ZF Deschiderea de astăzi

ZF Deschiderea de astăzi la Bursă. Cristian Meştereagă, BRK: În sezonul de raportare la T3/2023, surprizele pot veni din partea companiilor care au raportat bine la semestru, precum TTS, Banca Transilvania şi DN Agrar

19.10.2023, 00:05 Autor: Eduard Ivanovici

♦ Posibile rezultate bune dinspre sectorul bancar.

Apropiindu-ne de perioada de publicare a rapoartelor financiare aferente primelor nouă luni din an, Cristian Meştereagă, broker al BRK Financial Group (simbol bursier BRK), spune că atenţia ar trebui îndreptată asupra emitenţilor cu rezultate solide în S1/2023, cât şi asupra industriei bancare, energiei şi sectorului transporturilor.

„Ne apropiem de rezultatele la T3, care debutează pe 24 octombrie cu TeraPlast, ur­mând OMV Petrom şi BRD SocGen, BVB şi aşa mai departe. Cel mai bine ar fi să ne uităm la cele care au surprins plăcut la semestru. Atunci am văzut rezultate bune la Transport Trade Services, Banca Transilvania, DN Agrar“, spune Cristian Meştereagă în cadrul ZF Deschiderea de Astăzi. Reprezentantul singurului broker de acţiuni listat la Bursa de Valori Bucureşti a fost invitat la ediţia din 18 octombrie a emisiunii transmise zilnic de la 09:30 pe zf.ro şi paginile de YouTube şi Facebook ale Ziarului Financiar. Podcastul poate fi ascultat pe platforma Spotify.

„Putem împărţi aşteptările pe trei sectoare. La BVB ar fi sectorul bancar, în care trebuie să vedem cum afectează în continuare dobânzile destul de crescute. Institutul de statistică spune despre creditele neperformante că sunt încă jos, deci posibil să avem rezultate destul de bune.“

Banca Transilvania (TLV) va acorda pe 6 noiembrie circa 900 de milioane de lei sub formă de dividende către acţionari. Termenul ex-date este pe 20 octombrie. Cealaltă bancă inclusă în BET,  BRD – Groupe Société Générale (BRD), nu a anunţat încă o astfel de distribuire către investitori.

„Mai avem sectorul de energie, unde sunt foarte curios şi vreau să văd exact, având în considerare taxele – unele au fost adăugate, altele scoase, deci vreau să văd cum au afectat companiile de la BVB“, continuă brokerul.

De la începutul anului, indicele BET-NG – unde sunt incluse companiile de pe Piaţa Principală care au obiectul de activitate energia şi utilităţile aferente –  se tranzacţionează în creştere cu 22,5%, uşor peste dinamica de 21,7% a indicelui de referinţă BET. Între timp, indicele dividendelor BET-TR a crescut cu 28%.

„Al treilea sector interesant în momentul acesta sunt transporturile. Cele mai mari de la BVB sunt TTS şi Aquila, printre cele mai performante de anul acesta, cu creşteri ale acţiunilor de 70%-80%. Este un domeniu care a crescut şi cred că aşteptările investitorilor sunt destul de mari“, adaugă Cristian Meştereagă.

 


Devino investitor la bursă. Este simplu să investești la Bursa de Valori București. Peste 20 de brokeri îți stau la dispoziție pentru a-ți deschide un cont de tranzacționare. Este primul pas pentru a cumpăra sau vinde acțiuni ale companiilor listate la bursă. Află mai multe pe www.bvb.ro/devinoinvestitor.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea
BVB Banca Transilvania Evergent