ZF Deschiderea de astăzi

ZF Deschiderea de astăzi la Bursă. Istvan Sarkany, investitor: Mă aştept ca 2-3 mld. lei din dividendele distribuite de Fondul Proprietatea să se întoarcă în piaţă, ceea ce ar putea sprijini companiile de la BVB

03.08.2023, 00:06 Autor: Eduard Ivanovici

♦  TTS, Simtel, Arobs şi Fondul Proprietatea, principalele deţineri din portofoliu.

Ca urmare a distribuirii de divi­dende de circa 9 miliarde de lei, bani obţinuţi de Fondul Proprie­tatea din oferta publică de vânzare de acţiuni Hidroelectrica, companiile prezente pe piaţa românească de capital ar putea beneficia de creşteri în pe­rioada următoare, spune investitorul Istvan Sarkany, estimând ca maximum o treime din bani să fie orientaţi către societăţile de la Bursa de Valori Bucureşti.

„La final de septembrie ar trebui să se elibereze 9 miliarde de lei. Nu o să ajungă toţi banii la investitorii mici care o să rămână la BVB, dar mă aştept ca măcar 2-3 miliarde să se întoarcă în piaţă, ceea ce ar mai însemna că ar mai exista potenţial să vină bani ce ar sprijini companiile de pe piaţa prin­cipală, poate unele şi de pe AeRO. Teoretic, unele o să treacă până atunci de pe AeRO pe principală, gen Arobs. În mod normal, ar trebui să fie destul de bine pentru bursa noastră“, consideră investitorul.

Săptămâna trecută, Ministerul Finanţelor, care deţine 6% din FP, a convocat acţionarii Fondului pentru distribuirea integrală a lichidităţilor de pe urma IPO-ului producătorului de energie, atât din vânzarea propriu-zisă, cât şi din supra-alocare. MFP vrea astfel un dividend de 1,7 lei pe unitate, deci un total de 9,3 miliarde de lei care ia în calcul şi onorariile brokerilor care s-au ocupat de listarea Hidro. Randamentul ar ajunge la un nivel record de 90%.

„Am vândut Hidro în prima zi. Trebuie să recunosc că am fost un speculator ordinar pentru că nici nu aveam aşa de multe acţiuni şi am cumpărat cât am intenţionat pentru conturile copiilor. Pentru portofoliul meu nu era neapărat o acţiune foarte potrivită. Încerc să fiu un value investitor activ. Hidroelectrica se tranzacţionează tot în zona de atunci, mi se pare un preţ relativ corect. Nu ştiu dacă are potenţial de creştere pe termen scurt”, adaugă Istvan Sarkany, prezent la ZF Deschiderea de Astăzi din 2 august.

În prezent, cele mai mari deţineri ale investitorului sunt transportatorul fluvial de mărfuri Transport Trade Services (TTS), unde a acumulat ca urmare a reducerii pachetului la OMV Petrom (SNP), compania de inginerie Simtel Team (SMTL), grupul de IT Arobs Transilvania Software (AROBS) şi Fondul Proprietatea, unde îşi va reduce de luna viitoare participaţia.

„Am iniţiat acum câteva luni o poziţie pe Foraj Sonde Videle, când era mai ieftină, în ideea că o să fie în continuare cerere mare de petrol şi gaze, dar dat fiind că guvernul nostru, în înţelepciunea lui, a penalizat producătorii Romgaz şi Petrom, marja lor de profit fiind limitată prin taxele de solidaritate, am zis că vreau o expunere pe companii care furnizează servicii în direcţia aceasta. Am mărit expunerea şi pe Prospecţiuni Bucureşti fix din acelaşi considerent.”


BVB Arena este programul Bursei de Valori București creat pentru a descoperi și promova companiile antreprenoriale românești de succes. Proiectul dedicat antreprenorilor români, a fost lansat în 2017 și în cele 6 ediții a strâns peste 1.200 de companii nominalizate în program și 20 de companii semifinaliste și finaliste care au folosit instrumentele puse la dispoziție de BVB. Valoarea totală a celor 37 de runde de finanțare de acțiuni și emisiuni de obligațiuni la BVB derulate de cele 20 de companii a depășit suma de 236 milioane de euro.

Companiile finaliste din Program au oportunitatea de a interacționa cu alte companii românești de succes și de a beneficia de programul de mentorat care le oferă informații utile despre elaborarea strategiei de business și accesul la capitalul necesar pentru a-și duce compania la nivelul următor. În final, ele vor face parte din BVB Arena și vor primi recunoașterea pe care o merită.

Înscrie-ți compania pe www.bvbarena.ro sau recomandă-ne o afacere locală în care ai încredere. BVB Arena. Antrenăm capitalul românesc.
O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea
BVB Banca Transilvania Evergent