţă. Am investit în CCS pentru că vedem o posibilitate incredibilă de creştere, este un startup care a dezvoltat în ultimele luni o platformă funcţională. Vorbim de nevoia clienţilor de a vedea ce producţie şi consum au, de a primi rapoarte şi notificări. De asemenea, facem şi mentenanţă preventivă şi identificăm prin elemente de inteligenţă artificială (precum algoritmi) echipamente care se vor strica cu un avans de două săptămâni-o lună.

Nevoia este a clienţilor din portofoliul nostru, însă acest lucru se observă şi la nivel mondial. în momentul de faţă avem una dintre cele mai competitive platforme pentru că 99% din startup-uri sunt într-o zonă pasivă de raportare şi citire de informaţii. Cred că este o platformă care se poate dezvolta în anii următori cu succes atât în România, cât şi la nivel internaţional.

Proiecte:

99% din clienţii noştri sunt în zona B2B. în momentul de faţă, ANT are un proiect de peste 100 MW în operare.

Avem proiecte pe care o să le începem după prima jumătate a anului acesta, dar asta ţine şi de relaţia cu autorităţile. Sunt însă şi proiecte care au un timp de implementare de şase luni, altele de unul sau doi ani. Deşi o să ne apucăm în curând de o parte din proiecte, nu vedem ca punerea în funcţiune să fie înainte de 2025.

Vedem potenţial mare de dezvoltare în ţările din vest pentru că, în procesul acesta de tranziţie energetică, companiile din această zonă au primit foarte multe finanţări.

În viitorul consiliu de administraţie vom fi eu şi Sergiu Bazarciuc. Alte propuneri sunt Adrian Netea de la Morphosis Capital şi Mihai Tudor de la Orange.


Devino investitor la bursă. Este simplu să investești la Bursa de Valori București. Peste 20 de brokeri îți stau la dispoziție pentru a-ți deschide un cont de tranzacționare. Este primul pas pentru a cumpăra sau vinde acțiuni ale companiilor listate la bursă. Află mai multe pe www.bvb.ro/devinoinvestitor.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea
BVB Banca Transilvania Evergent