ZF Deschiderea de astăzi

ZF Deschiderea de astăzi la Bursă. Cristian Tudorescu, analist şi investitor: Probabil că, la TeraPlast, preţul acţiunii a luat-o puţin înainte. Investitorii vor să vadă atât potenţialul de revenire a profitului, cât şi efectul achiziţiilor

12.02.2024, 00:06 Autor: Eduard Ivanovici

Societatea îşi publică astăzi rezultatele anuale preliminare „Urmează apoi emitentul BVB. O curiozitate va fi cum a arătat trimestrul IV, ceva mai aproape de normalitate“.

La început de sezon de raportări la 2023, ochii investitorilor se îndreaptă către com­panii din componenţa BET precum Bursa de Valori Bucureşti (BVB), One United Properties (ONE), Banca Transilvania (TLV) şi TeraPlast Bistriţa (TRP), care îşi va publica astăzi situaţiile financiare preliminare. În cazul producătorului de materiale de construcţii, efectele achiziţiilor realizate în ultima perioadă se pot vedea însă în prima jumătate  din 2024, spune analistul şi investitorul Cristian Tudorescu.

„Ştim din datele anilor anteriori că T4 nu este grozav din punct de vedere al profitabilităţii, deci probabil că 2023 s-a încheiat cu un profit net destul de mic. Investitorii vor să vadă potenţialul de revenire pe profitabilitate în 2024 şi efectul achiziţiilor mai importante – n-o să se vadă acum, probabil la T1/T2. Mă refer la grupul din Austria şi la compania mai mică din Republica Moldova. Senzaţia este că preţul din piaţă al TeraPlast a mers un pic înainte sau anticipează ceva“, consideră analistul.

Acţiunile TRP s-au apreciat cu aproape 20% de la începutul anului încoace. Com­pania a înregistrat un profit net de 6,8 mili­oane de lei în primele trei trimestre de anul trecut, cu 58,5% mai mic decât rezultatul aceleiaşi perioade din 2022.

Veniturile s-au redus cu 8,3% la 517 milioane de lei. EBITDA (câştigurile înainte de dobânzi, taxe, depreciere şi amortizare) a însumat 44,5 milioane de lei, plus 1% an/an, iar marja EBITDA a fost de 11,5%.

„Urmează apoi emitentul BVB. O curiozitate va fi cum a arătat trimestrul 4, ceva mai aproape de normalitate, când nu ai avut un IPO mare.  Am avut un plasament privat, nişte obligaţiuni, dar n-au fost operaţiuni foarte mari“, continuă Cristian Tudorescu, invitat la ZF Deschiderea de Astăzi.

Acţiunea BVB a fost şi anul trecut unul dintre performerii pieţei de capital, cu un avans de 85,8%, al doilea cel mai mare din structura indicelui de referinţă BET, venit pe fondul unor rezultate în creştere, susţinute de efectele mult aşteptatei listări a Hidroelectrica (H2O). Emitentul BVB şi Hidro vor raporta pe 13, respectiv 27 februarie.

„Banca Transilvania probabil că a avut profituri bune la nivelul întregului grup. Mai degrabă ar fi de aşteptat momentul în care vor publica bugetul pe anul următor. La One United vedeam un comunicat legat de vânzări şi pre-vânzări în termeni valorici, fiind creşteri faţă de 2022, ceea ce anunţă probabil nişte rezultate contabile bune. Poate la un moment dat se va reveni la percepţii mai bune (pentru piaţa imobiliară – n.r.).“

Grupul financiar Banca Transilvania (TLV) şi dezvoltatorul de real estate One United Properties (ONE) vor „ieşi la tablă“ cu rezultatele anuale pe 26, respectiv 27 februarie. Anul acesta, acţiunile celor două companii s-au apreciat cu 2,6%, respectiv 2,2%, conform BVB.


Devino investitor la bursă. Este simplu să investești la Bursa de Valori București. Peste 20 de brokeri îți stau la dispoziție pentru a-ți deschide un cont de tranzacționare. Este primul pas pentru a cumpăra sau vinde acțiuni ale companiilor listate la bursă. Află mai multe pe www.bvb.ro/devinoinvestitor.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea
BVB Banca Transilvania Evergent