ZF Deschiderea de astăzi

ZF Deschiderea de astăzi la Bursă. Cristian Tudorescu, analist: Bursa locală, ajutată anul acesta de Hidroelectrica, OMV Petrom şi Fondul Proprietatea. La anul ne trebuie însă alţi vectori de creştere, iar aici este o provocare

18.12.2023, 00:05 Autor: Eduard Ivanovici

♦ Un potenţial impuls, dat de companiile subevaluate din punct de vedere al indicatorilor financiari.

Piaţa românească de acţiuni a beneficiat anul acesta de factori de creştere precum listarea istorică a Hidroelectrica (H2O), după unul dintre cele mai mari IPO-uri la nivel global din 2023, cât şi de dividendele distri­buite de companii precum OMV Petrom (SNP) şi Fondul Proprietatea (FP), care s-au transpus în aprecierea cotaţiilor, inclusiv ale altor companii din BET. De altfel, listarea Hidro a dus la o majorare a numărului de investitori prezenţi la BVB.

Totuşi, anul viitor, Bursa de Valori Bucureşti este nevoită să depisteze o serie diferită de vectori pentru a continua trendul din 2023, spune Cristian Tudorescu, investi­tor şi cofondator al comunităţii Investors Club.

„La BVB, poate vom fi tot pe plus la anul, dar nu mai sunt atât de multe elemente. Anul acesta ne-au ajutat Hidroelectrica, într-o anumită măsură şi OMV Petrom, Fondul Proprietatea. La anul trebuie să se găsească alţi vectori de creştere, aici este provocarea. Pot veni însă de la unele companii de rangul 2“, consideră analistul, invitat la ZF Deschiderea de Astăzi.

Mai multe oferte publice de vânzare de acţiuni au fost puse în aşteptare în ultima perioadă, companiile intrând în expectativă pe fondul IPO-ului Hidro şi ca urmare a condiţiilor incerte din economie.


Devino investitor la bursă. Este simplu să investești la Bursa de Valori București. Peste 20 de brokeri îți stau la dispoziție pentru a-ți deschide un cont de tranzacționare. Este primul pas pentru a cumpăra sau vinde acțiuni ale companiilor listate la bursă. Află mai multe pe www.bvb.ro/devinoinvestitor.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea
BVB Banca Transilvania Evergent