ZF Deschiderea de astăzi

ZF Deschiderea de astăzi la Bursă. Iulian Nedea, Simtel: Este mult mai confortabil pentru noi să construim un proiect de 300 KW decât să construim proiecte rezidenţiale de 100 de case, fiecare cu câte 3 KW

04.04.2023, 00:06 Autor: Eduard Ivanovici

Compania are în vedere extinderea pe piaţa din Ungaria.

Invitat la a doua ediţie a ZF Capital Markets Summit, conferinţă dedicată în exclusivitate investiţiilor pe piaţa de capital, Iulian Nedea, cofondator şi CEO al Simtel Team (simbol bursier SMTL), a detaliat pe baza proiectelor rezidenţiale verzi şi planurilor de investiţii ale companiei.

„Am lucrat destul de puţin în rezidenţial. Analiza noastră ne arată însă că este mult mai confortabil să construim un proiect de 300 KW, decât să construim proiecte de 100 de case, fiecare cu câte 3 KW. Încercăm însă să ne punem ouăle în mai multe coşuri şi din acest punct de vedere am investit în Ant Power Energy, care face trading şi prognoze de producţie de energie“, spune Iulian Nedea. Listată pe piaţa AeRO a Bursei de Valori Bucureşti, Simtel Team este specializată în construirea de centrale electrice fotovoltaice pe acoperişurile clădirilor, fiind lider în domeniul energiei regenerabile la nivel local.

Compania a avut afaceri de 137 de milioane de lei în 2022, în creştere cu 134%, şi un profit de 12 milioane de lei, dublu faţă de 2021. Cheltuielile au însumat 122 de milioane de lei, plus 143%, conform raportului preliminar.

„Ne extindem cu un proiect mic în Ungaria, fiind totuşi un început bun pe zona de prognoze. Avem o altă investiţie realizată într-o platformă tip virtual power plant, unde vedem mare potenţial. Practic, transformăm energia, aşa cum funcţionează după legile fizicii, în energie inteligentă. Ne transformăm aşadar într-o companie cu investiţii în soft, trading de energie, făcând acest lucru doar în numele clienţilor. Nu ne expunem încă la riscul de a face trading în numele nostru.“

Pentru 2023, grupul vizează o cifră de afaceri consolidată de 296,1 milioane de lei, EBITDA de 31,5 milioane de lei şi un profit net de 25,6 milioane. Bugetul de venituri şi cheltuieli la nivel consolidat pentru anul aceste include rezultate preconizate a fi generate de Simtel Team, Simtel Solar, entitate din Republica Moldova în care Simtel Team deţine întreaga participaţie, precum şi ANT Power Energy şi Agora Robotics, companii în cadrul cărora Simtel Team are pachete de 51%.

Cum vede Iulian Nedea Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă?

„Noi, în calitate de companie, am putea fi unul dintre cei mai mari beneficiari, nevorbindu-se niciodată despre sume atât de mari, multe miliarde de euro care vor fi investite în anii următori în energie regenerabilă. Mulţi dintre aceşti bani se vor duce în zona în care noi activăm, cel puţin pe acoperişuri suntem lideri în momentul de faţă în România. Vorbim şi de celălalt domeniu – am dezvoltat o platformă în zona de eficienţă energetică, unde sumele vehiculate sunt de 5 miliarde de euro“, explică reprezentantul Simtel.

Acţiunile SMTL se tranzacţionează în urcare cu 10,7% de la început de an, pe un rulaj de 3,5 milioane de lei. Prin comparaţie, BETAeRO – indice consultativ pentru pepiniera segmentului principal al BVB – are plus 9,2% în 2023. Controlată în proporţie de 23,5% de Iulian Nedea, 23,3% de Sergiu Bazarciuc şi tot atât de Radu Vilău, compania are o valoare de piaţă de peste 220 de milioane de lei.

„Pentru noi, PNRR-ul reprezintă un plan bun. Din păcate, nu ştiu pe cineva care să fi atras bani, am văzut doar o listă ce părea făcută pe fugă. Sperăm că se va definitiva; vom vedea care sunt adevăraţii beneficiari, pe care trebuie să îi ajutăm să îşi pună în practică proiectele“, adaugă Iulian Nedea.

 

 

 


 

 


Devino investitor la bursă. Este simplu să investești la Bursa de Valori București. Peste 20 de brokeri îți stau la dispoziție pentru a-ți deschide un cont de tranzacționare. Este primul pas pentru a cumpăra sau vinde acțiuni ale companiilor listate la bursă. Află mai multe pe www.bvb.ro/devinoinvestitor.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea
BVB Banca Transilvania Evergent