ZF Deschiderea de astăzi

ZF Deschiderea de astăzi la Bursă. Cristian Tudorescu, analist şi investitor: Posibil să nu avem nişte surprize atât de mari anul acesta. Va fi mult de muncă pentru un randament de 10% pe companiile mari, de dividend

08.02.2024, 00:05 Autor: Eduard Ivanovici

Romgaz poate reprezenta un potenţial vector de creştere după ce şi-a bugetat un profit similar cu cel de anul trecut.

În contextul unei creşteri de 2% de la începutul anului pe indicele de referinţă BET şi al volatilităţii ridicate înregistrate de acţiunile Hidroelectrica (H2O), a doua companie ca pondere în indice, Bursa de Valori Bucureşti se va încadra cu greu într-un trend puternic de creştere de-a lun­gul lui 2024, mai ales după creşte­rile semnificative din 2023, spune Cristian Tudorescu, analist şi investitor la BVB.

„Se pare că nu mai avem nişte surprize pozitive atât de mari, încât să spunem că indicii bursieri majori se încadrează pe o traiectorie de creş­te­re susţinută. De aceea, începutul acesta de an, cu 2-3% pe indici în primele cinci săptă­mâni, ne arată că, pentru a face un randa­ment de 10% anul acesta, pe companiile mari, de dividend, va fi mult de muncă“, consideră el.

Cofondatorul comunităţii de investitori Investors Club a fost invitat la ediţia de miercuri 7 februarie a ZF Deschiderea de Astăzi. Emisiunea poate fi urmărită de luni până vineri, de la 09:30, pe zf.ro şi paginile de YouTube şi Facebook ale Ziarului Financiar. Podcastul este transmis pe platforma Spotify. ”

Anul trecut am avut creşteri pe indici de peste 30%, cu tot cu dividende chiar 40%. Poate s-au epuizat anumite evoluţii – poate pe Petrom în ideea unor dividende mari, pe Hidroelectrica, în sensul că a crescut destul de mult. La fel şi Fondul Proprietatea, care mai poate face nişte răscumpărări. În afară de acestea, trebuie să avem alte elemente. Mă gândeam la eşalonul 1, poate companii precum Romgaz, care a dat un buget destul de bun pentru 2024.“

Producătorul şi furnizorul de gaze naturale şi-a bugetat pentru anul acesta un profit net individual de 2,57 miliarde de lei, în creştere cu 2,4% faţă de profitul preliminat pentru 2023. Rezultatul estimat în 2025 ar fi cu 20% mai mic faţă de cel bugetat pentru anul anterior, iar cel din 2026 este aşteptat să scadă cu 42% comparativ cu 2025. în ceea ce priveşte veniturile totale, acestea sunt aşteptate să scadă cu 11% în 2024 faţă de 2023, de la 9,4 miliarde la 8,4 miliarde de lei.

„Pare unul dintre puţinii jucători din energie listaţi care o să aibă probabil un profit anul acesta la nivelul anului trecut, mai mult sau mai puţin. Poate exista şi contraargumentul că au mai fost ani când jucătorii din energie au avut un buget relativ prudent şi au existat depăşiri“, continuă investitorul.

Romgaz, care vrea să vândă obligaţiuni de 500 de milioane de euro în a doua jumătate din an, înregistrează o creştere de 5,6% a cotaţiei în 2024, de aproape trei ori peste dinamica BET. Evoluţia din ultimul an este de plus 31%, faţă de 27% pe indice.


Devino investitor la bursă. Este simplu să investești la Bursa de Valori București. Peste 20 de brokeri îți stau la dispoziție pentru a-ți deschide un cont de tranzacționare. Este primul pas pentru a cumpăra sau vinde acțiuni ale companiilor listate la bursă. Află mai multe pe www.bvb.ro/devinoinvestitor.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea
BVB Banca Transilvania Evergent